Forsidebilde SurfersBeach

Kypros

Reise til Kypros

Hovedstad: Nikosia
Folketall: 788,457 (juli 2007)
Tidsforskjell fra Norge: + 1
Valuta: Euro (Tyrkisk lira i Nord-Kypros)
Språk: Gresk, Tyrkisk og Engelsk
Nasjonaldag: 1. oktober
Religion: Gresk-ortodoks kristendom, islam
Landegrenser: ingen. Øy i Middelhavet
Styreform: Republikk
Klima: Middelhavsklima med varme og tørre somre og milde
og fuktige vintre.

Kypros

Kypros og landets historie
Middelhavets tredje største øy Kypros har minst vært bebodd siden år 7000 f.kr. Grekerne som inntok øya år 1400 f.Kr. satte raskt sitt særpreg på kulturen, og gresk er fortsatt det offisielle språket, ved siden av tyrkisk. Opp gjennom århundrene har Kypros blitt dratt mellom egyptere, persere, kristne korsfarere, bysantinere, makedonere, assyrere, romere, venetianere, tyrkere og briter, og alle har de lagt igjen en bit av sin kultur.

Kypros ble en selvstendig republikk i 1960, etter flere års frigjøringskamp og over førti år som britisk koloni. Dette utløste stridigheter mellom de to folkegruppene på øya, grekerne og tyrkerne, og FN-styrker ble satt inn i 1964. Tyrkia sendte inn militærstyrker i 1974 og tok kontroll over den nordlige tredjedelen av Kypros. Situasjonen har nå stabilisert seg, men forholdet mellom de to partene er fortsatt betent. I 2004 ble Kypros medlem av EU, og gikk i januar 2008 over til valutaen Euro.

Kypros som feriedestinasjon
Når du hører navnet Kypros, vil ofte sandstrender, solsenger, paraplydrinker, karaokebarer og hektisk uteliv i Ayia Napa være dine første assosiasjoner. Men Kypros er mye mer. Beliggenheten mellom Hellas, Egypt, Midt-Østen og Tyrkia, er garantist for nærmere 10000 år historie og kultur. Kypros var ifølge gresk mytologi Afrodites fødested, og øya var et viktig stoppested for korsfarerne.

Det er ikke så lett å komme seg rundt på øya på egenhånd uten leiebil, selv om veinettet er godt utbygd. Kypriotene er et vennlig og gjestfritt folkeslag, og svært mange av dem snakker eller forstår engelsk. Kypros er en helårsdestinasjon som kan tilby sol, strand, fest, kultur og historie, og de aller fleste har gode forutsetninger til å storkose seg på denne øya.

Kypros



Nyttig reiseinformasjon

Det er mange ting man skal tenke på når man skal ut å reise. Trenger man visum for å reise dit? Må man ha vaksiner? Er det trange seter på flyet? Hva kan jeg ha med meg ombord på flyet? Spørsmålene er mange! Klikk her for svar på mange av disse spørsmålene.