Forsidebilde SurfersBeach

Parma

parma palazzo del governatore

Nord i Italia skjuler den passe store byen Parma seg, (ca. 200 000 innbyggere) med alle sine kjente og ukjente "hemmeligheter". Parma er byen som samtlige italienere mener burde være den naturlige matbyen i Europa. Naturligvis med et mulig unntak for byen de selv bor i.



Ta toget en time fra Milano og du befinner deg i vakre Parma. Og selv om Parma først og fremst er kjent for parmaskinken og parmesanosten, så vet alle i Italia, men kanskje ikke alle turister, at dette også er stedet for musikk og kunst. Dessuten har byen et av verdens eldste universiteter. Fotballaget er heller ikke dårlig, og il Parma (som de kalles) spilte seg i 2018 tilbake til Serie A (øverste og beste liga i Italia) etter en periode preget av skam og korrupsjon, hvor både kirke og næringsliv var involvert, og som sende il Parma ned fra den øverste divisjon for noen år siden.

"Elven" Parma deler Parma by i to. Elven eller kanalen om du vil, er 92 kilometer lang og har sitt utspring fra de Toscanske alper og innsjøen Lago Santo parmense. Parma er en eldgammel by og her har det vært bosettinger siden bronsjealderen. Før romerne tok over styringen var mest sannsynlig Parma under Etruskerne som så mange andre byer Italia. Fra år 183 før Kristus var byen en romersk koloni og skriften forteller at ca. 2000 familier ble bosatt her.

Parma har opp gjennom tidene blitt hundset og hersket med. Her har alt fra Hunnerkongen Attila til den germanske kongen Odoaceder styrt. Parma har også vært et bysantisk sentrum, og det under det prangende navnet Chrysopolis, (den gyldne by).


flybilletter reiseplaneten 2

Her er de billigste flybillettene til Milano - Sjekk ut vår lavpriskalender!
bestbuy


 

I mer moderne tid, vi snakker 1300-tallet, var Parma under kontroll av Milano. Og på et tidspunkt var Sforza-familien (naturligvis) involvert. Parma var i tiden etter Milano under Frankrike og Spania.

Enda nærmere vår tid, så var Napoleon en av de som annekterte Parma, slik at byen på nytt ble under Frankrike. Og under 2. verdenskrig ble Parma bombet i stykker av de allierte. Det skjedde våren 1944 og bygningen Palazzo della Pilotta var ett av praktbyggene som ble ødelagt.  Men det er heldigvis i dag restaurert, (se bildet først i artikkelen). Den 25. april 1954 ble Parma befridd fra Tyskland.

Av severdigheter i Palma vil det være naturlig å fremheve katedralen som er en Romansk kirke med 1100-tallsskulpturer av selveste Benedetto Atelami. Og vi skal heller ikke forglemme mesterverket av en freske av Antonio da Correggio som også finnes i katedralen, dog laget på 1500-tallet.

Et annet arkitektonisk mesterverk er Palazzo della Pilotta fra 1583 og som i dag huser kunstmuseer og et teater. Ellers besøker gjerne turister byens festningsverk (eller Cittadella) med aner fra 1500-tallet og byens flotte botaniske hage Orto Botanico di Parma.



Men uansett hva vi skriver om severdigheter er det mat som folk flest assosierer med Parma. Lær deg først som sist å si prosciutto di Parma eller det som er den ekte parmesanosten; Parmigioano-Reggiano. La oss legge til Tortelli d'erbetta og Anolini in brodo og vi kan møtes på en vinbar i nærheten.

Reiseguider Polen

  • Gdansk

    Mange nordmenn har nok et helt feil inntrykk av Gdansk, uten engang å ha vært der. Korrekt nok er Gdansk en industriell havneby...

  • Krakow

    Krakow er en av Polens aller vakreste byer, og Krakow er nå på full fart oppover listene blant Øst-Europas mest populære...

  • Poznan

    Hvorfor skal man reise til Poznan? Vel, det finnes mange årsaker til det. For det første er dette ingen bortgjemt liten by i...

  • Szczecin

    Ikke la deg stoppe av at du mest sannsynlig ikke kan uttale bynavnet Szczecin. Tar du turen hit nordvest i Polen, bare et...

  • Warszawa

    Mange tror at Warszawa er en trist og grå østblokkby, preget av kommunisme og tungsinn. La gå at forstadene ikke akkurat er en...

  • Wroclaw

    Wroclaw har hatt så mange herskere opp gjennom årene at vi knapt kan finne dens like i noen annen by i Europa. (adsbygoogle =...