Forsidebilde SurfersBeach

Turist i Napoli

De færreste turister bruker Napoli som noe annet enn et passeringspunkt underveis til steder som Capri, Pompeii, Sorrento og Amalfi. Men Napoli har en lang historie og kultur som i høyeste grad rettferdiggjør noen dagers opphold. En dag er ikke nok til å få med seg alt, men det er nok til å få et solid inntrykk av denne maurtua av en livlig by. Du kan rusle rundt på egen hånd etter forslagene under, eller bli med på en organisert guidet tur med City Sightseeing Napoli, som kjører rundt i byen i dobbeltdekkede busser. Her kan du gå på og av som du vil, mens du får informasjon i egne høretelefoner.



Dag 1 i Napoli

Vi starter dagens rundtur i Napolis sentrumsområder nede ved havnen. Fra bryggene der båtene tar deg ut til øyene i Middelhavet, vil du raskt legge merke til dagens første stoppested. Den storslagne festningen med sine runde forsvarstårn som dominerer havnen, er Castel Nuovo (den nye f estningen) fra 1285. Napolis egne innbyggere kaller den oftest Maschio Angioino, og bygningen har blitt et symbol på byen. Flere historiske begivenheter og beleiringer har funnet sted her. Inngangsbilletten koster rundt 40 kroner, og du kan rusle rundt i enorme haller, opp i forsvarstårnene og ned i fangehullene.

Etterpå fortsetter du vestover gjennom Parco Castello (Festningsparken), og du vil da komme ut på torget Piazza Trento e Trieste. Her ligger et av byens turistinformasjonskontorer, som det kanskje kan være en god idé å stikke innom for å få med seg et bykart og brosjyrer. På østsiden av dette torget ligger Europas eldste aktive operahus, Teatro di San Carlo fra 1737, som for øvrig også står på UNESCOs Verdensarvliste.

Rett ved siden av ligger Napolis kongelige slott, som ble brukt av kongene på 1700- og 1800-tallet mens Napoli var et selvstendig kongedømme. Siden 1925 har også Nasjonalbiblioteket holdt til her, og huser hundrevis av papyrusruller funnet i Herculaneum. Inngangsbilletten til slottet koster rundt 40 kroner. Biblioteket er gratis, men du må kunne legitimere deg ved inngangen.

På slottets vestside ligger det flotte torget Piazza del Plebiscito, og her ligger kirken Chiesa di San Francesco di Paola fra 1817, som er bygd etter modell av Pantheon i Roma. Domen er 53 meter høy, og både kirken og torget utenfor ble anlagt av Napoleons svoger, kong Gioacchino Murat.

Hvis du nå er klar for lunsj, kaffe eller en forfriskning, ligger tilfeldigvis Napolis eldste kafé Gran Cafe Gambrinus nydelig til på nordsiden av torget. Her har berømtheter som Bill Clinton og Diego Maradona spist (dog ikke samtidig), men hvis det er høysesong, må du regne med å vente en stund før det blir et ledig bord.

Etter lunsj kan du fortsette nordover opp Napolis hovedgate Via Toledo, som etter noen hundre meter skifter navn til Via Roma. Dette er byens fremste shoppinggater, der du finner nesten alle kjedebutikkene du kjenner fra før. Du vil snart komme ut på det store torget Piazza Dante, som domineres av en stor statue fra 1800-tallet av dikteren Dante Alighieri, som torget er oppkalt etter. På torgets nordøstre side ligger Port’Alba, en av de gjenværende portene i den opprinnelige bymuren, som stammer fra 1625.

Fortsetter du videre nordover fra torget, vil du snart komme til Napolis fremste attraksjon, Museo Archeologico Nazionale (Arkeologisk museum). Dette ble grunnlagt allerede på slutten av 1700-tallet, og har en av verdens største og beste utstillinger fra gresk og romersk historie og fra renessansen. Her kan du se mange gjenstander hentet fra Pompeii og Herculaneum, og den berømte mosaikken som illustrerer slaget mellom Alexander den store og perserkongen Darius finner du også her. Inngangsbilletten koster rundt 75 kroner.

