Forsidebilde SurfersBeach

Turist i Liverpool

Liverpool sentrum er forholdsvis kompakt, og det aller meste av severdigheter og attraksjoner ligger innenfor gangavstand fra hverandre for en noenlunde sprek person. Hvis du foretrekker å ta en guidet tur rundt i byen, finnes det nok av muligheter. Et enkelt og billig alternativ for å få sett de fleste attraksjonene mens du får relevant informasjon og transport, er å benytte seg av Hop On Hop Off-bussene. Bussene har tolv faste stopp der du kan hoppe av og være så lenge du vil. Bussene passerer hvert 30. minutt, og du fortsetter når det passer deg.



Dag 1 som turist i Liverpool

Det er ingen vits i å stå for tidlig opp, siden de færreste attraksjoner eller butikker åpner før kl. 0900, og kveldene i Liverpool har en lei tendens til å bli sene. Spis heller en solid frokost på hotellet før du spaserer ned til Albert Dock. Dette havneområdet ble bygd i 1846 og er nå på UNESCOs kulturarvliste. Både kaier og lagerbygninger er bygd fullstendig i stein og metall for å være brannsikre. Området stengte i 1972 og stod og forfalt i noen år, inntil det gjenoppstod i 1980-årene og er i dag hjem for flere av Liverpool mest besøkte turistattraksjoner. Her kan koselige havnepromenader med utsikt over Mersey gi deg fred i sinnet.

På Albert Dock finner du nok av restauranter, barer, gallerier og butikker. Du kan jo starte formiddagen i The Beatles Story, der du med høretelefoner kan gå turen igjennom livet til Liverpools store sønner, fra starten på 50-tallet til solokarrierene. Her er gjenskapt viktige steder som The Cavern, Star Club i Hamburg, Abbey Road Studios og det hvite rommet fra John Lennons Imagine-video. Avhengig av hvor interessert du er i The Beatles, kan dette ta fra en til tre timer. Hvis du er virkelig fan, har du sikkert heller lyst til å bruke resten av ettermiddagen på en av de såkalte Magical Mystery Tours, som tar deg med til steder som Penny Lane, Eleanor Rigbys grav, og barndomshjemmene til Lennon og McCartney.

Når du kommer ut, kan du gå mot elven rundt hjørnet til en helt annen type kunst. Tate Liverpool  har malerier, skulpturer, foto- og videokunst samlet i et av de største moderne kunstgalleriene i England utenfor London. Gratis adgang. Hvis samtidskunst ikke er noe for deg, kan du jo i stedet fortsette rundt neste hjørne til Merseyside Maritime Museum, som har en svært interessant utstilling som setter deg grundig inn i Liverpools tidvis storslagne, tidvis skamfulle sjøfartshistorie.

Fortsett deretter rett vestover mot sentrum i Hanover Street og ta til høyre i Duke Street. Etter noen hundre meter vil du på høyre side se Imperial Arch, den største kinesiske portalen utenfor Kina. Portalen har to hundre utskårne drager og fem tak. Har du med kamera, er det på tide å finne frem vidvinkel-linsen! Portalen er også inngangen til en av Europas eldste Chinatowns.

Fortsett opp Upper Duke Street, og du vil ikke kunne unngå å legge merke til den enorme Liverpool Anglican Cathedral. Denne har de høyeste gotiske buene, de tyngste klokkene og det største orgelet, og er verdens nest største anglikanske katedral. Mellom kl. 1100 og 1500 kan du også gå opp i tårnet (inngangspenger ca. 30 kroner), og herfra har du på en klar dag en fabelaktig utsikt over hele Liverpool.

Utenfor går Hope Street nordover mot Liverpools andre katedral, som er katolsk, og i denne gaten finner du mange restauranter, barer og spisesteder. Begge de to svært populære restaurantene 60 Hope Street og The London Carriage Works ligger her.

Få også med deg en pint på Liverpools mest berømte og en av Englands suverent vakrest dekorerte puber, The Philharmonic i 36 Hope Street. Puben ble bygd rundt 1898, og John Lennon, som studerte på College of Art like ved, uttalte senere at den største ulempen med å bli berømt var at han ikke lenger kunne ta seg en stille pint på sitt elskede Philharmonic.

