Forsidebilde SurfersBeach

Utrolige Ponte Vecchio i Firenze

firenze2011 026

Firenze er renessansens sanne skattkammer i Italia. Selv om byen ikke er stor er Firenze utrolig omfattende når det gjelder antall attraksjoner og opplevelser. Til Firenze kan du komme på stadige gjenvisitter og hele tiden finne noe nytt å se.  Men turen til Ponte Vecchio tar man gang etter gang. Ponte Vecchio ligger for ordens skyld et stykke sør for den kjente domen i Firenze. Nærmeste store attraksjon er Uffizi-galleriet.



Ponte Vecchio - den gamle broen!

Middelalderbroen som går over elven Arno er den dag i dag fortsatt full av butikker. Ikke minst finner du mange gullsmeder, kunstgallerier og suvenirbutikker her. Opprinnelig var det slaktere som okkuperte broen og hadde sine utsalg her. Broen har en egen tiltrekning på hobbyfotografer. Den er ikke spesielt lang, den strekker seg nemlig over elven der Arno er på sitt smaleste.

Verdens eldste buebro

Noe av fascinasjonen med Ponte Vecchio kan naturlig nok tilskrives broens gamle alder. Ponte Vecchios opprinnelse skrives tilbake til år 996 og den er med det verdens eldste bestående buebro.

Hengelås-broen

Rusler du på Ponte Vecchio vil du helt sikkert se hengelåser langs broen. For å vise sin kjærlighet til hverandre har forelskede par låst fast hengelåsen og sammen kastet nøkkelen i Arno. Ironisk nok ble broen påført skader når gamle hengelåser skulle fjernes, og i dag gis det bøter for de som låser noe fast i broen.

Definisjon på konkurs

Det blir sagt at begrepet konkurs kommer fra Ponte Vecchio. Når handelsmennene ikke lenger kunne betale sine forpliktelser kom soldater og ødela vedkommendes salgsbord. Bordet - eller "banco" ble fysisk ødelagt - "rotto". Denne praksis ble kalt "bancorotto".

Selv Nazistene tok vare på Ponte Vecchio

Under Nazistenes tilbaketog i august 1944 ble alle broer i Firenze ødelagt med ett unntak - Ponte Vecchio. Det påstås faktisk at det var Hitler selv om beordret dette. Imidlertid ble bebyggelsen på begge sider ødelagt for å hindre andre å ta seg over broen. Du kan i dag se at Ponte Vecchio har mer moderne bygninger på hver sin side.