Forsidebilde SurfersBeach

De vanligste svindeltriksene mot turister

PickpocketsKjøpe "ekte" gullring, rominspektører på hotellet, falske politimenn og vekslingssvindlere. Det er lett å bli lurt på reisen!

Unngå å bli lurt!

Hvem har ikke vært på en kjent turistgate rundt om i verden og sett såkalte gateartister rundlure godtroende turister for penger? Eller for den saks skyld selv blitt lurt. Vi selv stiller oss i rekken av de som har blitt lurt, og bøyer oss i støvet for den kreativitet og dyktighet enkelte av disse svindlerne legger for dagen.

Men i de aller fleste tilfellene bør man kunne unngå å bli fralurt penger. De fleste triksene er nemlig gjengangere. Her får du listen over de vanligste måtene å svindle turister på!

1 Lommetyver og skilt som advarer om dem!

Det kan ikke sies for ofte. Der det er mange turister, er det også alltid lommetyver. Den beste måten å bli kvitt lommeboken på er selvfølgelig å gå med den i baklommen lett synlig. Du reduserer sannsynligheten for å bli frastjålet lommeboken betydelig ved å ha den et annet sted, f.eks. i lommene foran på buksen. Aller helst fordeler du penger på flere steder.

Da slipper du som regel å miste alle, hvis uhellet skulle være ute. Husk også at enkelte lommetyver plasserer ut skilt som sier "pass opp for lommetyver" eller befinner seg på slike steder. Det er ikke til å unngå at man instinktivt kjenner etter akkurat der man har gjemt lommeboken når man ser et slikt skilt. Husk da at du i det øyeblikket også fortalte lommetyven hvor pengene dine er!2 Vekslingssvindel

På mer eksotiske reisemål har vi gjerne blitt fortalt at det lønner seg å veksle utenfor offisielle kanaler. Det kan ofte vise seg å bli veldig dyrt. Et vanlig svindeltriks er at vedkommende i kassen teller pengene veldig sakte og legger inn noen kunstige pauser. Det de ønsker er selvfølgelig at du skal plukke til deg bunken med sedler og gå før han er ferdig. Alternativt så telles pengene dine veldig raskt samtidig som vedkommende med stor fingerferdighet plasserer noen falske sedler innimellom de ekte.

På rene svartebørsmarkeder er det ikke umulig at alle sedlene er falske! En enkel forhåndsregel er alltid å benytte offisielle vekslingskilder, selv om kursen er dårligere. Og uansett hvor du veksler så tell gjennom pengene på nytt foran selger. Og som den fornuftige turist du er, så har du selvsagt satt deg inn i valutaen til landet du skal besøke på forhånd!

Svindler foto AlexProimos3 Hvor er ballen?

Sjansen for å vinne i lotto er større enn å finne ut hvor den skjulte gjenstanden befinner seg. Foto: Alex Proimos (cc-lisens)

Enten det nå er en ball, en fyrstikkeske eller penger du skal finne, så vit at du aldri vinner! Det er til å undres over at noen fortsatt satser penger på å finne gjenstanden under tre boller eller esker som vedkommende svindler flytter frem og tilbake for tilsynelatende å forvirre den godtroende turisten. Det finnes nemlig ikke noen gjenstand under hverken den ene, andre eller tredje esken.

Mannen som vant før deg, er nemlig med i gjengen som forsøker å lure deg. Det samme er hun unge søte jenta som vant før han også!  Regelen er enkel. Sats aldri penger på gata!


4 Omringet av tiggere

Et vanlig knep, spesielt i sørlige Europa, er at du blir "omringet" av tiggere, gjerne barn. Disse blir ofte meget påtrengende og med mye kroppskontakt. Folk flest har gjerne noen sperrer mot å bli hardhendt for å få barna unna, men i slike tilfeller må du bokstavelig talt dytte deg løs. Eventuelt bør du rope ut for å tiltrekke deg oppmerksomhet. Disse barna er nemlig ikke ute etter å tigge penger av deg, men for å stjele din lommebok og andre verdisaker!

5 Taxi-svindel

Møter du en overstrømmende blid drosjesjåfør, så er det god grunn til å bli mistenksom. Ofte står drosjesvindlerne utenfor flyplassene. Tilbudet hans er gjerne å kjøre deg for en spesialpris, mye rimeligere enn offisiell takst. For å overbevise deg om at dette er veldig smart argumenterer sjåføren om at det er hans siste tur før vakten er slutt, at det har vært en ulykke med t-banen, at toget er forsinket eller tilsvarende. Hensikten er naturligvis å få deg til å bli med akkurat han og ikke stille deg opp i den offisielle taxikøen.

Gode råd er alltid å sjekke om det er en taxi-id i drosjens frontrute, passe på at det er et fungerende taksameter, og at dette står på, og aller helst få hotellet, de flyplassansatte (de har ofte egne vakter som holder orden på drosjekøen) eller turistinformasjonen til å ordne taxi for deg.

