Forsidebilde SurfersBeach

St.Petersburg Attraksjoner

Når du besøker de forskjellige attraksjonene, vil du sikkert legge merke til at du som turist betaler en høyere inngangspris enn hva russerne gjør. Og du vil nesten like sikkert høre en høyrøstet og indignert amerikaner som krangler om dette ved billettluka. Men husk på at disse musèene er subsidiert av staten, og russerne har bidratt med sine skatterubler. Det har ikke vi utenlandske turister, så betal med et smil, det nytter uansett ikke å diskutere.

Vinterpalasset og Hermitage

Vinterpalasset
Vinterpalasset

Det er helt obligatorisk å besøke det barokke Vinterpalasset og den enorme kunstsamlingen Hermitage i løpet av ditt St.Petersburg-opphold, men vær forberedt på lange køer. Kom gjerne en halvtime før dørene åpner, ihvertfall i høysesongen på sommeren. Hvis køen strekker seg fra inngangen og helt til porten, kan du kalkulere med rundt en times venting, og hvis den når helt ut til Aleksandersøylen på Dvortsovaya-plassen, tar det lett to timer. Dette kan du heldigvis unngå hvis du er forutseende nok til å bestille og betale på hjemmesiden og printe ut sine egne billetter.
Ikke glem at dette er et ekstremt stort museum, som ligger i seks bygninger, med over tre millioner kunstverk (bare en brøkdel er utstilt samtidig) i hundrevis av saler. Dette gjør du ikke unna på èn dag, ikke på en uke engang. Her er alt fra egyptiske mumier og greske og romerske artifakter til verker av DaVinci, Rembrandt og Picasso.
Åpent fra 1030 til 1800, men stengt på mandager. Inngangsbilletten koster cirka 80 kroner, med 25 kroner ekstra for fototillatelse.  

Spas Na Krovi-kirken

Spas Na Krovi-kirken
Spas Na Krovi-kirken

Vinterpalasset er kanskje den mest kjente bygningen i St.Petersburg, men Spas Na Krovi-kirken er likevel den lettest gjenkjennelige. Selv de mest blaserte reisende sperrer opp øynene første gang de ser det som egentlig er et minnesmerke over Tsar Alexander II. Han ble i 1881 drept i et bombeattentat på dette stedet. Kirken kalles i mange guider for Church of the Saviour on the Spilt Blood, og kan ligne veldig på den mer berømte St.Basils-katedralen på Den Røde Plass i Moskva, med sine fargerike løkkupler. Utrolig nok ble denne utrolig vakre kirken brukt som potetlager under Sovjetepoken, og gjenåpnet som museum for publikum så sent som i 1997. Åpent fra 1100 til 1800, stengt onsdager. Inngang ca 60 kroner, barn og studenter halv pris. Adressen er Naberezhnaya Canala Griboedova 26.

Yusopov-palasset

Dette palasset fra 1770 tilhørte den styrtrike Yusopov-familien før revolusjonen i 1917, men idag er det ikke mye igjen av deres skatter, etter at bolsjevikene plyndret det. Men fasaden og interiøret er storslagent, og palasset er utvilsomt mest kjent for at dette er stedet som den legendariske og mektige munken Rasputin ble invitert til middag den kvelden i 1916 da han møtte sin voldsomme død. To ganger daglig er det engelskspråklige omvisninger som tar for seg drapet. Åpent daglig fra 1100 til 1700, inngang ca 70 kroner. Adressen er Naberezhnaya Reki Moiki 94.

Peter den Stores våpenskjold henger over inngangsportalen til Peter-og-Paul-festningen
Peter den Stores våpenskjold henger over inngangsportalen til Peter-og-Paul-festningen

Peter & Paul-festningen 

St.Petersburgs første bebyggelse var på den lille øya Zayachy, som ligger i Neva-elven vis-a-vis Vinterpalasset. Her ligger  Peter-og-Paul-Festningen, som du kan nå via to gangbroer fra Petrograd-siden av Neva. Frem til 1917 var festningen hovedsakelig et fengsel, hvor mange kjente russere har sittet, deriblant Dostojevski, Trotski og Gorki. Dette var også stedet hvor Peter den Store torturerte sin egen sønn Alexei til døde på grunn av konspirasjonsmistanker.

Den dominerende bygningen på festningen er også St.Peterburgs høyeste, den 122 meter høye Peter-og-Paul-katedralen med sine gyldne spir. Her ligger de fleste av Russlands tsarer begravet. Idag er dette er populært utfluktssted med mange musèer, og nedenfor murene på sørsiden ligger en badestrand med nydelig utsikt mot St.Petersburgs historiske sentrum.
Gratis adgang, åpent fra 1000 til 1800.

