Forsidebilde SurfersBeach

Bli kjent i Istanbul

istanbul taksim square

Grovt sett kan vi dele Istanbul inn i tre deler. På den europeiske siden ligger det Gylne horn, viken som deler vestlige Istanbul i to.

På sørsiden finner du det gamle historiske senteret, det vil si gamlebyen eller Sultanahmet. På den andre siden av broen ligger det mer moderne Istanbul, med bydelene Beyoglu, Galatasaray og Besiktas. Den tredje delen er den asiatiske delen, dvs. den delen som ligger på den andre siden av Bosporusstredet. Her finner du bydelen Üsküdar.



Photo: "Taksim Square 2012" by FaceMePLS - Flickr: Istanbul. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons.

Bydelen Sultanahmet i Istanbul

Den uten tvil mest interessante og mest besøkte bydelen er Sultanahmet. Her ligger turistattraksjonene på rekke og rad: Topkapipalasset, Aya Sofia, Basilikasisternen, Hippodrome, Den blå moskè, Grand Bazaar, Krydderbasaren og enda flere. Alt dette trenger du flere dager på å fordøye, så det er ikke så rart at mange turister aldri rekker å se andre deler av Istanbul.

Sultanahmet er Istanbuls eldste bydel, og det var her byen ble grunnlagt ca. 650 f.Kr. Istanbul het først Byzants, inntil romerne tok over byen rundt år 330. De gav den navnet Konstantinopel og gjorde den til hovedstad i det østromerske riket. Korsfarerne inntok Konstantinopel i 1204, men bysantinerne tok den tilbake. Det varte ikke lenge, for i 1453 havnet byen i hendene til den ottomanske hæren og fikk snart navnet Istanbul. Som hovedstad i Det ottomanske riket ble Istanbul større og mektigere enn noensinne. Storhetstiden varte til riket gikk i oppløsning i 1832. De neste 90 årene gikk byen på rundgang blant invaderende styrker fra blant annet Bulgaria, Hellas, Romania, Frankrike, Italia og England. I 1923 ble endelig den tyrkiske republikken grunnlagt av landsfaderen Atatürk, men da ble hovedstaden flyttet til Ankara.

Gamle Istanbul er forholdsvis enkel å orientere seg i. Denne halvøya har en enorm park rundt Topkapipalasset som ligger på spissen. Like ved ligger Sultanahmet-området, som egentlig betegner området rundt Aya Sofia. Her finner du Den blå moské, Hippodrome og Basilikasisternene, og her starter handlegaten Divan Yolu Cad. Den strekker seg østover mot Bazaar-områdene. Den har en trikkelinje som gjør det enkelt å komme seg rundt. Trikkelinjen svinger opp mot jernbanestasjonen, som i sin tid var endestasjonen for den legendariske Orientekspressen, togruten som gikk mellom Paris og Istanbul helt frem til 1977. Apropos Orientekspressen; Agatha Christie skrev sin krimklassiker Murder On The Orient Express på Hotel Pera Palace, like ved Taksim Square. Her du også du bo, fra ca. 275 kroner natten.

Bazaar-distriktet i Istanbul

Vest for Sultanahmet ligger Bazaar-distriktet, naturlig nok oppkalt etter Grand Bazaar, det enorme handleområdet med over 4000 småbutikker, der kan du handle alt mellom himmel og jord. Her ligger også Mirsir Carsisi, Krydderbasaren, det store universitetsområdet og den storslagne Süleymaniyemoskeen.

Hvis du fra Bazaar-distriktet krysser Atatürkbroen eller Galatabroen over Det gylne horn, kommer du til bydelen Beyoglu og den nyere, urbane delen av Istanbul. Her er det atskillig færre turister. Arkitekturen er mer europeisk i Beyoglu enn i den gamle bydelen. Her ligger det meste av administrasjon, hovedtorget Taksim Square, ambassader, moderne shoppingsentre, luksus- og forretningshoteller, skjønnhetssalonger, banker, nattklubber og busstasjoner. Hjemmebanene til Besiktas og Galatasaray, to av Istanbuls store fotballklubber, ligger også her.

Besiktas og Ortaköy i Istanbul

Lenger nordøst, langs Bosporusstredet, ligger bydelene Besiktas og Ortaköy. De fleste reiser bare gjennom Besiktas og fortsetter til et annet sted, da det ikke er så mye å foreta seg for turister her. I Ortaköy ligger det derimot en hyggelig havnepromenade med flere restauranter og barer på rekke og rad med flott utsikt mot Sultanahmet til høyre og Bosporusbroen og Asia til venstre.

Üsküdar i Istanbul

På den andre siden av Bosporusstredet ligger den asiatiske delen av Istanbul, og vis-à -vis Besiktas og Ortaköy finner du bydelen Üsküdar. Kontrasten til det europeiske og urbane Beyoglu og Besiktas er enorm. Området her er atskillig mer konservativt islamsk.

For en turist kan det være interessant å besøke byens høyeste punkt, den grønne idylliske parken Büyük Camlica med strålende utsikt over gamlebyen og Bosporus. Üsküdar har også bra shoppingmuligheter med et stort marked som blant annet selger lokal håndverkskunst. Her er også flere gode restauranter og kafeer ved sjøkanten med fin utsikt.

------> NEXT PAGE

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Reiseguider Polen

  • Gdansk

    Mange nordmenn har nok et helt feil inntrykk av Gdansk, uten engang å ha vært der. Korrekt nok er Gdansk en industriell havneby...

  • Krakow

    Krakow er en av Polens aller vakreste byer, og Krakow er nå på full fart oppover listene blant Øst-Europas mest populære...

  • Poznan

    Hvorfor skal man reise til Poznan? Vel, det finnes mange årsaker til det. For det første er dette ingen bortgjemt liten by i...

  • Szczecin

    Ikke la deg stoppe av at du mest sannsynlig ikke kan uttale bynavnet Szczecin. Tar du turen hit nordvest i Polen, bare et...

  • Warszawa

    Mange tror at Warszawa er en trist og grå østblokkby, preget av kommunisme og tungsinn. La gå at forstadene ikke akkurat er en...

  • Wroclaw

    Wroclaw har hatt så mange herskere opp gjennom årene at vi knapt kan finne dens like i noen annen by i Europa. (adsbygoogle =...