Forsidebilde SurfersBeach

Reise til Bolivia

Hovedstad: Sucre
Folketall: ca 10 millioner (2009)
Tidsforskjell fra Norge: Bolivia ligger 5 timer etter Norge ved normalttid. (UTC -4)
Valuta: Boliviano à 100 centavos
Språk: Spansk, aymara, quechua.
Nasjonaldag: 6. august
Religion: Katolsk kristendom
Landegrenser: Peru, Chile, Brasil, Argentina og Paraguay
Styreform: Republikk
Telefon: +591

Klima i Bolivia:
Bolivia ligger i den tropiske klimasone, men temperaturene modifiseres i stor grad av de betydelige høydene. La Paz, som ligger 3600 moh., har således middelverdier for juli og november på henholdsvis 8 °C og 11 °C.

Cochabamba, som ligger i 2600 meters høyde, har middelverdier på 14 °C og 20 °C for de samme måneder.

De daglige temperatursvingningene er svært store, og i høylandet kan frost forekomme hele året. Nedbøren øker fra vest mot øst i høylandet. Årsnedbør i La Paz er 575 mm, hvorav mesteparten faller i perioden des.–mars. Det østlige lavlandet har et fuktig tropisk klima. Mot nord varer regntiden fra oktober til mars, med årsnedbør på 1500–2300 mm. I de sørlige deler av lavlandet øker tørketidens lengde betydelig. Les mer om klima i La Paz her!

Bolivia og Historie
Navnet Bolivia var en honnør til frihetshelten Simón Bolívar.  Opprinnelig tilhørte Bolivia inkariket, og ble spansk område ved inkarikets fall før det fikk sin uavhengighet i 1825.  I dag er Bolivia en innlandsrepublikk i Sør-Amerika siden landet mistet sin kyststripe ved Stillehavet til Chile 1884.

Bolivia og turisme
Landet er offisielt et av kontinentets fattigste, men fremstilling av og handel med kokain drives i et svært stort omfang og bidrar med en ikke uvesentlig del av landets inntekter.  Med tanke på dette og ikke minst at Bolivia politisk er svært ustabilt og det faktum at malaria og andre sykdommer eksisterer her, skal man vise varsomhet som turist når man besøker landet.  For til tross for nevnte faktorer er Bolivia en stor opplevelse, ikke minst på grunn av sin beliggenhet i høyden og landets fantastiske natur.  Og du trenger i skrivende stund ikke visum for turistbesøk under 30 dager som norsk statsborger.

En stor del av landet fylles opp av Andesfjellene som har sin største bredde i Bolivia. Mellom Andesfjellenes hovedkjeder ligger høysletten Altiplano, ca. 3600–4000 moh. Alle større byer ligger på høysletten som rommer ca. 75 % av landets innbyggere; ingen andre steder på Jorden lever så mange så høyt over havet! La Paz er landets turistmagnet og denne byen er landets regjeringssete, men altså ikke hovedstad, som er Sucre. Også Santa Cruz besøkes mye av turister.


Reiseplanetens tips!
Les våre store reiseguide om La Paz i Bolivia.


Hovedkilde for tekst er Store Norske Leksikon.
Bruk Store Norske Leksikon hvis du vil vite mer om Bolivia

Bilder (Photos) fra creative common lisence / Flickr