Gå tilbake til Piazza Dante når du klarer å rive deg løs fra arkeologien. Et par hundre meter vest for torget, ved Piazza Montesano, finner du en av de tre nedre taubanestasjonene som bringer deg opp til Vomero, Napolis høyereliggende bydel der den mer velstående delen av befolkningen bor. Taubanen opp tar bare noen minutter, og vel oppe på toppen setter du kursen for Castel Sant’Elmo. Denne stjerneformede borgen byr på spektakulær utsikt over Napoli og Det tyrrenske hav. Det ble bygd av spanjoler rundt 1540. Inngangspenger er bare 8 kroner.

Like ved, i et gammelt kloster fra 1300-tallet, ligger San Martino Nasjonalmuseum, en utstilling som fokuserer på Napolis tid som kongedømme og på byens sjøfartshistorie. Fra hageterrassene utenfor har du også en fabelaktig utsikt over Napoli.

Etter en tur tilbake på hotellet for å skylle av svette og støv, er det på tide å begynne å tenke på middagen. Napolitanerne spiser generelt sen middag, og restaurantene fylles vanligvis ikke før i 22-tiden. Hvis du er villig til å bruke noen kroner ekstra for å oppleve noe spesielt, kan vi anbefale Restaurant Grapalu i Via Toledo 16. Den har et av landets beste utvalg av italiensk vin, i tillegg til en utmerket service og lokale retter av høy kvalitet.

Dag 2 i Napoli

Første halvdel av denne dagen bruker vi på å oppdage resten av Napolis historiske område Spaccanapoli. I går ble du kjent med shoppinggaten Via Roma, og en av dens østlige sidegater er Via Benedetto Croce, en av Napolis eldste gater. Her ligger kirkene tett. Ved det første torget du kommer til, Piazza del Gesu Nuovo, ligger både Basilica di Santa Chiara og Chiesa del Gesu Nuovo. I en sidegate til neste torg, Piazza San Domenica Maggiore, ligger Capella di San Severo med sin forbløffende Cristo Velato-statue.

Sving opp til venstre i Via Duomo, og på høyre side kommer du snart til byens majestetiske katedral. Den ble bygd rundt år 1300, er tilegnet byens skytshelgen St. Gennaro og er Napolis viktigste kirkebygg. Noen hundre meter øst for katedralen ligger Piazza Garibaldi. Herifra tar du Circumvesuviana-toget for 25 kroner til en av ikke bare Napolis, men Italias mest besøkte og imponerende attraksjoner.

Gå av på stasjonen Pompeii-Scavi Villa dei Misteri, og du befinner deg nå bare drøye hundre meter fra hovedinngangen til den sagnomsuste Pompeii. Denne romerske byen ble begravd av aske og vulkanstein da vulkanen Vesuv hadde utbrudd i år 79 e.Kr., og den lå uberørt i 1600 år før den tilfeldigvis ble oppdaget i 1748. I ettertid har forskere lært enormt mye om dagliglivet i en romersk by for to årtusener siden, da Pompeii er nesten intakt. Inngangsbilletten koster rundt 80 kroner.

Vel tilbake i Napoli må du jo også prøve matretten byen er stolt over å ha oppfunnet, pizzaen. I en av Napolis hyggeligste gater, Via Partenope, finner du PizzaRé, en stilfull og rimelig pizzarestaurant som også serverer pasta og kjøttretter.

 

