Forsidebilde SurfersBeach

Bologna Turist

Turist i Bologna

Bologna-reiseguidebanner

Bologna sentrum er ikke så stort, og de aller fleste attraksjonene ligger innenfor gangavstand for hverandre for en noenlunde sprek og gangfør person. Et alternativ er selvsagt å benytte seg av Bolognas Hop on-hop off-busser, som tar deg med rundt byen. Da har du høretelefoner med informasjon på valgfritt språk, og du kan gå av på hvert av de 12 stoppestedene og være der så lenge du vil før du går på neste buss. Billetter kjøpes på bussen ved påstigning og er gyldige hele dagen.

Dag 1 i Bologna

Hva er vel mer naturlig enn å starte rundturen i Bologna i byens selvsagte hjerte og geografiske midtpunkt, det storslagne torget Piazza Maggiore? Plassen har vært sentral i Bolognas historie og folkeliv i et millennium, som markedsplass, som arena for ridderturneringer og som møtested, og er omringet av stilige middelalder- og renessansebygninger. Som første stoppested kan du jo besøke den enorme, men uferdige kirken Basilica di San Petronio. Den ble påbegynt allerede i 1392, men byggeplanene ble visstnok trenert av Vatikanet, som ikke ville ha en så stor konkurrent til sin egen St. Peterskirke. Kirken er i gotisk stil og har gratis guidede omvisninger på engelsk kl. 1130 på tirsdager, torsdager og lørdager.

Piazza Maggiore - Bolognas hjerte 

Ved siden av ligger byens rådhus, Palazzo Comunale (også kalt Palazzo d’Accursio). Over hovedinngangen står en statue av pave Gregorius XIII, som innførte vår gregorianske kalender med start på 1. januar. I andre og tredje etasje ligger to kunstsamlinger, Museo Morandi og Collezione Comunali d’Arte. Fra vinduene kan du ta perfekte bilder ned mot Piazza Maggiore.

Når du kommer ut av Rådhuset, har du den fabelaktige Neptunfontenen fra 1565 på din venstre side, med havguden på toppen, over engler og sirener som spruter vann fra brystvortene. Dette er også et populært møtested for Bolognas innbyggere, og er ofte omgitt av gatemusikere, statueartister, portrettegnere og andre underholdere. Ved siden av ligger renessansebygningen Palazzo dei Podestà, der byens politikere samlet seg. Benytt anledningen til å ta en kaffe eller en forfriskning i solen på en av de ikke spesielt rimelige kafeene som nå okkuperer første etasje ut mot Piazza Maggiore.

De To Tårn - symbolene på Bologna 

Nord for Piazza Maggiore starter gjennomfartsårene og handlegatene Via Ugo Bassi og Via Rizzoli. Sving østover inn i Via Rizzoli, og du vil ikke kunne unngå å se neste severdighet noen hundre meter lenger frem. De fremste symbolene på Bologna er utvilsomt De to tårn, som ble bygd av to konkurrerende familier tidlig på 1100-tallet. Det laveste, Garisendatårnet, er 48 meter høyt og luter seg 3 meter til siden, og er dermed ikke åpent for publikum. Men hva gjør vel det, så lenge du får en atskillig bedre utsikt fra toppen av det over dobbelt så høye Asinellitårnet? Det betinger derimot at du betaler 25 kroner i inngangspenger, og er villig og i stand til å gå opp de 498 trinnene til toppen. Det siste stykket er en svært trang og bratt vindeltrapp med glatte steintrinn, så vær forsiktig.

I området rundt er det nok av fortausrestauranter der du kan få deg en velfortjent lunsj. Etterpå kan du spasere sørøstover ned Via Santo Stefano, og du kommer da til det utrolig sjarmerende og historiske torget Piazza de Santo Stefano, en hellende og steinbelagt åpen plass foran kirkekomplekset Basilica di Santo Stefano. Dette er noen av Bolognas eldste bygninger med røtter tilbake til 400-tallet, og i kirkenes hage står en marmorservant som visstnok skal ha blitt benyttet av Pontius Pilatus til å vaske hendene etter at han hadde dømt Jesus til døden. På torget ligger nok av kafeer, gallerier og små butikker, og er et hyggelig sted å tilbringe resten av ettermiddagen.

