Forsidebilde SurfersBeach

Reise til Bosnia-Herzegovina

Hovedstad: Sarajevo
Folketall: 3,981,000 (2007)
Tidsforskjell fra Norge: Ingen
Valuta: 1 Marka=100 Pfenniga
Språk: Bosnisk, kroatisk og serbisk
Nasjonaldag: 25.november
Religion: Kristendom og islam
Landegrenser: Kroatia, Serbia, Montenegro
Styreform: Fremvoksende føderal demokratisk republikk
Klima: temperert kontinentalt klima i innlandet, tildels også fjellklima. Nærmere kysten er det middelhavsklima med milde vintre og tørre, varme somre.

Bosnia-Hercegovina og landets historie
Bosnia-Hercegovina er en av Europas yngste stater, som erklærte sin selvstendighet i 1992. Men Bosnia ble en egen nasjon første gang allerede rundt 1200, etter at slaviske stammer hadde bosatt seg i området etter Romerrikets fall. Det Ottomanske Riket inntok området rundt 1460, og beholdt kontrollen i 400 år. I løpet av denne perioden befestet islam seg som ledende religion, og står fortsatt sterkt.

En kort periode under Østerrike-Ungarn fulgte, før Bosnia & Hercegovina ble en del av Jugoslavia. Mange av oss får fortsatt gufne assosiasjoner til grusomhetene som foregikk på første halvdel av 1990-tallet, med massehenrettelser, systematiske voldtekter og etnisk rensing. Men landet er i ferd med å komme seg på beina igjen, og kan tilby strålende fjellnatur og flere historiske byperler.

Bosnia-Hercegovina som feriedestinasjon

Bosnia-Hercegovina har en flott strandlinje, men den er også en av Europas korteste, en snau mil som er kilt inn i Kroatias langstrakte kyst. Du finner derimot store flotte nasjonalparker med storslagen natur, som for eksempel Sutjeskaparken ved Mostar, eller fjellområdene Vlasic og Bjelasnica, som var arena for olympiske vinterleker i 1984. Den nydeligste byen vil nok de fleste si er Mostar, som var mye i nyhetene i 1993, da kroatiske styrker sprengte den 450 år gamle og idylliske broen i Gamlebyen, som nå er nøye rekonstruert.

Hovedstaden Sarajevo har også mange severdigheter, som Nasjonalmuseet og den Tyrkiske Bydelen. Prøv også å få med deg den billedskjønne lille byen Travnik som har bevart sitt middelalderske utseende fra tiden da de bosniske konger bodde her, med en festning, bymurer, markeder og koselige torg med fontener.

Landets innbyggere er en miks av bosniere, serbere og kroater, med ulik etnisk bakgrunn og religion, og alle har sin nasjonale stolthet og tviholder på sine individuelle kulturer. Forholdet mellom grupperingene er fortsatt anspent, og du bør kanskje ikke gå inn på noen debatt om dette. De fleste mistet et eller flere nære familiemedlemmer for 15 år siden. Men felles for dem alle er en varme og gjestfrihet du finner få andre steder i Europa, selv om ikke alle snakker engelsk. Det er lett og rimelig å komme seg rundt i landet, og jernbanen er godt utbygd. Går det ikke tog dit du skal, så går det helt sikkert en buss. Innenriks flyruter finnes nesten ikke, men landet er såpass lite at det spiller ingen rolle.


Våre destinasjoner i Bosnia-Herzegovina

Mostar

Miniguide om Mostar

Nyttig reiseinformasjon

Det er mange ting man skal tenke på når man skal ut å reise. Trenger man visum for å reise dit? Må man ha vaksiner? Er det trange seter på flyet? Hva kan jeg ha med meg ombord på flyet? Spørsmålene er mange! Klikk her for svar på mange av disse spørsmålene.