Forsidebilde SurfersBeach

Marokko - en eventyrverden!

agadir argan traer

I hvilket land kan du surfe på Atlanterhavskysten på morgenen, kjøre slalom 3200 meter over havet på ettermiddagen, og drikke te under stjernehimmelen i Saharaørkenen på kvelden?



I de siste årene har stadig flere nordmenn oppdaget at Marokko er et spennende og fristende reisemål, men foreløbig har problemet vært å komme seg dit på en enkel og rimelig måte. Tidligere har man vært nødt til å mellomlande og bytte fly i et europeisk land, bruke tusenvis av kroner og 8-10 timer på flyreisen, eller man kunne fly til sør-Spania og ta båten over til Tangier.

Mange flyruter til Marokko og Marrakech

Det er flere flymuligheter for deg som er sulten på å oppleve Atlanterhavsstrendene, Saharaørkenen og Atlasfjellene. Norwegian har f.eks. lenge hatt en direkterute fra Gardermoen til Marrakech. Dette gir deg muligheten til å ta en langhelg i eksotiske Marrakech, eller du kan bruke en hel uke eller mer til å utforske enda større deler av den arabiske verdens vestligste land, både geografisk og kulturelt. Er du tidlig ute, kan du få billetter svært rimelig.

Velger du å ta en rask tur, vil du allikevel ha god mulighet til å utforske Marokkos nest største by. Marrakech ble grunnlagt i 1062, og var hovedstaden i det marokkanske kongedømmet inntil 1600-tallet. Med unntak av en periode som fransk protektorat i perioden 1912-1956, har Marokko stort sett unngått å bli kolonisert av europeiske stormakter, selv om både Spania, Storbritannia, Portugal, Frankrike og Italia har siklet på herredømmet i århundrer.

Marrakech har i alle år vært et viktig handelssentrum i sørlige Marokko, og hit strømmer kjøpmenn både fra Atlasfjellene og fra Saharaørkenen.

Marrakech - velkommen til 1000 og 1 natt!

Hvis du ikke har besøkt en arabiskinfluert storby før, vil du antagelig få et kraftig kultursjokk ved ankomst i Marrakech. Byen er bråkete, illeluktende, støvfyllt og hektisk, og du vil ustoppelig få henvendelser fra selgere, tiggere og taxisjåfører. Men på Afrikas største og mest hektiske torg Djemaa el-Fna vil alle dine forventninger til en høyeksotisk reiseopplevelse bli oppfylt.

Her vrimler det med slangetemmere, akrobater, turister, fresende grillplater, musikere, håndtydere, gatetannleger og hennatatovører. I labyrinten av trange gater nord for torget ligger soukene hvor du blir tilbudt alt fra krydder og apekatter, gullsmykker og radioer, høns og beduinklær, pirat-cd’er og trommer, håndlagde tepper og sko, sverd og blomster. Her kan du vandre rundt på måfå i dagesvis uten å få med deg alt.

Sol og bad, sjarmerende byer og alpine aktiviteter i fjellene

Hvis du tar deg tid til en uke eller mer i Marokko, åpner det seg straks flere muligheter. En av de vanligste rundturene for besøkende er triangelet Marrakech - Agadir - Essaouira, som ligger rundt tre timers kjøring fra hverandre.

Du kan enten leie bil fra rundt 250 kroner døgnet og kjøre selv på et bra veinett, eller du kan ta buss. Ingen av disse strekningene vil koste deg mer enn 70-80 kroner for en bussbillett.

Agadir er et ypperlig alternativ hvis du har med deg barn, eller bare vil slappe av på en fin sandstrand med gode fasiliteter, og barer og restauranter rundt deg. Dette er Marokkos mest moderne by, hvor det stadig bygges nye resorthoteller for den konstant økende turistmassen. Spesielt marokkansk eller afrikansk er det ikke, og Agadir kunne nesten like gjerne vært en by i Spania eller Hellas. Men etter noen dager i hektiske Marrakech er det kanskje akkurat dette mange av oss vil ha?



Ta bussen videre nordover langs kysten til den særdeles sjarmerende havnebyen Essaouira, som byr på en helt annen stemning enn Marrakech og Agadir. Essaouira er utpreget marokkansk, med sine hyggelige hvite/blå småhus hvor håndarbeiderne jobber i døråpningene, den gamle havnen, solnedgangen fra bymurene og de trange smågatene som du kan gå opp og ned gang på gang uten å bli lei.

I Essaouira får du stort sett rusle rundt i fred, i fotsporene til ikoner som Jimi Hendrix, Leonard Cohen, Cat Stevens og Janis Joplin, som vanket her på 60-tallet. Her var også vår egen Thorbjørn Egner i 1949, og han brukte Essaouira som modell for Kardemommeby. Og når du først vet det, er det lett å kjenne seg igjen. Selv om Tobias nå for tiden bruker tårnet sitt fem ganger om dagen til å forkynne at Gud er stor.

Hvis du besøker Marrakech i perioden november til mars, kan du faktisk stå på ski i alpintanlegget i Oukaimeden, halvannen times kjøring sør for Marrakech. Dette ligger på 3200 meters høyde i de majestetiske Atlasfjellene, og selv om skiforholdene kanskje ikke er av World Cup-standard, er det definitivt en opplevelse du vil huske lenge. Hvor mange kjenner du som har stått på ski i Afrika?

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Mer informasjon om Marokko kan du få fra turistkontoret på www.visitmorocco.com 

Reiseguider Polen

  • Gdansk

    Mange nordmenn har nok et helt feil inntrykk av Gdansk, uten engang å ha vært der. Korrekt nok er Gdansk en industriell havneby...

  • Krakow

    Krakow er en av Polens aller vakreste byer, og Krakow er nå på full fart oppover listene blant Øst-Europas mest populære...

  • Poznan

    Hvorfor skal man reise til Poznan? Vel, det finnes mange årsaker til det. For det første er dette ingen bortgjemt liten by i...

  • Szczecin

    Ikke la deg stoppe av at du mest sannsynlig ikke kan uttale bynavnet Szczecin. Tar du turen hit nordvest i Polen, bare et...

  • Warszawa

    Mange tror at Warszawa er en trist og grå østblokkby, preget av kommunisme og tungsinn. La gå at forstadene ikke akkurat er en...

  • Wroclaw

    Wroclaw har hatt så mange herskere opp gjennom årene at vi knapt kan finne dens like i noen annen by i Europa. (adsbygoogle =...