På kvelden kan du se om det er noen interessante konserter, eller du kan teste ut Liverpools pulserende uteliv, som hovedsakelig sentrerer seg rundt Matthew Street og de nærliggende gatene. Selv om – eller fordi – det tilsynelatende alltid er minst to utdrikningslag innenfor synsvidde, finner du puber og barer for enhver smak her. Særlig Beatles-supportere vil hygge seg på steder med navn som Rubber Soul, Abbey Road, Lennon Bar og ikke minst den legendariske Cavern Club, der Beatles spilte hele 292 ganger i perioden 1961–63. Klubben har også hatt besøk av ikke ubetydelige navn som Rolling Stones, Elton John, Queen, John Lee Hooker og The Who.

Dag 2 i Liverpool

Litt shopping må man jo også få med seg, og i Liverpool er det i gågatene Lord Street og Church Street du finner de fleste store kjedebutikkene. De merkebevisste kan sette kursen for Cavern Walks, der du finner byens ypperste i designerbutikker og haute couture.

Når shoppingen er unnagjort, kan du fortsette ned Lord Street og James Street, og du vil komme til Liverpools andre store havneområde, Pier Head like nord for Albert Dock. Her ligger bygningene som er kjent som The Three Graces: Port of Liverpool Building, Cunard Building og Royal Liver Building. Herfra går fergene til Isle of Man, men for en kortere fergetur kan du nå hoppe på den smått legendariske Ferry ’Cross The Mersey. Hver hele time starter et 50 minutters cruise som gir deg flott utsikt mot Liverpools historiske havneområde.

I Seacombe på den andre siden av elven kan du benytte anledningen til å besøke Spaceport, som tar deg med på en virtuell reise gjennom verdensrommet og lærer deg om svarte hull, spiralgalakser og supernovaer. Du kan få kombinerte billetter med både fergen og Spaceport for rundt 120 kroner, 85 kroner for barn over 5 år.

Vel tilbake er det nok på høy tid med lunsj, og på Albert Dock like ved har du nok av alternativer. Prøv for eksempel Ha!Ha! Bar & Canteen hvor du kan spise alt fra enkle småretter, lunsj og fulle middager mens du har utsikt mot elven eller havnen.

Når du er tilbake i sentrum, foreslår vi at du tilbringer ettermiddagen på World Museum Liverpool, som ligger i William Brown Street like nordvest for Lime Street Station. Her har du gratis adgang og kan se gjenstander fra hele verden, inkludert egyptiske mumier. Du kan samtidig besøke et planetarium, et akvarium og det nye Insekthuset.

Hvorfor ikke kombinere kveldens middag med en forestilling? På Rawhide Comedy Club kan du underholdes av regionens beste komikere mens du fyller magen, og etterpå kan du spasere over til Concert Square, et av Liverpools hotteste utesteder. Les mer her.

 

------> Reiseguiden om Liverpool fortsetter...

 

 

