Forsidebilde SurfersBeach

Turist i Ljubljana

Turist i Ljubljana

ljubljana elvecruise

Selv om Ljubljanas historie strekker seg totusen år tilbake, finner du ikke bygninger eldre enn fra 1500-tallet i gamlebyen engang, takket være to jordskjelv som la byen i ruiner, ett i 1510 og ett i 1895. Ljubljana ble gjenbygget i renessanse-, barokk- og jugendstil, stiler som fortsatt preger sentrum.

Photo by Petar Miloševic - Own work. Licensed under CC BY-SA 4.0 via Commons



I nesten seks hundre år, inntil slutten av første verdenskrig, lå Ljubljana under det østerikske Habsburgstyret. Pr 2007 har Ljubljana vokst til en by med rundt 300.000 innbyggere og er med det Slovenias suverent største by.

Med en gang du ankommer Ljubljana vil du legge merke til byens fremste severdighet. Fra toppen av en 100 meter høy bakketopp midt i byen ruver Ljubljana Slott over sine omgivelser [se bildet først i artikkelen]. Det har ligget en festning her siden 900-tallet, selv om dagens byggverk stammer fra 1500-tallet. Festningsverkene er fortsatt i bortimot perfekt stand.

Du kan gå eller ta en nyåpnet (2007) kabelbane opp til toppen av Slottsbakken (Grad). Her kan du rusle gjennom de gamle slotthallene, beundre utsikten fra tårnene, besøke musèet eller ta en kopp kaffe eller lunch på kafèen i den flotte borggården, omgitt av kanoner og blomsterbed. Åpent fra 1000 til 2100, i sommermånedene fra 0900 til 2300. Gratis adgang.

Ljubljanas gamleby, beliggende under slottet, er en attraksjon i seg selv. Her snirkler trange brosteinsgater blant lave hus med barokkfasader, med flotte torg og fontener spredt utover. Gamlebyen er halvveis omkranset av elven Ljubljanica, og to av byens symboler og møtepunkter er Dragebroen og Trippelbroen.

Dragebroen (Zmajski Most) er en vakker bro i jugendstil med portene voktet av fire dragestatuer. Det er også en viktig gjennomfartsåre, så ikke rygg ut i veien mens du fokuserer kameraet, som altfor mange turister gjør med knall og fall.

Trippelbroen (Tromostovje) er tre hvite, utsmykkede broer ved siden av hverandre, som ligger der elven foretar en bue i sentrum.



Hyggelig og meget aktivt uteliv i Ljubljana

Takket være Ljubljanas over 35000 universitetsstudenter, har byen et pulserende uteliv, med mange trendy klubber og barer i tillegg til gamle, mørke ølstuer. I Gamlebyen og langs elvebreddene ligger kafeene og uteserveringene tett i tett, men det føles likevel aldri som om Ljubljana har blitt like oversvømmet av vestlige turister som Praha og Budapest har.

Ljubljanas hotelltilbud er foreløpig ikke det mest varierte eller omfattende, og i høysesong kan du slite med å finne ledige rom dersom du ikke har bestilt overnatting på forhånd. Men du finner likevel det meste fra ungdomsherberger til ett 5-stjerners hotell ( Hotel Lev), og prisnivået er også svært behagelig for norske lønnsmottagere.

De fleste rimelige hoteller ligger rundt jernbanestasjonen, og jo nærmere gamlebyen du kommer desto dyrere blir det.

For mer informasjon om Ljubljana, besøk Ljubljanas glimrende turistinformasjonsside med interaktivt bykart.

Andre byer du kan være interessert i:
Praha Budapest   Krakow Rijeka Palma   Venezia Dubrovnik

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.