Forsidebilde SurfersBeach

Reise til Makedonia

Hovedstad: Skopje
Folketall: ca 2,1 millioner (2009)
Tidsforskjell fra Norge: Samme som Norge
Valuta: Denar (MKD)
Språk: Makedonsk (ca 66 %), albansk (25 %), tyrkisk (ca 4 %) m.fl.
Nasjonaldag: 2. august
Religion: Ortodoks tro (Makedonsk ca 63 %), muslimer (ca 33 %) Landegrenser: Albania, Kosovo, Serbia, Bulgaria, Hellas
Styreform: Parlamentarisk demokrati
Telefon: 389

Klima i Makedonia
Makedonia har et klima som varierer fra varmt og tørt om sommeren til kjølige vintre, men man skal også vite at landet i tillegg har store interne klimaforskjeller.  Klimamessig er det regioner som Valandovo, Strumica og Radovish som er mest behagelig å besøke. Her er været ikke ulikt typiske Middelhavsområder.

Makedonia og Historie
I tiden før epoken rundt Aleksander den store var det lite som tilsa at Makedonia skulle få en fremtrende plass i historien.  Men under Filip 2, ca 350 år før kristus ble Makedonia en viktig maktfaktor. Filip 2 var dessuten far til nevnte Aleksander den store og han gjorde Makedonia til verdens viktigste og mektigste land.  Etter Aleksanders død falt riket sammen og ca 150 år etter Kristus var landet en romersk provins.

I moderne tid har Makedonia hatt en turbulent tid. Under 2. verdenskrig, den gang Jugoslavia ble okkupert av Tyskland og Italia, var landet under tysk kontroll som en del av det såkalte Stor-Bulgaria. Makedonerne fikk store antipatier mot Bulgaria og ble kort tid senere innlemmet som en delrepublikk under Jugoslavia. Makedonia ønsket å beholde Jugoslavia som republikk, men etter at land som Kroatia og Slovenia løsrev seg, så landet ingen annen mulighet enn også de erklære seg som en selvstendig stat. Makedonia ble erklært som uavhengig republikk 17. september 1991.

I dag er Makedonia fullt ut akseptert som egen nasjon og EU har foreslått at landet bør være kandidat for EU-medlemsskap.

Makedonia og turisme
Makedonia er svært avhengig av turisme, og landet antas å ha mer enn 700.000 turister i året. Det finnes en rekke kulturattraksjoner som tiltrekker folk til landet, i tillegg til storslått natur.

Skopje

Hovedstaden Skopje er landets hovedstad og også den største byen. Byen har mange rester fra det Ottomanske rike og byr på flere museer og sportsarrangement. For de fleste er Skopje den naturlige inngangsporten til Makedonia.

Ohrid - byen Gud glemte!

Det spørs allikevel om ikke byen Ohrid er den mest populære turistbyen. Den er listet på UNESCOs verdensarvliste. Ohrid ligger nordvest i Makedonia og er kjent for sin unike atmosfære og mange badestrender. Makedonere utenfor Ohrid sier at Ohrid ble laget når Gud hadde skapt verden og la seg for å hvile. Da kom djevelen selv og ga byen all sin prakt. Da Gud våknet, så han seg forfjamset rundt og spurte han Satan om hvorfor han hadde gjort denne vakre handlingen, skulle ikke han være ond?  Da svarte Satan, "bare vent til du ser byens innbyggere!".

(Kilde: Wikipedia.org)

Ohrid byr på mange flotte historiske bygninger og er dessuten kjent for en vennlig atmosfære og innbyggere som er svært imøtekommende overfor turister.
 
Nasjonalparker i Makedonia
Makedonia har en vakker natur og landet har 3 nasjonalparker. En av disse ligger mellom innsjøene Ohrid (jf. byen over) og Prespa. Denne Nasjonalparken er kjent for sin rike flora og fauna, i tillegg til å gi sine besøkere en fantastisk utsikt over byen og innsjøen Ohrid.

Komme seg til Makedonia

Det enkleste er å fly til Skopje. Du kan velge mellom en rekke fly, f.eks. SAS og Lufthansa (via Frankfurt), Czech Airlines (via Praha) eller Austrian Airlines (via Wien). Prisnivået ligger normalt fra ca 3200 kroner for en tur og returbillett.
foto: Steffen42 (flickr) cc-lisens
foto: Steffen42 (flickr) cc-lisens
foto: Jason Rogers (flickr) cc-lisens
foto: Jason Rogers (flickr) cc-lisens
foto: Borderlys (flickr) cc-lisens
foto: Borderlys (flickr) cc-lisens

Bilder (Photos) fra creative common lisence / Flickr