Forsidebilde SurfersBeach

Cape Town Bli kjent

Bli kjent i Cape Town

cape town camps bay from lions head

Cape Town ligger på Afrikas sørspiss og har omtrent 3,2 millioner innbyggere. Cape Town er hovedstad i Western Cape-provinsen (ikke i Sør-Afrika, som har Pretoria som hovedstad), og er Sør-Afrikas fremste turistdestinasjon. Byens sentrum og kystlinje føles svært europeisk, og en tilfeldig besøkende kan like gjerne tro at han er ved den franske riviera. Da passer det kanskje bra at Nice er Cape Towns vennskapsby?Photo: "CampsBayFromLionsHead" by Warrickball - Own work. Licensed underCC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Cape Town føles ikke så stor som den faktisk er, kanskje fordi man ikke finner enorme skyskrapere i stål og glass, storslagne operahus og katedraler. Men som vi skal komme tilbake til; det er mer enn nok å se og gjøre. Byen er forholdsvis avslappende, og de aller fleste besøkende planlegger å komme tilbake. Cape Town er Sør-Afrikas tryggeste by med tanke på kriminalitet, men, som i enhver storby, bør du utvise forsiktighet etter mørkets frembrudd.

Selv om apartheid forlengst er avskaffet, er det fremdeles en lang vei å gå før alle innbyggerne i Cape Town har like forutsetninger. Generelt kan vi si at de hvite er fra velstående familier og på den grønne gren, mens de fargede er fattige og har et atskillig dårligere utgangspunkt med tanke på å komme seg opp og videre i livet.

Du ser for eksempel nesten aldri en farget butikkeier eller en hvit renholdsarbeider. Av denne grunn er ikke Nelson Mandela på langt nær så populær i hjemlandet som han er i Europa. Landets fargede befolkning hadde forventet en radikal forbedring av sin levestandard da han ble valgt til president i 1994, men det skjedde ikke.

The Flats i Cape Town

Under apartheidperioden ble titusener av byens fargede befolkning tvangsflyttet ut av de områdene som myndighetene hadde erklært skulle gjelde bare for hvite. De ble flyttet ut til slettene sørøst for sentrum, til et område som kalles Cape Flats eller bare The Flats. Dette er et sted du ikke bør besøke uten en pålitelig guide. Her er kriminaliteten svært høy, og en hvit turist som rusler rundt på egenhånd, vil tiltrekke seg massiv og uønsket oppmerksomhet.

City Bowl i Cape Town

Den bydelen du som turist normalt sett vil ha størst interesse av, er City Bowl, området mellom Table Bay og fjelltoppene Table Mountain, Signal Hill, Lion’s Head og Devil’s Peak. Her finner du togstasjonen, og like ved har du Castle of Good Hope og rådhuset. Her ligger også utelivsgaten Long Street og Greenmarket Square, markedet som har eksistert siden tidlig på 1700-tallet.

I The Gardens ligger mange av Cape Towns museer, Nasjonalgalleriet, Botanisk Hage og parlamentsbygningen.

De Waterkant i Cape Town

Nord for City Bowl ligger De Waterkant. Her finner du det populære området Victoria & Alfred Waterfront, oftest bare kalt bare Waterfront eller V&A. Dette er Cape Towns svar på Aker Brygge i Oslo. Stedet har mange butikker, restauranter og andre underholdningstilbud, og folk strømmer hit for å spise eller ta en drink med utsikt mot Table Bay og Table Mountain.

Waterfront er i ferd med å bli et litt for turistpreget og kostbart shoppingkompleks, men det er fortsatt hyggelig å tilbringe en ettermiddag her. Herifra går også båtene ut til Robben Island.

Green Point i Cape Town

Fortsetter du vestover langs kysten, kommer du til Green Point. Dette området med golfbane og store grøntarealer utgjør den nordligste delen av sentrale Cape Town. Green Point har i de siste årene blitt utbygd med flere restauranter, puber og barer og er kjent for å ha et godt og aktivt natteliv. Hver søndag fra kl. 0800 til 1600 er det et stort marked rundt Green Point Stadium. Tusenvis av salgsboder settes opp, og det selges hovedsakelig afrikansk håndverk og kunst.

Sea Point i Cape Town

Neste bydel du kommer til, er Sea Point, som består av 4–5 parallellgater mellom Signal Hill i øst og Atlanterhavet i vest. Strandpromenaden er populær for kveldsturer og jogging, men strendene har for sterk strøm og for kaldt vann til at bading kan anbefales.

Langs kysten ligger hoteller og pensjonater, mens hovedgaten Main Road har restauranter, butikker og barer. Dette var Cape Towns mest fasjonable utelivssentrum før Waterfront tok over den rollen.

Clifton ved Cape Town

I Clifton, sør for Sea Point og vest for fjellet Lions Head, finner du Cape Towns mest populære strender. Byens pene mennesker samles på den sørligste av Cliftons fire strender, kalt Fourth Beach. Her soler de seg, spiller volleyball, kaster frisbee og smugtitter på hverandre.

Den neste stranden er tilholdssted for de homofile, mens den tredje tiltrekker studenter og bohemer. Den nordligste stranden er minst brukt.

Camps bay ved Cape Town

Sør for Clifton ligger Camps Bay, [se bildet først i artikkelen]. Stranden her er lang, bred, hvit og vakker og omkranset av palmetrær. Langs strandpromenaden ligger lunsjrestauranter og barer. Camps Bay er overraskende uberørt og folketom med tanke på hvor idyllisk den er, og hvor nær den ligger Cape Town sentrum. Men i helgene kommer det naturligvis en god del besøkende hit.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.