IMAGE Artcar Festival i Berkeley
Primo oktober er det tid for den årlige bilkunstfestivalen i Berkeley, California. Er du litt frelst på ting som inneholder en motor, enten det nå er i biler eller motorsykler, så har du din himmel her. Du kan si hva du vil om USA, men de elsker biler og motorsykler!  Art Cars festivals... Read More...
IMAGE Beerbiking i Amsterdam
Noen vil ha party hele tiden. Og i Amsterdam er dette fullt mulig. Også mens du sykler. "Beerbiking" er en attraksjon enkelte elsker, og som andre gjør alt de kan for å forby! En annerledes sightseeing! Tenk deg en gjeng på 10 stykker syklende. Mest ligner det en rullende kro, der langbord med... Read More...
IMAGE Boneyard i Tucson
  Alle flyplasskirkegårders mor finner du Tucson Arizona  Hvor blir de av, de mange flyene som blir satt på bakken for godt? Jo, de samles på enorme gravplasser med sine likesinnede. Her finner du gamle militærfly, cargo-fly og ordinære rutefly, side om side, og de dekker enorme... Read More...
IMAGE Cotswold Olympiske leker
Selvsagt finner vi noe rart i Storbritannia og da spesielt til England. Denne gang i Cotswold, Chipping Campden i Gloucestershir County. Her har 'the Cotswolds' blitt avholdt siden 1612. Det er flere forskjellige "grener", hvor leggsparking er en av de mest populære. I tillegg til de sportslige... Read More...
IMAGE De minste hotellene i verden
Har du hørt om kapselhotell i Tokyo?  Kunne du tenke deg å bo på et hotell hvor rommet er to kvadratmeter? Og hvor naborommet er boksen over deg? Hvorfor ikke teste et kapselhotell på neste ferie? Enkelte har sammenlignet det med å våkne opp i et kapselhotell med scenene fra Stanley Kubricks... Read More...
IMAGE Det ultimate feriekicket!
Ekstreme aktiviteter brer om seg og folk gjør mer og mer for å synes i mengden og føle vissheten om å ha gjort noe unikt. Det være seg klatreekspedisjoner på Mount Everest, senkes ned i bur for å komme nærmest mulig hvithaien i Sør-Afrika og tilsvarende store sprell. Et fellestrekk er at... Read More...
IMAGE Djevelens Museum i Kaunas
Rundt om i verden finnes mye rart, og selv våre nære ferieland i Baltikum har noen underlige varianter av turistattraksjoner. Eller hva sier du til å utforske Djevelens museum i Litauen? Bli med på en liten dagsutflukt til Kaunas, Litauens gamle hovedstad, ca 100 kilometer vest for Vilnius.... Read More...
IMAGE Dykke med hai i Bangkok
Thailand har blitt et vanlig reisemål for nordmenn og det er ikke få mennesker som tilbringer en dag eller tre i Bangkok til eller fra en av landets mange flotte badedestinasjoner. Og synes du shoppingsentrene ikke byr på nok spenning så forslår vi at du besøker Siam Ocean world neste gang!... Read More...
IMAGE Edinburgh - Bokstavelig talt litt foran
Det kongelige slottet troner storslått over hovedstaden i Skottland. I Edinburgh trenger du knapt knipe med øynene for å se for deg riddere i rustninger og middelaldermarkeder. Samtidig har Edinburgh en moderne side med shopping og futuristisk arkitektur. Nytt og gammelt, side om side.  ... Read More...
IMAGE Fantastiske Bay to Breakers i San Francisco
Glem alle andre gateløp. I alle fall hvis du egentlig ikke liker å løpe, men allikevel skulle ønske at du kunne skryte på deg deltakelse i et internasjonalt "løp".  Løsningen er å få startnummer til Bay to Breakers i San Francisco. Tidspunktet er normalt medio mai, og flere enn... Read More...
IMAGE Haxey Hood - Crazy rugby i England
Haxey Hood er en opplevelse alle som har sansen for Storbritannia og dens galskap og historie bør få med seg. Her kjempes det i rugbylignende former, mann mot mann og by mot by. Det er en flere hundre år gammel tradisjon som tar plass et lite stykke utenfor Manchester og Nottingham hvert år i... Read More...
IMAGE Heart Attack Grill
  Noen ting må bare oppleves. I alle fall når slagordet er "Help us fight Anorexia". Du vet det er farlig, men fristelsen blir for stor. Slik er det med Heart Attack Grill, the home of the Duble bypass burger! Photo: by Alexander Blecher, blecher.info. Licensed under CC BY-SA 4.0 via... Read More...
IMAGE Helsprø festivaler i India
India er et fascinerende land. Her kombineres mystikk og overtro med ritualer i en salig blanding, og ting som for oss virker helt sprøtt, gjennomføres med største alvor og innlevingsevne. Reiseplaneten gir deg her en oversikt over de aller mest spektakulære og forunderlige festivalene du kan... Read More...
IMAGE Helsprøtt besøk på Maeklong Railway Market
