Forsidebilde SurfersBeach

Manchester Turist

Turist i Manchester

manchester urbis centre

Manchester sentrum er forholdsvis kompakt, og det aller meste av severdigheter og attraksjoner ligger innenfor gangavstand for en noenlunde sprek person. Hvis du foretrekker å ha en guidet tur rundt i byen, finnes det nok av muligheter.

Et enkelt og billig alternativ for å få sett de fleste attraksjonene, mens du får relevant informasjon og transport, er å benytte seg av ”Hop On - Hop Off”-bussene. Billetten koster rundt 90 kroner og kan benyttes i 24 timer. Bussene passerer sine femten faste stopp en til to ganger i timen.



Dag 1 i Manchester

Etter en sen og solid engelsk frokost på hotellet starter vi dagens runde i Manchester i den nordlige delen av sentrum. Like ved Victoria Station, i Cathedral Gardens, finner du et praktbygget Urbis [se bildet først i artikkelen]. Her kunne du tidligere bli kjent med alle aspekter av livet i Manchester, både solsiden og skyggesiden, fra fortid, nåtid og fremtid. 

I dag huser Urbis National Football Museum. Og finnes det noe bedre sted å starte dagen på i Manchester enn nettopp her?

Fra det mest moderne i byen til det eldste i byen er veien kort. Manchester katedral er bygd i gotisk stil og har et bredere nav enn noen annen kirke i England, hele 35 meter. Legg merke til utskjæringene i tretaket, som er kjent for sine meget utradisjonelle motiver. Du kan komme opp i kirketårnet ved hjelp av en trang og klaustrofobisk vindeltrapp, og du blir belønnet med en strålende utsikt over Manchester.

Hvis du begynner å bli klar for lunsj allerede, ligger byens eldste pub rett ved katedralen på Shambles Square. The Wellington Inn stammer fra midten av 1500-tallet og har bevart sitt særpreg meget godt. I de to første etasjene serveres mat, og i tredje etasje er det en populær pub. Er det fullt her, prøv den omtrent like gamle Sinclairs Oyster Bar like ved, som er lokalbefolkningens favoritt.

Millinnium Quarter og shopping i Manchester

Sørøst for katedralen ligger Manchesters Millennium Quarter, byens nye shoppingområde som har vokst opp der en IRA-bombe ødela flere kvartaler i 1996. Det enorme Arndale Centre er et av Europas aller største shoppingsentre, og går du over en futuristisk gangbro av glass, kommer du over i verdens største Marks & Spencer-butikk. Hele Market Street og de nærliggende gågatene King Street og New Cathedral Street vrimler av butikker og spesialistforretninger. Når du har gjort deg ferdig med shoppingen i dette området, kan du fortsette vestover til du kommer til den travle gjennomfartsgaten og shoppinggaten Deansgate.

Gjennom Deansgate går det jevnlig en såkalt Green Line, en gratis sentrumsbuss som bringer deg sørover til det atskillig roligere Castlefield-området. Langs kanalene og bryggepromenadene finner du mange små kafeer og puber, de aller fleste med utendørs terrasser der du kan få deg en forfriskning. Få med deg verdens eldste jernbanestasjon fra 1830 i Liverpool Street. Opphavet til områdets navn ligger i grønne omgivelser like ved. Ruinene av det gamle romerske fortet, som ble forlatt på 400-tallet, ble opprinnelig kalt Castle-in-the-Field (Slottet i enga) og senere forkortet til Castlefield. Området er nå en fredet kulturarvpark.

Når du skal spise middag, kan du jo prøve Manchesters berømte Curry Mile. I bydelen Rusholme ligger rundt 60 indiske og pakistanske restauranter på rekke og rad, og konkurransen dem imellom har gjort at de som ikke holder mål kvalitetsmessig, går dukken ganske raskt. Prisnivået er også svært akseptabelt.



Dag 2 i Manchester

I dag starter vi rundturen vest for elven Irwell, i bydelen Salford, som du når med Metrolink eller buss fra både Castlefield og Piccadilly Gardens. En tur-retur-billett koster ca. 30 kroner. Her finner du den moderne bygningen The Lowry, som ble bygd til årtusenskiftet. Innenfor den fascinerende glass-og-stål-fasaden er det teatre, restauranter, gallerier og barer. På toppen finner du et galleri med gratis inngang, der det er en stor samling malerier av Manchesters største lokale kunstner, LS Lowry. Ta deg også en kaffe i The Lyric Circle Bar, der du har fin utsikt til torget utenfor.

Etterpå kan du rusle over den flotte gangbroen Lowry Bridge som krysser kanalen, og du vil komme til nok et moderne arkitektonisk blikkfang, det dramatiske Imperial War Museum. Også her er det gratis inngang. Utstillingene fokuserer på de forskjellige aspektene ved krig, og understreker dette med skarpe kanter, ujevne overflater og lett hellende gulv. Her finner du både gjenstander og bilder fra begge verdenskrigene, Balkan-konflikten, Palestina-konflikten, Falklandskrigen og Napoleonskrigene.

Tilbake i sentrum kan du spasere ned til Manchesters store Chinatown, som ligger sørvest for Piccadilly Gardens og nord for Portland Street. Her finner du utallige kinesiske spisesteder, eksotiske butikker, helsekostbutikker som selger orientalsk medisin, urter og ginseng, kinesiske tegnskilt og røkelsesfylte pagoder. Hvis du passerer en av de to mest populære restaurantene, Yang Sing eller Little Yang Sing, kan det være lurt å stikke innom og reservere plass til middagen senere i kveld.

Hvis du på tampen av kvelden har lyst til å oppleve litt av Manchesters berømte natteliv og kanskje menge deg med kjendiser, kan du jo prøve Bar Ca på Catalan Square i Castlefield, som eies av Mick Hucknall fra Simply Red. Klassikeren Dry Bar i Oldham Street er også populær, men her treffer du ikke Liam Gallagher fra Oasis, han er nektet adgang på livstid. Men kanskje stjernespillere fra Manchester United stikker innom?

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.