• Reiseplaneten

    Reiseplaneten

    Pur reiseglede!
  • 1

Bli kjent på Sardinia

cagliari bastione di saint remy 3

Cagliari er det "andre" Sardinia. Som hovedstad og største by er Cagliari naturligvis Sardinias kulturelle og politiske midtpunkt. Men beliggenheten er nesten så langt sør på Sardinia du kan komme.Cagliari er en meget gammel by og opprinnelig var det fønikerne som bygget byen. Cagliari kalles gjerne "solens by" og på Sardinia er man tro på at hovedstaden deres har alt. Her er setet til erkebiskopen, universitetet for de unge håpefulle og øyas beste fotballag. Cagliari har som seg hør og bør også en internasjonal flyplass samt en stor og travel havn.

Det er vanskelig ikke å bli glad i en by som ligger ved englenes kyst, eller Golfo degli Angeli som italienerne selv vil si. Nei, den enorme bystranden er langt fra den flotteste stranden på Sardinia, og selve byen har områder som, i alle fall for oss turister, ikke vekker spesiell interesse. Men Cagliari har mange strenger å spille på, og når du rusler rundt på byens tak og speider utover byen en varm sommerkveld er det vanskelig å tenke seg en bedre plass å være på.

Cagliari har fire historiske distrikter. Disse er Castello (festningsområdet), Villanova, Marina (nær havnen) og Stampace. 

Castello i Cagliari

Cagliari ble bygget rundt byens festning og fra denne spredt seg utover en anseelig mengde kvadratkilometer. Selve byen har ca. 165 000 innbyggere, men tar du med Cagliaris forsteder kan innbyggertallet antagelig dobles. Festningsområdet Castello er naturlig nok hjertet i Gamlebyen. Her finner du katedralen til Cagliari og en rekke museer. Med utgangspunkt i jernbanestasjonen i Cagliari og byens paradegate Via Roma som begge ligger nær havet, er festningsområdet å finne en drøy kilometers spasertur inn - og opp - i byen.

Bastionsområdet i i distriktet Castelloer en sikker vinner blant turistene. Bastione di Saint Remy ligger naturlig nok i festningens ytterkant, og utsikten over Cagliari er superb. Hele festningsområdet kjennetegnes av snirklete trange - og til dels bratte - gater som oser av sjarm og god mat.  Det er mange steder her du kan tilbringe kvelden på.

Villanova-distriktet i Cagliari

Villanova-distriktet i Cagliari østover fra Bastione di Saint Remy og festningsområdet til den store kirkegården Cimitero Monumentale di Bonaria.

Villanova var opprinnelig et distrikt hvor bønder fra Campidano slo seg ned. Campidano er et område sørvest på Sardinia. Villanova-distriktet preges av en rekke historiske monumenter og bygninger, ikke minst kirker. Hovedattraksjonen i Villanova er antagelig Basilica San Saturnino som befinner seg på Piazza San Cosimo.

Basilica San Saturnino har aner tilbake til 400-tallet. Kirken fikk omfattende skader under 2. verdenskrig, men det blitt utført et betydelig restaureringsarbeid på San Saturnino-kirken og den fremstår i dag som "ny".

Marina i Cagliari

cagliari via guiseppe manno 1

Marinadistriktet ligger mellom havet og distriktene Castello og Villanova.  Enkelt sagt strekker distriktet Marina seg fra jernbanestasjonen og sørøstover, med paradegaten Via Roma som sørlig grense og Bastione di Saint Remy som grense i nord.

I de fleste storbyer er det sjelden veldig trivelig å holde seg i umiddelbar nærhet til byens sentralbanestasjon. Ei heller i Cagliari. Men det er svært kort fra jernbanestasjonen til hyggeligere områder. Dessuten går den staselige Via Roma parallelt med jernbanestasjonen. Går du Via Roma med stasjonen i ryggen har du havet til høyre og veien til festningsområdet til venstre. Den første store gaten til venstre (retning nord) heter Largo Carlo Felice og tar deg til Carlo Felice-monumentet noen hundre meter opp. Her finner du en riktig hyggelig plass, Piazza Yenne. Plassen er kjent for et yrende folkeliv på kvelden, og det er flere enkle restauranter og serveringssteder hvor du kan fordrive tiden.

Like i nærheten av Piazza Yenne starter gaten som gir alle shoppingfrelste vann i munn, nemlig Via Guiseppe Manno. Via Manno, som gaten heter på folkemunne, tar deg hele veien til Bastione di Saint Remy.

Marinadistriktet er multietnisk og vi har sett alt fra armenske restauranter til gavebutikker proppfulle av produkter fra Eritrea her. Arabisk influering er betydelig, og du finner krydderbutikker og eksotiske restauranter fra Midt-Østen. Gå Via Roma til du finner de små gatene Via dei Mille, Via Lepanto eller Via Vittorio Porcile. Disse tar deg alle til gaten Via Cavour som går parallelt med Via Roma. Dette er en matgate smekkfull av trivelige restauranter med mat og drikke til hyggelige priser! Stampace i Cagliari

Stampacidistriktet vest i Cagliari er et "must" for de som er historieinteresserte. Distriktet Stampace starter litt nord for Carlo Felice-monumentet og tar deg vestover forbi de vakre kirkene San Michele og Santa Restituta. Når du har kommet deg til attraksjonen Villa di Tigellio har du jammen meg tatt tidsreisen tilbake til Romertiden.