6 En gullring til spotpris

Når du er ute og går kan det tenkes at du får øye på en gullring eller en pengeseddel. Plutselig dukker det opp en person som plukker den opp rett foran deg. Vedkommende titter på den, før han tilbyr deg å kjøpe den for slikk og ingenting. Typisk er at du får kjøpt "gullringen" for en euro eller to, eller at vedkommende forteller at han ikke "vet hva han skal gjøre med denne 10-dollar seddelen", slik at du får kjøpt den for slikk og ingenting i lokal valuta. Ikke kjøp, gullringen og dollarseddelen er verdt like mye - eller lite - dvs. ikke noe!

7 Rominspektører

Se for deg at det banker på døren til ditt hotellrom. Du lukker opp og der står to personer i uniform og forteller at de er "rominspektører" og skal ta en rask sjekk av ditt rom. Dette er antagelig et forsøk på stjele dine verdisaker.

I slike tilfeller vil den ene personen gå inn, mens den andre venter på gangen. Følger du den første personen rundt på rommet ditt, går den andre inn og stjeler sakene dine. Venter du sammen med mannen i gangen, så er det mannen som gikk finn først som stjeler. Regelen er enkel. Slipp aldri noen inn på rommet ditt hvis du ikke venter besøk. Og ikke vær redd for å ringe ned til resepsjonen for å sjekke om de virkelig har sendt opp noen romsinspektører!

8 Det ødelagte kamera!

Hvem har ikke blitt spurt om å ta et bilde av noen ukjente foran en attraksjon eller severdighet? Men pass på hvem som spør deg. Det er nemlig ikke uvanlig at noen kommer til deg med et defekt kamera og ber om din hjelp til å ta et bilde. Når du forgjeves forsøker å knipse et bilde og skal levere tilbake kameraet, så vil vedkommende få det til å bli slik at kameraet går i bakken slik at det fysisk ødelegges. Vedkommende vil da med skrik og trusler be om erstatning fra deg.

9 Falske politimenn

På ukjente reisemål er man gjerne usikker på hvordan politiuniformene ser ut. Dette utnytter svindlere som stiller seg opp ved større jernbanestasjoner utkledd som politifolk og avkrever pass-sjekk og andre sikkerhetskontroller. Resultatet sier seg selv. Verdisakene dine forsvinner! Be alltid om ID hvis du blir bedt om vise frem personlige eiendeler fra uniformskledde personer!

10 Flørten!

Hvis du ikke er en kjent filmstjerne, men allikevel får "kjempekontakt" med en usedvanlig tiltrekkende ung og sprek representant fra det motsatte kjønn, enten det er på gaten, på en bar eller tilsvarende, så skal du ikke se bort fra at det er andre årsaker enn din sjarme som er drivkraften til at vedkommende vier deg så mye oppmerksomhet. Hvis vedkommende byr på en drink, så anbefaler vi å være forsiktig med å takke ja. Det er ikke sikkert den inneholder det du tror.

Vet du om andre svindelmetoder og triks, om byer som er svært belastet for denne type svindlere og lignende saker, så skriv gjerne om dette under.

