Forsidebilde SurfersBeach

Bremen Turist

Bremen er en gammel Hansaby som ligger nordvest i Tyskland, langs elven Weser. Bremen har i århundrer hatt sterk kontakt med Skandinavia og var blant annet en viktig pådriver i innføringen av kristendommen i Nord- Europa.

Interessant er det at Bremen stort sett alltid har vært selvstendig. Med unntak av en fransk okkupasjon på 1800-tallet, og under nazismen fra 1933 til verdenskrigens slutt i 1945, var Bremen en autonom (selvstendig) bystat.  Først i 1949 ble Bremen en del av Forbundsrepublikken Tyskland.  Bremen ble naturlig nok sterkt rammet under 2. verdenskrig, men byen har blitt gjenbygget til en av de flotteste i Tyskland.

I dag er kanskje Bremen mest kjent for sin ølproduksjon, som er av høyeste kvalitet.  Bremen er tross alt hjembyen til verdenskjente Beck's øl. Bremen er en velstående by med et rikt og variert næringsliv og er bl.a. stedet hvor Mercedes-Benz lager sine luksusbiler.  Bremen er også en viktig havneby.

Bremen som turistby

Det er enkelt å være turist i Bremen. Ikke bare fordi at attraksjonene er enkle å nå til fots, men også fordi byen har mer enn tusen ølkneiper, barer, caféer og restauranter, samt en rekke musikkscener og museer. Tilsammen gir dette oss besøkende et mangfold betydelig rikere enn hva vi kan forvente av en by som inkludert sine nærområder teller ca 700.000 innbyggere.  Dessuten er Bremens innbyggere kjent for sin gjestfrihet. Byen er rett og slett en tysk sjarmklump av en by.

Markedsplassen og sentrum

Bremens markedsplass er av mange regnet som en av de vakreste i Europa. Og det er her du finner det fantastiske rådhuset og andre historiske bygninger.  At plassen og omgivelsene er influert av barokken og renessansen er ikke vanskelig å se.  Rådhuset har aner fra tidlig 1400-tall, men det finnes betydelig eldre bygninger. F.eks er St Peters katedral mer enn 1000 år gammel.  Ved markedsplassen finner du også Roland-statuen, symbolet på Bremens frihet, oppført i 1404. Parlamentsbygningen fra 1996 er den moderne motpolen til de andre bygningene ved markedsplassen. 

En sentral gate i Bremen er Bürgermeister-Smidt-Strasse.  Den krysser elven Weser, passerer Teerhof,  som stikker ut i elven som en halvøy og hvor du finner Neues Museum, og fortsetter på Wesers sydvestlige side hvor gaten bytter navn til Langemarckstrasse.  En annen sentral gate på vestsiden er Westerstrasse som krysser nevnte Langemarckstrasse. På nordøstsiden av elven krysser Bürgermeister-Smidt-Strasse turistgatene Schlachte, Martinistrasse og Am Bril.

Schlachte

Området i og rundt gaten Schlachte i sentrum av Bremen klynger seg langs Wesers nordøstlige bredder og ligger dermed litt lenger sør enn markedsplassen.  Schlachte som område har i de senere år fått en ny vår og tiltrekker seg folk i hopetall. Her vandrer man blant puber, restauranter og oppussede bygninger, mens seilskuter og andre båter passerer opp og ned langs elven.

Böttcherstrasse og Martinistrasse

Martinistrasse heter den store gaten som går parallelt med Schlachte langs elven Weser. Enten du følger den ene eller andre av disse gatene kommer du til selve kunstnergaten i Bremen, Böttcherstrasse. Bygningene i området fremstår i en perfekt kombinasjon av tradisjonell og ekspresjonistisk arkitektur. Det har vært et stort byggeprosjekt, og var først ferdig i 1934. Hver dag klokken 1200, 1500 og 1800 kan du høre klokkespill i gatene. Som en del av klokkespillet vil du se kjente sjøfarere vandre rundt til lyden av klokkespillet.  Böttercherstrasse er ikke langt fra markedsplassen og attraksjoner som St Peterskatedralen,  Pfarrkirchen og frihetsstatuen Bremer Roland.

Schnoor

Schnoor ligger et stykke sørøst for rådhuset og sentrum. Du kan følge Martinistrasse til veis ende, og gå videre langs gaten Tiefer.  Bor du ved vestsiden av Weser kan du krysse elven med hjelp av gaten Wilhelm-Kaisen-Brücke. Schnoor er en sentral del av det historiske sentrum og består av middelalderbygninger og smale smug. En gang var bydelen befolket av fiskere som levde av det elven ga,  håndtverkere og handelsfolk. I dag er Schnoor stedet hvor du finner nostalgiske puber og barer, kvalitetsrestauranter, koselige caféer og eksklusive spesialbutikker. De eldste husene du nå ser er fra 1500-tallet, men bydelen dateres tilbake til 1200-tallet.

Fortsetter du videre sørøst fra Schnoor kommer du til parken Wallanlagen og Kunsthalle Bremen.

Vindmøllebyen

Bremen kalles faktisk også for vindmøllebyen og det er naturligvis fordi det finnes vindmøller i og rundt Bremen. Fem gamle tradisjonelle vindmøller eksisterer fortsatt og vindmøllen som finnes i Oberneuland-distriktet er åpen som museum. I den indre bydelen vil du se en vindmølle på bymuren.  Den var i drift helt til 1950 og fungerer i dag som et landemerke på restene av festningsverket Wallanlagen. Festningsverket ble offisielt revet i 1802 og omgjort til en park.