Forsidebilde SurfersBeach

New Delhi Turist

For å komme deg rundt i New Delhi, er du avhengig av transport. Det enkleste er å leie en taxi for en dag. Har du pruteegenskapene i orden, bør du fint klare å få prisen ned i 7–800 rupi (ca. 100–120 kroner) for åtte timer, som burde holde i massevis for én dags sightseeing. Da tar sjåføren deg dit du vil og venter i bilen mens du er inne på attraksjonene.

Dag 1 i New Delhi


Etter en solid frokost på hotellet kan du starte dagen med å be sjåføren kjøre deg til Lotus Temple, eller Bahai-tempelet, som det også kalles. I helgene kan det være svært mye folk her, så det er lurt

Bahi i templelet
Bahi i templelet

å ta dette tidlig. Området rundt det lotusblomstformede tempelet fra 1986 preges av steinhellebelagte stier mellom grønne plener som det ikke er lov å gå på. Interiøret er enkelt, hvitt og spartansk, uten store altere eller gudefigurer du ser overalt ellers. Og her er det meste strukturert, med god skilting som viser hvor du skal gå, og hvor du finner boder der du leverer inn skoene dine mot kvittering før du går inn på selve tempelområdet.
 
Etterpå setter du kursen vestover til Qutb Minar. Hele området med 800 til 1000 år gamle monumenter, tårn, mausoleer, moskeer og tempelruiner er på UNESCOs Verdensarvliste. Selve Qutb Minar er et 72 meter høyt steintårn, Indias høyeste og et mesterverk innenfor islamsk arkitektur. Tårnet er bygd i rød sandstein og er 14 meter i diameter ved sokkelen og 2,7 meter på toppen. Dessverre er det ikke lenger lov å gå opp i tårnet. Blant områdets mer kuriøse severdigheter er en 1600 år gammel og sju meter høy søyle av rent jern som mystisk nok ikke ruster.

Da begynner det kanskje å bli tid for lunsj? Et forslag er at du på veien nord mot sentrum stopper i Hauz Khas Village. Dette er et hyggelig shopping- og restaurantområde der du kan spise en god og rimelig lunsj på Village Bistro med takterrasse og idyllisk utsikt mot Deer Park, en elv og en borgruin.

Fra Hauz Khas Village fortsetter du nordover. Har du tid og lyst, kan du stoppe en stund på Dilli Haat-markedet. Her finner du klær og stoffer fra hele India i tillegg til gullsmedvarer, håndverkskunst og tradisjonelle turistsuvenirer til gode priser. Her er det atskillig mindre mas og stress enn på de mer sentrale markedene.

Gå gjerne innom parkområdet Lodi Gardens og Khan Market før du kommer opp til New Delhis karakteristiske India Gate. Dette 42 meter høye Triumfbuelignende monumentet er til minne om indiske soldater som har mistet livet i krig. Det er avsperret for publikum (2006) og bevoktet av væpnede soldater, da det anses som et potensielt terrormål. Det store grøntarealet rundt India Gate er et yndet utfluktsmål for familier og kjærestepar der de blant annet tråkker rundt i sykkelbåter i små grønne bassenger.

India GateDen to kilometer lange, storslagne åpne bulevarden som leder opp mot Parlamentet og presidentboligen, med velstelte trær på hver side, er ikke hva folk flest forventer av Delhi. Gaten passer mer for byer som London eller Paris, mens bygningene som utgjør Parlamentet, kunne like gjerne vært i Aten eller Roma.
 
På ettermiddagen ber du sjåføren kjøre deg til Bangra Sahib Sikh Temple, en perle av et sikhtempel som ligger like ved Connaught Place. Her må skoene leveres inn på eget kontor for besøkende turister og hodet tildekkes av et tørkle. Inne i tempelet tilbes sikhenes hellige bok, som hver kveld lukkes og legges i en egen seng i et eget rom i tempelets hjørne. Alle som kommer inn, tilbys varm mat i klassisk sikhtradisjon. Utenfor er et stort basseng der noen sikher tar renselsesbad blant karper og gullfisk. Turister anbefales heller å spasere rundt bassenget. Utsikten fra den andre siden mot tempelet er glimrende.

Etter en tur tilbake på hotellet for en hardt tiltrengt kald dusj, et klesskifte og litt fred og ro er det tid for middag. De fleste ønsker å spise indisk mat når de endelig er i India, så hvorfor ikke prøve den lille restauranten Karim’s. Du finner denne lille perlen som har tiltrukket både lokalbefolkningen og velinformerte besøkene i en årrekke, i Jami Masjid 16, ovenfor Hotel Bombay Orient. Lammerettene er legendariske, men vær forberedt på at du verken får øl eller vin til maten, og du kan heller ikke betale med kort.

Dag 2 i New Delhi


Neste dag tar du det litt mer med ro. Et par kilometer sørøst for India Gate ligger en bygning som du vil synes virker utrolig velkjent. Men Taj Mahal ligger da visselig i Agra? Humayuns Tomb er, som Taj Mahal, et mausoleum, og begge byggene har samme form og byggeteknikk. Humayun var en av Mughal-keiserne, og hans mausoleum satte standarden for kommende byggverk. Humayuns Tomb er i dag på UNESCOS Verdensarvliste.

Etterpå setter du kursen nordover til Old Delhi og finner frem til det karakteristiske Red Fort. Fra hovedporten her ble Indias selvstendighet erklært og det indiske flagg heist for første gang i 1947. Festningen stammer fra 1640-årene og er bygd i rød sandstein. Det huser i dag flere museer og mer eller mindre velholdte rester av Mughalkeisernes palasser. Britene ødela mye av interiøret under sitt styre, men området er definitivt verdt et besøk. Gaten innenfor porten har en rekke suvenirbutikker som selger stort sett akkurat det samme som du får kjøpt utenfor, bare til atskillig høyere priser.

Hvis shopping frister i dag, har du legendariske Chandni Chowk rett utenfor Red Fort, men for en turist som ikke er på jakt etter 50-kilossekker med ris eller metervis av silkestoffer, er nok Janpath ved Connaught Place et bedre alternativ. Dette er en klassisk shoppinggate for turister, der du finner det aller meste av klær, stoffer, håndverk og suvenirer. Du oppnår bra priser hvis du pruter hardt, men det er slitsomt, og selgerne er svært dyktige og overbevisende. Ha tålmodighet og humør, prut med et smil, og ikke mist fatningen eller gå over den prisen du har bestemt deg for.

Til middag kan du prøve Rampur Kitchen, en muslimsk liten restaurant ved Khans Market. Spesialiteten er kvernet lammekjøtt som spises i nybakt varmt brød med ris og grønnsaker, servert på store kobbertallerkener. Det er langt fra byens billigste restaurant, og du bør ikke komme hit i T-skjorte og shorts, men det er likevel rimelig etter norsk målestokk og en opplevelse du ikke får i Norge.