Den lille stasjonsbyen Mae Klong (også kalt Samut Songkhram) ligger drøye 70 kilometer - og med det en drøy times biltur, eller en totimers togtur - sydvest for Bangkok. Photo: "Maeklong station" by kamezukakofun - 投稿者が撮影. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons. Midt i byen,... Read More...
IMAGE Houseattack i Wien
Helsprøtt i Wien House Attack Dette huset i Wien (Østerrike) er laget av den kjente, dyktige og "smågale" skulptøren Erwin Wurm og ble åpnet 19. oktober 2006. Målsettingen med bygningens utforming var å lage et symbol for de små daglige hendelser og sjelelig føde. Du finner dette "opp- og... Read More...
IMAGE Hva skjer i februar?
Februar, eller februum for de som kan sin latin, har sitt navn etter ritualet Februa som ble holdt 15. februar etter den gamle romerske kalenderen. Litt morsomt er det at årets første måneder, (januar og februar), ble de siste månedene som ble med i den romerske kalenderen fordi romerne... Read More...
IMAGE Kingda Ka utenfor New York er verdens farligste berg- og dalbane
Kingda Ka - kanskje verdens råeste berg- og dalbane. I alle fall er det den farligste.  Det er i alle fall vanskelig å tenke seg noen verre! Det er nå en gang slik at vi stadig vekk hører at det største, raskeste, farligste, beste og største finnes i USA. Og når det gjelder Berg- og... Read More...
IMAGE Mahalaxmi Dhobi - verdens største menneskelige vaskemaskin
Det finnes noen attraksjoner og severdigheter som vi aldri glemmer. Noen av disse attraksjonene har hverken mål eller intensjon om å bli en attraksjon - eller å være en attraksjon. Mhalaxmi Dhobi i Mumbai i India er en slik. Bli med til verdens største menneskelige vaskemaskin. Her ved... Read More...
IMAGE Penisrestauranten i Beijing
At man kan spise mye rart i Kina er noe alle vet. Frister det med en penis- og testikkelrestaurant i hovedstaden Beijing?  Restauranten har blitt "verdenskjent", og noen hevder dessuten at det faktisk smaker greit... Drikke slangeblod i Kina! Du skal ikke ha reist mange ganger rundt i Kina... Read More...
IMAGE Reiseartikler - Crazy Verden
De helt sprø ferieopplevelsene Bli kjent med de morsomste, sprøeste, rareste, mest spennende og kule attraksjonene og severdighetene i hele verden. Les våre reiseartikler og bli kjent med alle de galeste attraksjonene. Du kommer til å ønske at ferien startet i morgen. Og se ikke bort fra at... Read More...
IMAGE Stratosphere Las Vegas - verdens høyeste og råeste tivoli!
Er du lei av karusellene på Tusenfryd utenfor Oslo, Tivoli (København) eller Liseberg? (Gøteborg) Hvorfor ikke teste noe av det råeste i verden i stedet? Kan vi lokke med en karusell 270 meter over bakken? Ikke overraskende finner du åstedet for begivenheten i Las Vegas! Stratosphere Las Vegas... Read More...
IMAGE Sveriges underligste hotell
Dette har du ikke sett maken til.  At svensker er rare vet vi i Norge, men noen ganger kan det være bra også. Ikke minst når det gjelder overnatting.  I Sverige kan du bo over alt.  Her får du et lite utvalg av underlige, rare, morsomme og spennende overnattingsprosjekter i vårt... Read More...
IMAGE Svømmetur i dødsburet i Darwin
Kunne du tenke deg å svømme sammen med noen enorme beist av krokodiller?  Du kan hvis du vil ta sjansen på nærkontakt med enorme krokodiller. For i Darwin i Australia finnes det nemlig en park som har "dødsburet" som sin hovedattraksjon. Så er du adrealinsøkende så tar du... Read More...
IMAGE Sykkelheisen Trampe i Trondheim
Trondheim kjemper om å være blant de mest sykkelvennlige byene i Norge. Det største bidraget til dette er nok  sykkelheisen Trampe. Selv om Trampe har blitt til CycloCablo! Er du turist i Trondheim, så lei deg en sykkel og test ut "nye Trampe" da vel. Trondheim i Norge er ikke akkurat... Read More...
IMAGE Tunfisk-kasting i Port Lincoln
Er du god til å kaste ting?  Kombiner det med en ferie til Australia! Det er nok Australia som har de fleste underlige festivalene i januar, kanskje fordi de har sommer dernede på denne tiden av året? I Port Lincoln er det i alle fall i perioden 23. januar til 26. januar konkurranse i... Read More...
IMAGE Verdens villeste klatrevegg
Nederland er i sannhet et land av eventyrere og sportsheltene er mange. Og de kan langt mer enn å gå fort på skøyter. De kan klatre også. Kanskje er det ikke så rart at det omtrent flateste landet i verden har konstruert verdens antagelig høyeste frittstående klatrevegg?... Read More...