IMAGE Artcar Festival i Berkeley
Primo oktober er det tid for den årlige bilkunstfestivalen i Berkeley, California. Er du litt frelst på ting som inneholder en motor, enten det nå er i biler eller motorsykler, så har du din himmel her. Du kan si hva du vil om USA, men de elsker biler og motorsykler!  Art Cars festivals... Read More...
IMAGE Beerbiking i Amsterdam
Noen vil ha party hele tiden. Og i Amsterdam er dette fullt mulig. Også mens du sykler. "Beerbiking" er en attraksjon enkelte elsker, og som andre gjør alt de kan for å forby! En annerledes sightseeing! Tenk deg en gjeng på 10 stykker syklende. Mest ligner det en rullende kro, der langbord med... Read More...
IMAGE Boneyard i Tucson
  Alle flyplasskirkegårders mor finner du Tucson Arizona  Hvor blir de av, de mange flyene som blir satt på bakken for godt? Jo, de samles på enorme gravplasser med sine likesinnede. Her finner du gamle militærfly, cargo-fly og ordinære rutefly, side om side, og de dekker enorme... Read More...
IMAGE Cotswold Olympiske leker
Selvsagt finner vi noe rart i Storbritannia og da spesielt til England. Denne gang i Cotswold, Chipping Campden i Gloucestershir County. Her har 'the Cotswolds' blitt avholdt siden 1612. Det er flere forskjellige "grener", hvor leggsparking er en av de mest populære. I tillegg til de sportslige... Read More...
IMAGE De minste hotellene i verden
Har du hørt om kapselhotell i Tokyo?  Kunne du tenke deg å bo på et hotell hvor rommet er to kvadratmeter? Og hvor naborommet er boksen over deg? Hvorfor ikke teste et kapselhotell på neste ferie? Enkelte har sammenlignet det med å våkne opp i et kapselhotell med scenene fra Stanley Kubricks... Read More...
IMAGE Det ultimate feriekicket!
Ekstreme aktiviteter brer om seg og folk gjør mer og mer for å synes i mengden og føle vissheten om å ha gjort noe unikt. Det være seg klatreekspedisjoner på Mount Everest, senkes ned i bur for å komme nærmest mulig hvithaien i Sør-Afrika og tilsvarende store sprell. Et fellestrekk er at... Read More...
IMAGE Djevelens Museum i Kaunas
Rundt om i verden finnes mye rart, og selv våre nære ferieland i Baltikum har noen underlige varianter av turistattraksjoner. Eller hva sier du til å utforske Djevelens museum i Litauen? Bli med på en liten dagsutflukt til Kaunas, Litauens gamle hovedstad, ca 100 kilometer vest for Vilnius.... Read More...
IMAGE Dykke med hai i Bangkok
Thailand har blitt et vanlig reisemål for nordmenn og det er ikke få mennesker som tilbringer en dag eller tre i Bangkok til eller fra en av landets mange flotte badedestinasjoner. Og synes du shoppingsentrene ikke byr på nok spenning så forslår vi at du besøker Siam Ocean world neste gang!... Read More...
IMAGE Edinburgh - Bokstavelig talt litt foran
Det kongelige slottet troner storslått over hovedstaden i Skottland. I Edinburgh trenger du knapt knipe med øynene for å se for deg riddere i rustninger og middelaldermarkeder. Samtidig har Edinburgh en moderne side med shopping og futuristisk arkitektur. Nytt og gammelt, side om side.  ... Read More...
IMAGE Fantastiske Bay to Breakers i San Francisco
Glem alle andre gateløp. I alle fall hvis du egentlig ikke liker å løpe, men allikevel skulle ønske at du kunne skryte på deg deltakelse i et internasjonalt "løp".  Løsningen er å få startnummer til Bay to Breakers i San Francisco. Tidspunktet er normalt medio mai, og flere enn... Read More...
IMAGE Haxey Hood - Crazy rugby i England
Haxey Hood er en opplevelse alle som har sansen for Storbritannia og dens galskap og historie bør få med seg. Her kjempes det i rugbylignende former, mann mot mann og by mot by. Det er en flere hundre år gammel tradisjon som tar plass et lite stykke utenfor Manchester og Nottingham hvert år i... Read More...
IMAGE Heart Attack Grill
  Noen ting må bare oppleves. I alle fall når slagordet er "Help us fight Anorexia". Du vet det er farlig, men fristelsen blir for stor. Slik er det med Heart Attack Grill, the home of the Duble bypass burger! Photo: by Alexander Blecher, blecher.info. Licensed under CC BY-SA 4.0 via... Read More...
IMAGE Helsprø festivaler i India
India er et fascinerende land. Her kombineres mystikk og overtro med ritualer i en salig blanding, og ting som for oss virker helt sprøtt, gjennomføres med største alvor og innlevingsevne. Reiseplaneten gir deg her en oversikt over de aller mest spektakulære og forunderlige festivalene du kan... Read More...
IMAGE Helsprøtt besøk på Maeklong Railway Market