Bolognas restauranttilbud og natteliv 

Etter å ha vært en tur tilbake på hotellet for å slappe litt av, sette fra seg shoppingposene og skifte klær, er det på tide å begynne å tenke på middagen. Italienerne spiser svært sent middag sammenlignet med skandinaver, og de fleste restaurantene er stengt på ettermiddagen. De åpner gjerne i 20-tiden og begynner å fylles opp halvannen time senere. Har du lyst å prøve en tradisjonsrik italiensk restaurant, kan vi foreslå at du går tilbake til Via Santo Stefano like ved Asinellitårnet, der du finner Al Pappagallo Ristorante. Tidligere gjester inkluderer berømtheter som Alfred Hitchcock og Albert Einstein. Her serveres både tradisjonell bolognesisk mat og mer oppfinnsomme retter. Vinutvalget er usedvanlig bra, med over 250 typer, hovedsakelig italienske. Hovedrettene koster rundt 90 til 150 kroner.

Vil du smake på Bolognas sydende uteliv etterpå, ligger Via Zamboni i universitetsområdet bare noen meter nord for tårnene. Her ligger nok av puber, barer og klubber, selv om disse sjelden blir fylt opp før nærmere kl. 0100 i helgene av gjester som holder det gående til dagen gryr.



Dag 2 i Bologna

I dag starter rundturen ved Asinellitårnet og fortsetter nordøstover opp Via Zamboni. Du vil kanskje legge merke til at folkelivet rundt deg domineres av unge mennesker, gjerne på sykkel eller moped, og dette er fordi du befinner deg like ved Europas eldste universitet, grunnlagt i 1088. Du kommer snart til Piazza Rossini og den romersk-gotiske kirken San Giacomo Maggiore fra 1200-tallet. Vis-à-vis ligger det vakre lille kapellet Oratorio di Santa Cecilia med sine storslagne fresker, også fra 1500-tallet. Begge disse har gratis adgang.

Bolognas labyrintgater og Montagnolaparken

Etterpå er det en fryd å rusle på måfå i de trange, krokete gatene i området mellom Via Zamboni, Via Rizzoli og Via dell’Indipendenza. Du vil stadig komme over nydelige renessansebygninger, høye steintårn og små sjarmerende torg med en kirke og en fortausrestaurant. En av disse frister sikkert til et lunchstopp også.

Hvis det er fredag eller lørdag, kan du sette kursen nordover, mot krysset Via dell’ Indipendenza og Via Irnerio. På den digre plassen Piazza VIII Agosto arrangeres det på disse dagene et utendørsmarked med hundrevis av teltboder som selger alt mellom himmel og jord. Klær, bøker, CD-er og LP-er, lamper, kister, møbler, radioer og så videre. Du kan lett tilbringe resten av ettermiddagen her, og etterpå kan du gå inn i den hyggelige Montagnolaparken rett nord for markedet. Dette har vært en offentlig park siden 1683, og i tillegg til en lekeplass for barn er det et par fontener. Legg spesielt merke til imponerende fontenen med statuer i den storslagne trappen som fører ned fra parken til Piazza XX Settembre.

Shoppinggatene i Bologna

På torget Piazza XX Settembre står en av de opprinnelige bymurenes inngangsporter, Porta Galliera. Her begynner også Via dell’Indipendenza, som har vært en av Bolognas hovedgater siden romertiden. Flere av byens mer eksklusive butikker og hoteller ligger her, og gaten fører deg ned til Piazza Maggiore. Er du fortsatt i form til å gå mer, fortsett gjerne rett sørover inn i Via d’Azeglio, en av byens hyggeligste og mer sjarmerende shoppinggater.

Til middag foreslår vi at du rusler igjennom Via A. Righi, som går like sør for markedet du besøkte tidligere i dag, og prøver en av de mange fortausrestaurantene. Når du først er i Bologna, må du jo selvfølgelig prøve en av landets (verdens!) mest kjente matretter, Pasta Bolognese. 

------> Bologna reiseguide fortsetter ...