IMAGE 4 Grønne ferier
For å ta ulempen med en gang. Det er dyrt å være miljøvenlig. I alle fall hvis vi sammenligner tog med lavkostfly. Men fordelene er mange. God samvittighet er en. Spennende opplevelser er en annen. Og ikke minst byr miljøvennligere ferier på... Read More...
IMAGE De vanligste svindeltriksene mot turister
Kjøpe "ekte" gullring, rominspektører på hotellet, falske politimenn og vekslingssvindlere. Det er lett å bli lurt på reisen! Unngå å bli lurt! Hvem har ikke vært på en kjent turistgate rundt om i verden og sett såkalte gateartister... Read More...
IMAGE Ferietips fra Ronaldo og Mourinho
Vi må nok tilbake til de gamle sjøfarerne for å finne mer omtalte portugisere enn the Special One, José Mourinho, nå manager i Manchester United og Real Madridss stjernespiller Cristiano Ronaldo, ( Manchester). De gir deg sine egne spesialtips... Read More...
IMAGE Flyevakuering - på liv og død
Selv om sannsynligheten er utrolig liten, så kan det selvsagt skje at akkurat det flyet du reiser med må evakueres. Da er det en ting du SKAL huske på, slik sannsynligheten for at både du selv og dine medpassasjerer redder livet. Når... Read More...
IMAGE Flyselskapenes hjemmesider
Her finner du de fleste store flyselskapene og deres hjemmesider.  Reiseplaneten hjelper deg med å finne alt du lurer på vedrørende flyturen. Hvor mye bagasje? Hvor henvender vi oss?              A  ... Read More...
IMAGE Gratis i Barcelona
Barcelona er en herlig storby, ikke minst pga. Barcelonetta, den gyldne bystranden, som altfor ofte omtales i for lite rosende ordelag. Med denne gratis tilgjengelige attraksjonen er Barcelona byen å besøke selv på de varmeste sommerdagene, også... Read More...
IMAGE Hvor skal du reise når i Thailand
Thailand er til tross for en periode med politisk uro nordmenns favorittreisemål når det gjelder sol og bad. Og selv om du i prinsippet kan ha det fint uansett sted og tidspunkt i Thailand, så er det en fordel å vite hvor i landet det er best å... Read More...
IMAGE Hvordan finne beste hotell?
Naturligvis kan de fleste hoteller ha en "dårlig dag", men når tilbakemeldingene til stadighet er negativ, er kritikken verdt å lytte til.  La oss i Reiseplaneten hjelpe deg å finne de hotellene som er best! 5 gode råd når du skal... Read More...
IMAGE Hvordan reise trygt som turist?
Det er kun de færreste av oss som oppsøker direkte farlige reisemål, så det skulle kanskje bare mangle at man ikke er redd for å reise. Men det er et faktum at det finnes utrygge reisemål, f.eks. i enkelte områder i storbyer eller i regioner... Read More...
IMAGE Internasjonalt førerkort
 Internasjonalt kjørekort  Nødvendig eller ikke i ferien? Noen land krever fortsatt Internasjonalt førerkort. Dette gjelder de fleste land i Øst-Europa og land utenfor Europa. Det er et krav om Internasjonalt førerkort i følgende... Read More...
IMAGE Milano til Roma på 3 timer med tog
Det å kjøre tog i Italia er generelt raskt, billig og trygt. I flere år har vi fra tid til annen benyttet oss av det fabelaktige Intercity tilbudet, og for den saks skyld også ett og annet Eurostar-tog, når vi har besøkt Italia. Eurostar er et... Read More...
IMAGE Orkan-guiden!
Det kan synes som at været blir mer ekstremt år for år.  Uansett, det er i alle fall sikkert at fjerne himmelstrøk har sesonger med kraftig nedbør og sterke vinder. Her er den ultimate orkanguiden fra Reiseplaneten! Tyfon, syklon, orkan... Read More...
IMAGE Reiseartikler - knep og triks
 Reiseartikler om nyttige tips og triks Hvordan skal du få det beste rommet på hotellet? Eller finne de billigste flybillettene?  Og vi hjelper deg med hvordan du skal unngå å bli lurt på ferien. Les våre reiseartikler om alskens... Read More...
IMAGE Reiseråd for sommerferien!
De enkle reiserådene er ofte de beste. Det kan ikke sies for ofte. Sommerferien er tiden hvor folk flest skal ut å fly og tilbringe noen hektiske dager på hotell. Og siden ikke alle har 150 reisedøgn i året kan det være greit med noen velmente... Read More...
IMAGE Reisetips for homser, lesper og nysingle
Er du singel og homse, lesbisk, eller "bare" nyskilt? Og det nødvendigvis helt uten sammenligning forøvrig. Her er tre utvalgte reisetips for deg! Photo:  Jon Morrow - Transferred from en.wikipedia to Commons., CC BY-SA 3.0 Er du usikker på... Read More...
IMAGE Reisetips for lange flyturer
For mange er kun noen få timer ombord i et fly en stor tålmodighetsprøve. Med skrikende unger, trange plasser og ikke minst en irriterende stolrygg som kommer dunkende ned i kaffekoppen, er det nok av irritasjonsmomenter ombord. Lange flyreiser... Read More...
IMAGE Reisetips om matforgiftning
Uavhengig av årstid er det moderne mennesket en trekkfugl som reiser langt av gårde for å møte eventyret og sol og varme. Dessverre er det mange som får redusert feriegledene fordi man ikke har klart å unngå matforgiftning. Alltid dumt å... Read More...
IMAGE Smart å vite når du pakker!
Ja, vi vet du er voksen. Og kan alt! Men sjekk disse tipsene uansett da. Så slipper du ubehageligheter under reisen. Det viktigste på reisen er litt fleipete sagt PP(P). Pass, Penger og (Prevensjon). Men etter hvert som vi blir voksne, og fortsatt... Read More...
IMAGE Smarte tips om utelivet i Barcelona
Her følger noen smarte tips og råd om utelivet i Barcelona.  Selvsagt besøker de fleste turister Hard Rock Cafe på Placa Espanya og andre kjente steder. Men ikke vær helt amatør - Reiseplaneten gir deg gode tips for en kveld ute i... Read More...
IMAGE Tips fra en med Louis Vuitton koffert!
Reiseplaneten tar ferie på alvor og styrer som regel unna alt som har med kjendiser å gjøre. Men, vi skal gjøre ett unntak her. For hvem kan motstå en med ti stk. Louis Vuitton-kofferter på tur? Foto: flickr - Cyril Attias - CC-lisens Sharon... Read More...
IMAGE Vaksinering - Sykdom - Ferie
Det verste som kan skje på ferien er ikke at du blir frastjålet lommeboka. Det er ulykker og sykdom. De aller fleste husker reiseforsikring, men hva med vaksinen til feriereisen? Turistdiaré Det vanligste vi pådrar oss i ferien er antagelig... Read More...