Forsidebilde SurfersBeach

Shanghai Bli kjent

Shanghai er Kinas største by og er naturlig nok for stor til å bli kjent med i løpet av noen få dager. Shanghai har lenge vært et internasjonalt handelssted. Britene etablerte seg her allerede i 1842. Franskmennene og japanerne kom like etter, og i 1930 hadde Shanghai mer enn 60 000 utenlandske innbyggere. Byen har de senere årene vært i rivende utvikling, både utseendemessig og økonomisk. Shanghai har på mange områder tatt over for Hong Kong når det gjelder forretningsliv og forretningsutvikling.

Shanghai dekker et stort areal. Selve bykjernen består av to områder – Puxi og Pudong. Puxi ligger vest for elven Huangpu, mens Pudong er på østsiden av Huangpu.

Puxi-området i Shanghai
Puxi-området består av ni distrikter. I området finner du shoppinggatene, restaurantene, hotellene, nattklubbene og ikke minst the Bund. The Bund er den historiske kjernen i Shanghai. Her finner du Nanjing Donglu, som er Kinas travleste shoppinggate. Renmin Square symboliserer det kulturelle Shanghai. Her finner du blant annet Grand Theatre og Shanghai Museum. Distriktene Huangpu og Jing’an er de mest aktuelle for deg som turist i Shanghai og Puxi-området.

Sørøst i Puxi finner du gamlebyen eller Chinatown, der de fattigste kineserne bor. Chinatown er en opplevelse med sydende liv og stor handelsvirksomhet, og du må besøke bydelen når du først er i Shanghai. Litt nord for Chinatown finner du distriktet French Concession, der gaten Nanjing Xilu er verdt et besøk. Her ligger mange av de beste shoppingsentrene, gode hoteller og flotte kontorbygg.

Pudong i Shanghai
Pudong er større enn selve Shanghai sentrum og Puxi-området. Det er ganske utrolig med tanke på at utbyggingen av Pudong-området startet først i 1990. Skyskrapere strekker seg mot himmelen, og området står ikke tilbake for New York, snarere tvert i mot. De største landemarkene er nok tårnet Oriental Pearl (TV-tårnet på 468 meter) og Jinmao tower (420,5 meter).

Nattelivet i Shanghai er mangfoldig og bra. Ønsker du nattklubber og barer av internasjonal karakter, må du også regne med å betale internasjonale priser. Prisen på drikke og snacks koster det samme som i Norge, men ølprisene er fortsatt lavere. Mange av barene har levende musikk, og musikken varierer fra jazz via pop til hip hop og house.

Shanghai har flere ”bargater”, og etter hvert som byen utvikler seg, kommer det stadige nye gater med trendy utesteder. Vårt tips er at du får en siste oppdatering i resepsjonen på de større hotellene i byen. Gaten Maoming Nanlu har lenge vært, og er fortsatt, en god bargate.  Hubini Lu, ikke langt fra gamlebyen, og Huaihai-parken, har også mange barer og utesteder og et hyggelig natteliv. Et alternativ kan være gaten Hengshan Lu i French Concession. Her er det mange musikkbarer.

Generelt
Hvis du er vant til å reise utenom Europa, kan du godt ordne alt av sightseeing og utflukter på egenhånd. Men vær forberedt på at det kan ta mye tid, at de aller færreste snakker engelsk, og at nesten all informasjon står på kinesisk. Kanskje vil du stå en halvtime i kø et sted, bare for å så bli fortalt at du skulle stått i kø i naboluka, og må stille deg bakerst igjen. Du vil sikkert ønske å skrike ut av frustrasjon daglig, men prøv å bevare roen, det er viktig for kineserne å ikke tape ansikt, og de vil ha mindre respekt for noen som er opphisset. Du kan unngå frustrasjonen og spare mye tid ved å booke dine ønskede arrangementer på forhånd hos en dyktig reisearrangør. I Norge er spesialisten Kinareiser, som kan hjelpe deg med alt fra visum, flyplasstransfer og sightseeingturer i Shanghai til ukeslange rundturer i hele landet.