Forsidebilde SurfersBeach

Liverpool Bli kjent

Liverpool er en havneby med nærmere 450 000 innbyggere i det nordvestlige England, et par mil fra den nordlige grensen mot Wales. Liverpool er bygd på forskjellige nivåer opp til 70 meters høyde og grenser mot elven Merseys utløp i vest og sør. Byen har 800-årsjubileum i 2007. Etter en lang periode som en av Englands viktigste havnebyer, falt økonomien voldsomt i siste halvdel av 1900-tallet. Men nå ser det ut til å ha snudd igjen, med oppblomstring av bedrifter og turisme, og ikke minst med Liverpool som europeisk kulturhovedstad i 2008.

Liverpools innbyggere kalles Liverpudlians, eller på slang Scousers etter den lokale stuingen scouse, som består av kokt kjøtt og grønnsaker. (Scouse kom fra Norge og het egentlig lobscouse, altså lapskaus!) Scouse har også blitt betegnelsen på den svært karakteristiske Liverpool-dialekten. Har du bare besøkt London på tidligere Englandsbesøk, vil du antakelig bli overrasket over hvor pratsomme og imøtekommende folk er i Liverpool.


De fleste av Liverpools attraksjoner ligger innenfor sentrumsområdet, som grovt sett kan defineres som området mellom Albert Dock, Liverpool Cathedral, Hope Street, Lime Street Station og Dale Street.



 

Havneområdene ved Mersey

Havneområdene ved Mersey, vest for sentrum, er de eldste delene av byen, og rundt Pier Head, Albert Dock, Kings Dock og Queens Dock finner du mange av Liverpools fremste turistattraksjoner. Her ligger kunstgalleriene Tate Liverpool og The Walker, i tillegg til barer, butikker, restauranter, The Beatles Story, Maritime Museum og Museum of Liverpool Life.

Havneområdene er egentlig en historisk attraksjon i seg selv, og ble inkludert på UNESCOs verdensarvliste i 2004.      

Shoppingområdet og utelivsområdet

Liverpools sentrale hovedgater er gågatene Lord Street og Church Street, som går over i Bold Street. Dette er de fremste handlegatene med mange store shoppingsentere og butikkjeder. Et annet populært turistområde som vrimler av butikker, puber og restauranter er Cavern-kvartalet, som avgrenses av gatene Lord, Victoria, North John og Stanley. Dette er Liverpools fremste utelivsområde, som yrer av liv, musikk og utdrikningslag i helgene. I øst går den livlige restaurant/pub-gaten Hope Street nord/sør mellom Liverpools to katedraler, en anglikansk og en katolsk. Like vest for den anglikanske katedralen ligger Europas eldste Chinatown, med en stor og imponerende inngangsportal med fargerike drageutskjæringer.

Hvis du noensinne føler at du har gått deg vill, kan du jo speide etter det 125 meter høye Radio City Tower, som ligger i Houghton Street midt i sentrum. Tårnet ble bygd i 1965 og huset opprinnelig en roterende restaurant som snart gikk dukken. Siden 1990 har tårnet vært hjem for Liverpools mest populære radiostasjon Radio City, og i helgene kan du ta heisen opp til observasjonsplattformen. Rett øst for tårnet ligger togstasjonen Lime Street Station og bussterminalen, der bussene til flyplassen går fra.

Anfield Road og Goodison Park

Rett nord for sentrum ligger Anfield Road og Goodison Park halvannen kilometer fra hverandre. Dette er hjemmebanene til byens to store fotballag, erkerivalene Liverpool FC og Everton FC.

Tar du den legendariske Ferry ’Cross The Mersey, kommer du til Birkenhead, kjent for sine skipsverft, Europas første trikkelinje og stedet der Michael Marks, som i Marks & Spencer, åpnet sine første butikker. Eller du kan ta ferge fra Pier Head til Seacombe i Wallasey, som nå har åpnet sitt Spaceport, et virtuelt romfartssenter.

Rundt Liverpool sentrum har du forsteder som Bootle og Crosby i nord, og Prescot og Huyton i øst, men for den tilfeldige turist på noen dagers besøk vil nok sentrum være av større interesse.

Du får mer turistinformasjon om Liverpool her!

 

------> Reiseguiden om Liverpool fortsetter...