Den lille stasjonsbyen Mae Klong (også kalt Samut Songkhram) ligger drøye 70 kilometer - og med det en drøy times biltur, eller en totimers togtur - sydvest for Bangkok. Photo: "Maeklong station" by kamezukakofun - 投稿者が撮影. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons. Midt i byen,... Read More...
IMAGE Houseattack i Wien
Helsprøtt i Wien House Attack Dette huset i Wien (Østerrike) er laget av den kjente, dyktige og "smågale" skulptøren Erwin Wurm og ble åpnet 19. oktober 2006. Målsettingen med bygningens utforming var å lage et symbol for de små daglige hendelser og sjelelig føde. Du finner dette "opp- og... Read More...
IMAGE Hva skjer i februar?
Februar, eller februum for de som kan sin latin, har sitt navn etter ritualet Februa som ble holdt 15. februar etter den gamle romerske kalenderen. Litt morsomt er det at årets første måneder, (januar og februar), ble de siste månedene som ble med i den romerske kalenderen fordi romerne... Read More...
IMAGE Kingda Ka utenfor New York er verdens farligste berg- og dalbane
Kingda Ka - kanskje verdens råeste berg- og dalbane. I alle fall er det den farligste.  Det er i alle fall vanskelig å tenke seg noen verre! Det er nå en gang slik at vi stadig vekk hører at det største, raskeste, farligste, beste og største finnes i USA. Og når det gjelder Berg- og... Read More...
IMAGE Mahalaxmi Dhobi - verdens største menneskelige vaskemaskin
Det finnes noen attraksjoner og severdigheter som vi aldri glemmer. Noen av disse attraksjonene har hverken mål eller intensjon om å bli en attraksjon - eller å være en attraksjon. Mhalaxmi Dhobi i Mumbai i India er en slik. Bli med til verdens største menneskelige vaskemaskin. Her ved... Read More...
IMAGE Penisrestauranten i Beijing
At man kan spise mye rart i Kina er noe alle vet. Frister det med en penis- og testikkelrestaurant i hovedstaden Beijing?  Restauranten har blitt "verdenskjent", og noen hevder dessuten at det faktisk smaker greit... Drikke slangeblod i Kina! Du skal ikke ha reist mange ganger rundt i Kina... Read More...
IMAGE Reiseartikler - Crazy Verden
De helt sprø ferieopplevelsene Bli kjent med de morsomste, sprøeste, rareste, mest spennende og kule attraksjonene og severdighetene i hele verden. Les våre reiseartikler og bli kjent med alle de galeste attraksjonene. Du kommer til å ønske at ferien startet i morgen. Og se ikke bort fra at... Read More...
IMAGE Stratosphere Las Vegas - verdens høyeste og råeste tivoli!
Er du lei av karusellene på Tusenfryd utenfor Oslo, Tivoli (København) eller Liseberg? (Gøteborg) Hvorfor ikke teste noe av det råeste i verden i stedet? Kan vi lokke med en karusell 270 meter over bakken? Ikke overraskende finner du åstedet for begivenheten i Las Vegas! Stratosphere Las Vegas... Read More...
IMAGE Sveriges underligste hotell
Dette har du ikke sett maken til.  At svensker er rare vet vi i Norge, men noen ganger kan det være bra også. Ikke minst når det gjelder overnatting.  I Sverige kan du bo over alt.  Her får du et lite utvalg av underlige, rare, morsomme og spennende overnattingsprosjekter i vårt... Read More...
IMAGE Svømmetur i dødsburet i Darwin
Kunne du tenke deg å svømme sammen med noen enorme beist av krokodiller?  Du kan hvis du vil ta sjansen på nærkontakt med enorme krokodiller. For i Darwin i Australia finnes det nemlig en park som har "dødsburet" som sin hovedattraksjon. Så er du adrealinsøkende så tar du... Read More...
IMAGE Sykkelheisen Trampe i Trondheim
Trondheim kjemper om å være blant de mest sykkelvennlige byene i Norge. Det største bidraget til dette er nok  sykkelheisen Trampe. Selv om Trampe har blitt til CycloCablo! Er du turist i Trondheim, så lei deg en sykkel og test ut "nye Trampe" da vel. Trondheim i Norge er ikke akkurat... Read More...
IMAGE Tunfisk-kasting i Port Lincoln
Er du god til å kaste ting?  Kombiner det med en ferie til Australia! Det er nok Australia som har de fleste underlige festivalene i januar, kanskje fordi de har sommer dernede på denne tiden av året? I Port Lincoln er det i alle fall i perioden 23. januar til 26. januar konkurranse i... Read More...
IMAGE Verdens villeste klatrevegg
Nederland er i sannhet et land av eventyrere og sportsheltene er mange. Og de kan langt mer enn å gå fort på skøyter. De kan klatre også. Kanskje er det ikke så rart at det omtrent flateste landet i verden har konstruert verdens antagelig høyeste frittstående klatrevegg?... Read More...