Forsidebilde SurfersBeach

Spise i Parma

Spise i Parma

parma salumeria garibaldi

Parma er som alle vet en av de viktigste matbyene i Italia, blant annet statuert gjennom å være hovedsete for European Food Safety Authority. Allikevel er virkeligheten slik at matelskende turister flest ender opp i Bologna, også kjent under navnet den tykke damen.



Vi vet imidlertid at Parma ikke på noen måte ligger tilbake for større byer i Italia og faktisk kan slåss med "naboen" Bologna om å være best in Italy. Regionen Emilia-Romagna er ikke uten grunn kjent som "matdalen" og hjemstedet for en rekke signalretter fra Italia, og byene i denne regionen tilbyr kvalitetsmat som få andre kan matche.

Du skal ikke ha vært lenge i Italia før du blir kjent med osten Parmigiano Reggiano eller skinken Prosciutto di Parma. Produkter som er like naturlig å se i Parma som det er å se tenåringer med hodet ned i en smarttelefon.

Markeder, festivaler og matspesialiteter i Parma

Er du litt heldig med timingen for ditt besøk er det slett ikke umulig at det er marked i byen, eller for den saks skyld en festival til ære for skinker og oster (og vin). Det antagelig beste matmarkedet holdes på Piazza Ghiaia. Tidspunktet er onsdager og lørdager.

Dette er et marked med aner tilbake til 1200-tallet. Utvalget i dag er mengder av skinke (hva ellers?) ost, balsamo, pasta og andre lokale godsaker. Adressen er Piazza Ghiaia.

Festivalen for de skinkegale er det Festival del Prosciutto di Parma i september. For deg som bare elsker mat generelt så anbefales festivalen Gola Gola. Den avholdes i juni. Da feirer Parma alle Emilia-Romagnas spesialiteter.

Parma er også en herlig kaffeby. Her får du kvalitetskaffe i alle varianter, og desserter. Og pasta naturligvis. Parma hevder de er byen som oppfant fylt pasta, f.eks. tortelli d'erbetta og anolini in brodo.

Prøv for eksempel spesialiteten pasta at ai due platani. Byens perfekte spisested for denne retten er sagnomsuste Trattoria og Osteria Ai du Platani som ligger syv kilometer fra sentrum. Vel verdt taxituren. Men husk å reservere bord slik at du unngår bomtur.

Ja, vi skal ikke glemme dessertene og søtsakene så fort. Pasticceria Cocconi er navnet på en av flere gode bakeriutsalg i Parma. Disse søtsakutsalgsstedene er føde for sjelen, så glem kalorier for en stund.

Her hos Pasticceria Cocconi finner du minst 80 ulike småkaker, boller og annet godt. Alle nybakte og ferske. Prøv en cannoli eller deres egen spesialitet; en cannoncini, (som er en krem- og sjokoladefylt doughnut). Bestilles naturligvis i følge med en sterk espresso. Adressen til Pasticceria Cocconi er Strada della Repubblica 22.

Parma har flere "gourmet-utsalg" hvor du får kjøpt med deg herlige retter til leiligheten, hotellrommet eller til en benk i nærheten. Et slikt sted er Salumeria Garibaldi. Her kan du også sette deg ned og spise på stedet. Driverne er kjent for sin gode service og kan gjerne forklare deg litt om maten og vinen.

Salumeria Garibaldi er svært uformelt, men uten at dette på noen måte forringer kvaliteten på maten. Salumeria Garibaldi har holdt åpent siden 1829. Adressen er Strada Giuseppe Garibaldi 42.

Utvalgte restauranter

La Greppia

parma ristorante la greppia 1

Den ser litt uenselig ut der den ligger i den litt slitte gaten Strada Guiseppe Garibaldi 39. På innsiden åpenbarer La Greppia et lite lokale med plass til 8 - 12 bord, alle med hvite duker. Kjøkkenet er lett synlig ved at veggen som skiller restauranten er av glass. Der kan du se hvordan fagfolk trakterer kniver, kjeler, panner og alt som hører med.

Hovmester og servitører er selvsagt erfarne karer som yter en upåklagelig service. Viktigst er uansett at kjøkkensjefen er en som kan sitt fag til fingerspissene og som gir sine gjester det beste av det regionen kan tilby. Spis 30 måneder modnet Parmaskinke, lokalt brygget øl eller kortreist vin, trøfler plukket i nærområdet og hjemmelaget pasta fylt med kastanjer. Eller hva med kalvestek med kjøtt fra en gård kun et par kilometer unna, supplert med nypoteter og herlig rødvinssaus?

Ikke rart vi lengter tilbake til La Greppia. Mye valuta for pengene siden prisen er meget fornuftig priset, sett fra oss kunders ståsted.