Litt nord for Villa di Tigellio finner du noe alle i Cagliari er stolt av. Byens Botaniske hage og det enorme parkanlegget der er et kjærkomment sted å besøke varme sommerdager. Og den botaniske hagen er anerkjent som meget bra. Litt nord for parkanlegget finner du dessuten et romersk amfiteater med en mildt sagt spennende historie.

Stampacedistriktet har flere hyggelige spisesteder og det er ingen sak å la timene gå i dette området.

Poetto-området i Cagliari.

cagliari del poetto 2

Helt øst i Cagliari finner du Poetto-området. Her er det 8 kilometer med finkornet badestrand og ganske så blått hav utenfor. Mesteparten av stranden er offentlig og gratis for badegjester. Men typisk nok for Italia finner du også private badehus. Betal noen hundrelapper og du får solseng, parasoll og en badeklubb hvor du kan ta en drink eller to samt noe å spise.  Gatene rundt Poetto-stranden er full av joggere på kveldstid og enda senere på kvelden tas området over av ungdommer som skal feste på klubbene som ligger i umiddelbar nærhet til stranden.

Poetto-området ligger et godt stykke unna sentrum av Cagliari, og det er for langt å gå. Tro oss, for vi har gjort det. Men fortvil ei. Er du heldig så finner du en drosje og tar den. Eller enda bedre, ta en buss. De går kontinuerlig mellom jernbanestasjonen og Poetto-stranden og det koster kun en euro eller to.

Mellom Poetto-stranden og selve byen er det et naturreservat hvor det befinner seg mange fugler, herunder pelikaner.  Her er det bare å ta med fotoappratet hvis du er interessert av den slags. Det finnes noen hoteller og noen få butikker i Poetto-området, men vi anbefaler ikke å bo her, forutsatt at du ikke skal gjøre noe annet enn å ligge på stranden og feste på en av klubbene om kvelden. Det er fint lite av interesse her, og du kan slett ikke sammenligne Poetto-området med de historiske distriktene i sentrum av Cagliari. 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

 

Cagliari er det "andre" Sardinia. Som hovedstad og største by er Cagliari naturligvis Sardinias kulturelle og politiske midtpunkt. Men beliggenheten er nesten så langt sør på Sardinia du kan komme og innbyggerne føler lite til felles med den luksus og overfladiskhet som man finner nord på øya.Cagliari kalles gjerne "solens by" og på Sardinia er man tro på at hovedstaden deres har alt. Her er setet til erkebiskopen, her ligger universitetet for de unge og håpefulle og byen har selvsagt Sardinias beste fotballag. Cagliari har som seg hør og bør også en internasjonal flyplass samt en stor og travel havn.

Det er vanskelig ikke å bli glad i en by som ligger ved englenes kyst, eller Golfo degli Angeli som italienerne selv vil si. Og selv om den enorme bystranden langt fra er den flotteste stranden på Sardinia, og det faktum at selve byen har områder som, i alle fall for oss turister, ikke vekker spesiell interesse, så er det noe udefinerbart herlig med Cagliari.

Det kan være det faktum at Cagliari har mange strenger å spille på, og når du rusler rundt på byens tak og speider utover byen en varm sommerkveld er det vanskelig å tenke seg en bedre plass å være på.

Festningsområdet i Cagliari

Cagliari ble bygget rundt byens festning og fra denne spredt seg utover en anseelig mengde kvadratkilometer. 

Ikke minst vil du finne små perler av landsbyer og utsiktspunkter som gir minner i årevis fremover. Selv om Sardinia mangler høye fjell så er det nok av dem. En kjøretur byr på bratte bakker og krappe svinger. Om vinteren kan du dessuten oppleve snø, og i Gennargentuområdet av Sardinia kan du sågar finne en skiresort.

Det er i nord og nordøst på øya de fleste av de vakreste strendene befinner seg. Det betyr ikke at det ikke er herlige strender på de andre himmelretningene på Sardinia. Spesielt syd på sardinia har turistindustrien vokst, og både Pula og Chia er attraktive steder. Pula ligger forøvrig kun drøye 30 kilometer sørvest for Cagliari, med Chia ytterligere 20 km lenger sørvest.Har du leiebil så utforsk gjerne vestsiden som skiller seg markant fra de andre kystlinjene. Besøk for eksempel Porto Pino eller Marina di Arbus. Sistnevnte byr på enorme sanddyner.

Utenfor byen Alghero (nord på Sardinia) finner du dessuten undervannsgrotter og det er naturlig nok populært blant dykkere. Hovedstaden Cagliari har som tidligere nevnt en enormt stor strand. Den heter Il Poetto Beach og ligger rett utenfor sentrum. Du finner dessuten flere andre mindre strender nær Cagliari sentrum.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Reisetilbud

Reisetilbud

Reiseplaneten redReiseplaneten jobber så hardt som mulig for å gi deg de beste reiseguidene helt gratis.  Du støtter oss ved å kjøpe dine reiser via våre partnere.


Lufthansa er et av verdens største flyselskaper og tar deg ut på eventyr. Sjekk priser og reiser!


supersaver

 


Supersaver er Norges store lavpris reiselivsside. Bestill billige reiser hos Supersaver!Booking.com er en av verdens mest populære hotellsøkemotorer. Bestill ditt hotell hos Booking.com!