Forsidebilde SurfersBeach

Reise til Luxembourg

Hovedstad: Luxembourg
Folketall: ca 0,5 millioner
Tidsforskjell fra Norge: Samme tidssone/tid som Norge, dvs. CET +1.
Valuta: Euro
Språk: Fransk, Tysk og Luxembourgsk.
Nasjonaldag: 23. juni
Religion: Hovedsaklig katolsk
Landegrenser: Belgia, Frankrike og Tyskland
Styreform: Storhertugdømme
Telefon: +352
Internett: .lu

Luxembourg sin historie begynner i Middelalderen og med byggingen av en borg som het Luxembourg. Rundt denne borgen dannet det seg etter hvert et lite bysamfunn. Dette bysamfunnet ble senere sentrum i et lite land mellom store nasjoner som Tyskland og Frankrike. Etter grunnloven fra 1868 er den utøvende makt gitt til storhertugen og hans regjering. 

At Luxembourg er et lite land, betyr ikke at landet har sin plass i Europeisk historie. Landet var nemlig et av de opprinnelige seks grunnleggerne av EU.  Med andre ord har Luxembourg for alltid fått sin plass i historien i det moderne Europa.

Klima/geografi i Luxembourg
Luxembourg er en av de minste nasjonene i Europa. Det er rangert som land nr. 178 på listen over verdens stater etter areal. Landets areal er på kun ca. 2 586 km².

Du reiser ikke til Luxembourg for badeferier. Landet har ikke kystlinje der det ligger inneklemt mellom tre andre land. Riktig nok finner du nok av elver. Og de store elvene Mosel, Sûre og Our ugjør Luxembourgs naturlige østre grenser.

Den nordlige delen av landet, som utgjør deler av Ardennene, består av åser og lave fjell, der Buurgplaatz ofte er ansett som det høyeste punktet med sine 559 meter, selv om Kneiff er høyere, med sine 560 meter. Resten av landet er også åslendt.


Turist i Luxembourg
Luxembourg byr på flotte naturopplevelser og dens nærhet til andre land og spennende byer, gjør den som et ypperlig utgangspunkt - eller mellomstasjon - for bilturister i Europa.

Et selvklart valg er naturligvis Luxembourg by. Dette er en av de mest velstående byene i verden og som har utviklet seg til å bli et bankvesen- og administrasjonssentrum. Som en av de opprinnelige grunnleggerne til EU er det kanskje ikke rart at Luxembourg er sete for atskillige EU-institusjoner, blant annet EF-domstolen, EUs revisjonsrett og Den europeiske investeringsbanken.

Luxembourg by er landets i særklasse største by, og tilbyr alt du forventer av en sentral-Europeisk mellomklasse-by. Innbyggertallet er ca 85.000 og du finner alt du kan forvente deg av spisesteder og uteliv. I tillegg er det flere flotte attraksjoner, og kunst- og historieinteresserte har nok å se på.  I 1994 ble de gamle kvarterene og fortifikasjonene i byen tatt inn på UNESCOs Verdensarvlisten.

Luxembourg by var sammen med Sibiu europeisk kulturhovedstad i 2007. Andre vikige byer er Esch-sur-Alzette (eller ganske enkelt Esch), sørvest for hovedstaden, og Echternach, som ligger ved den tyske grensen i øst.