Forsidebilde SurfersBeach

Vilnius Attraksjoner

Attraksjoner i Vilnius

vilniuskatedralen

Katedraltorget

Den store åpne plassen foran 1400-tallskatedralen nord i Gamlebyen har i århundrer vært et viktig samlingssted for innbyggerne i Vilnius, og du kommer garantert til å passere her flere ganger, underveis til slottet eller når du spaserer gjennom Pilies gatve. Her foregikk de offentlige seremoniene og kunngjøringene i middelalderen, og her ble det arrangert markeder opp til 1900-tallet. Det 58 meter høye tårnet vest på torget er en rest av forsvarsverket.



Vilnius slott

Hvis du går opp de lange, svingete brosteinsgatene til toppen av Gediminas kalnas, den 50 meter høye bakketoppen bak katedralen, får du en strålende utsikt over Vilnius og Gamlebyen.

Her lå regionens maktsentrum i middelalderen, men i dag er det ikke så mye igjen av det engang så mektige slottet. Det 20 meter høye steintårnet som fortsatt står her, med Litauens flagg vaiende på toppen, har nærmest blitt et nasjonalsymbol som du vil kjenne igjen fra postkort og plakater. Rimelig inngang.

Vilnius slottsmuseum

Besøker du Vilnius slottsmuseum som ligger rett nedenfor Vilnius slott, kan du blant annet se en modell av hvordan slottet en gang så ut på 1300-tallet. Åpent tirsdag til søndag fra kl. 1100 til 1700. Inngang 10 kroner.

Nasjonalmuseet i Vilnius

Vilnius nasjonalmusum ble grunnlagt i 1855 og har i dag over en halv million gjenstander på utstilling, mange av dem gravd ut av Gediminas kalnas, som ligger rett ved siden av. Her gjenfortelles byens historie fra forhistorisk tid og opp til i dag, med hovedfokus på middelalderen. Avdelingen med gamle våpen og rustninger er spesielt populær. Åpent onsdag til søndag fra kl. 1000 til 1800. Inngang 10 kroner.

St. Anne-kirken

Selv om katedralen er det viktigste religiøse bygget i Vilnius, er det den gotiske og imponerende St. Anne-kirken (Sv Onos baznycia) som klistrer seg til de fleste turisters netthinne i ettertid. Kirken ble opprinnelig bygd i tre til ære for kong Vytautas kone Anna, men brant ned i 1419 og ble gjenbygd i dagens steinstruktur på slutten av samme århundret.

Dens mest slående trekk er utvilsomt fasaden, som er konstruert i 33 forskjellige typer rød stein. Det er en velkjent legende i Litauen at Napoleon skal ha blitt så betatt av bygningen at han skal ha uttrykt ønske om å ta den med seg hjem til Paris. I virkeligheten lot han kavaleriet sitt bruke den som stall.

Ausros Vartai (Daggryporten)

Vilnius eldste gate er handlegaten Ausros Vartu Gatve, og i den sydlige delen av denne ligger den eneste av portene i den opprinnelige bymuren som fortsatt er intakt. Porten, som kalles Ausros Vartai (Daggryporten), stammer fra 1500-tallet og har et lite kapell rett over buen. Kapellet har blitt et reisemål for katolske pilegrimer, blant dem selveste pave Johannes Paul II, takket være et renessansemaleri av Jomfru Maria som visstnok skal ha helbredende krefter.

Jødisk museum

Under nazistenes okkupasjon ble rundt 95 % av Vilnius’ jøder utryddet, og dette museets enkle utstilling er en påminnelse om hva dette forfulgte folket ble utsatt for. I Pylimo 39 ligger den eneste gjenværende av over hundre synagoger i Vilnius, og den ble reddet på grunn av at nazistene brukte den som lager.

Det jødiske museet ligger både i det såkalte Grønne hus i Pamenkalnio 12 og i Det jødiske samfunnshuset i Pylimo 4. Gratis adgang, men en frivillig donasjon mottas med takk. Åpent mandag til fredag fra kl. 1000 til 1700.

TV-tårnet

Høyt i det 325 meter høye TV-tårnet i det vestlige Vilnius finner du en roterende restaurant som gir deg panoramautsikt over byen mens du spiser middag. Som dessert kan du kaste deg ut i Europas høyeste strikkhopp. I desember forvandles det ellers så lite vakre tårnet til verdens høyeste juletre med hjelp av flere tusen lyspærer.

TV-tårnet har også blitt et minnesymbol over de 12 innbyggerne av Vilnius som her ble drept av sovjetiske styrker i januar 1991. Utenfor vil du se hundrevis av små kors og lys satt opp til minne om disse moderne martyrene. Åpent daglig fra kl. 1000 til 2100, inngang 35 kroner.

KGB-museet i Vilnius

I det tidligere hovedkvarteret til det fryktede KGB ligger nå Genocido Auku Muziejus (Museet for ofrene for folkemord), eller KGB-museet, som det også kalles. Under 2. verdenskrig hadde Gestapo sitt hovedkvarter her. Du kan nå besøke det lydtette torturkammeret, de små cellene og eksekusjonskjelleren, og mange av guidene er tidligere innsatte.

Åpent tirsdag til søndag fra kl. 1000 til 1700. På søndager stenger museet kl. 1500. Inngang koster kun noen få kroner, men det anbefales å bruke ekstra penger på en engelsktalende guide som kan fortelle deg historien til de forskjellige rommene.

Vilnius universitet

Universitetet ble grunnlagt av jesuittene i 1579 og er det eldste i Øst-Europa. I over fire hundre år har Vilnius Universitet vært senter for vitenskap i Litauen, og er bygd i en blanding av gotisk stil, barokk- og renessansestil. I 2006 hadde universitetet over 23 000 studenter. Adressen er 3 Universiteto St.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.