Forsidebilde SurfersBeach

Ønsker du oversiktskart over Mumbai med alle attraksjonene? Klikk her for Kart Mumbai !

Gateway of India
Gateway of IndiaMumbais landemerke nummer 1 er denne 26 meter høye portalen ved Cobalas havnepromenade, bygd i anledning kong George av Englands besøk til India i 1911. Porten er ment å være det første du ser av India når du ankommer sjøveien og er Mumbais mest fotograferte byggverk.

De hengende hager
Mumbais hengende hager, lokalt kalt Ferozeshah Mehta Gardens, er et grønt og vakkert parkområde på Malabar Hill, rett over Kamala Nehru Park. Parken er populær for sitt perfekte utsiktspunkt mot solnedgangen i Det arabiske hav. Det ble anlagt i 1880-årene over byens hovedreservoar.

Victoria Terminus
Mumbais arkitektoniske mesterverk er Victoria Terminus, også kjent som Chatrapati Shivaji Terminus. Her ligger den indiske jernbanens hovedkvarter. Bygningen fra 1888 er i gotisk stil og ble i 2004 inkludert i UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Prince of Wales Museum
Også denne attraksjonen har skiftet navn etter frigjøringen fra England og kalles nå Chatrapati Shivaji Museum. Bygningen er fra tidlig på 1900-tallet og huser blant annet kinesisk porselen og tibetansk kunst i tillegg til utstillinger med gjenstander fra eldre indisk historie. Museet ligger ikke langt fra Gateway of India i sørlige Mumbai. Det er åpent daglig unntatt mandager fra kl. 1015 til kl. 1845.

Sanjay Gandhi National Park
Det er ikke alle steder du finner noe så sjeldent som en nasjonalpark innenfor grensene til en millionby. Sanjay Gandhi National Park er oppkalt etter Indira Gandhis sønn, Sanjay, som omkom i en flyulykke i 1980. I parken finner du grotter med arkeologiske funn fra 400 f.Kr., i tillegg til en rik flora og et yrende dyreliv. Parken har årlig over to millioner besøkende. Hvis du har kondisjon til å følge Highest Point Trail, får du til slutt panoramautsikt over Mumbai fra 400 meter over havet.

Dhobi Ghat
Mumbais pussigste turistattraksjon er Mahalaxmi-området, også kalt Dhobi Ghat, der byens klesvaskere samles for å utføre sin typisk indiske jobb. En dhobi er en mann (alltid en mann) som går fra dør til dør og samler inn skittentøy som han vasker for familiene. Klesvaskerne tiltrekker seg hundrevis av nysgjerrige turister daglig.

Florafontenen
Denne digre fontenen ble anlagt i 1869 til ære for Mumbais daværende guvernør Bartle Frere, mannen som har fått æren for å ha utformet mye av dagens moderne Mumbai. Fontenen domineres av en stor statue av den romerske gudinnen Flora, som attraksjonen er oppkalt etter. Like ved er et minnesmerke over indiske martyrer, som har gitt fontenen det lokale navnet Hutatma (Martyrenes) Chawk.

Den afghanske kirken
Denne kirken, også kjent som St John’s Church, ble bygd i 1847 til minne om de britiske soldatene som falt under felttogene til Afghanistan i 1838 og 1843.

Nehru Centre
I bydelen Worli ligger Nehru Centre, oppkalt etter India første statsminister, Nehru. Denne sylinderformede høye bygningen har flere attraksjoner, blant annet en permanent audiovisuell presentasjon av Indias historie. Her finner du også et planetarium, der du kan gjenskape utsikten mot stjernehimmelen fra hvor som helst i verden når som helst i verdenshistorien. Det er åpent daglig unntatt mandager fra kl. 1030 til kl. 1700, og det er gratis adgang.

Mani Bhavan Gandhi Sanghralaya
Mani Bhavan var Mahatma Gandhis bolig periodevis mellom 1917 og 1934 og er nå et nasjonalt minnemerke over den pasifistiske landsfaderen. Museet har bildegalleri, bibliotek og lyd- og filmarkiv i tillegg til en del av Gandhis personlige eiendeler. Det er åpent daglig fra kl. 0900 til kl. 1800. Det koster tre rupi (ca. 50 øre) å komme inn.

Queen Victoria Gardens
I Byculla i sørlige Mumbai ligger denne parken som også kalles Rani Jijimata Udyan. Inngangen prydes av et klokketårn inspirert av italiensk renessansestil. Lenger inne finner du den digre steinelefanten som har gitt Elephanta Island sitt navn. Her ligger også Mumbai Zoo, som har løver og tigrer, elefanter, bjørner og aper. Det er åpent daglig fra kl. 1000 til kl. 1700 unntatt onsdager.