Peters Hytte

St Petersburgs aller eldste eksisterende bygning er denne tømmerhytta fra 1703 hvor Peter den Store bodde mens Peter-og-Paul-festningen ble bygget. Si hva du vil om Peter, men han var ihvertfall ingen snobb. Han tjenestegjorde i sin egen marine, han omga seg heller med byorginalene enn med adelsfolk, og han bodde like gjerne i enkle hus som i overdådige palasser. Åpent fra 1000 til 1700 fra onsdag til søndag.

Sommerpalasset

I St.Petersburgs eldste park Letny Sad ligger Sommerpalasset, som var Peter den Stores bolig. Hvis du forventer deg noe a la Vinterpalasset, kunne du nesten ikke tatt mer feil, for dette er en enkel toetasjes bygning med "kun" 14 rom. Sommerhuset ville vært et mer passende navn, og det er nesten utrolig å tenke på at herskeren over verdens største land valgte å bo her.

Kazan-katedralen
Kazan-katedralen

Åpent i sommerhalvåret fra 1000 til 1700, stengt tirsdager. Inngang cirka 60 kroner, barn og studenter 20 kroner.

Kazan-katedralen

På Nevsky Prospekt ligger en katedral som ser ut som om den hører hjemme i Firenze eller Roma, og ikke i den russiske keiserbyen. Kazan-katedralen ble bygget rundt 1810, og på gressplenen foran katedralen pleier byens innbyggere å sole seg ved fontenen på hete sommerdager. Gratis adgang, åpent fra 1100 til 1900.

Det Russiske Museum

Hvis Hermitage blir for omfattende og tidkrevende, kan du istedet prøve det Russiske Museum, som naturlig nok kun tar for seg russisk kunst, fra 1200-tallet og frem til i dag. Museet ligger i den idylliske Mikhailovsky-parken, i et storslagent palass fra 1825. Åpent fra 1000 til 1800, stengt på tirsdager. Inngangbilletten koster cirka 60 kroner + 25 kroner ekstra hvis du vil ta bilder. 

Blokkade-musèet

St.Petersburgs mørkeste epoke var utvilsomt beleiringen i 1942-44, da nazistene omringet og bombet byen. I løpet av de 2,5 årene blokkaden varte, sultet over en million sivile innbyggere ihjel. Dette museet, som dessverre ikke har engelsk teksting, er naturlig nok dystert, med bilder og gjenstander fra perioden. Du kan få en informasjonsbrosjyre på engelsk ved inngangen. Inngang cirka 45 kroner, åpent fra 1000 til 1700, stengt onsdager. Adressen er Solyanoy per. 9.

Avrora

Krysserskipet Aurora har en vesentlig plass i russisk historie, da den i oktober 1917 avfyrte kanonskuddet som utløste angrepet på Vinterpalasset og den russiske revolusjonen. Aurora ble senket under 2.verdenskrig, men hevet igjen, og i 1958 omgjort til museum. Siden har Aurora ligget ved kai på Petrogradsiden. Gratis adgang, åpent fra 1030 til 1600, men stengt mandager og fredager.

St.Isaks-katedralen

St.Isaks-katedralen
St.Isaks-katedralen

St.Isaks-katedralen er en av verdens største og mest utsmykkede katedraler. Den ble bygget i perioden 1818-1858. Interiøret er overdådig dekorert med mosaikk, takmalerier, gull og marmor. Hvis det er klarvær, bør du definitivt ta deg bryet med å klatre de 262 trappetrinnene til toppen av domen, hvor du har en strålende utsikt over St.Petersburg. Inngangsbilletten koster ca 60 kroner, og 25 kroner ekstra for utsiktsplatået i domen. Åpent fra 1100 til 1800, stengt på onsdager.

Aleksander Nevsky-klosteret

Dette klosteret, oppkalt etter St.Petersburgs skytshelgen ble grunnlagt i 1710. Klosteret er omgitt av en stor og vakker park og en kirkegård hvor blant andre Dostojevski og Tsjaikovski ligger begravet. Her finner du også den overdådige utsmykkede treenighetskatedralen. 

Erotisk Museum

Du hadde kanskje ikke forventet et erotisk museum i St.Petersburg, men russerne har aldri vært spesielt tilbakeholdne på sex og erotikk. I dette musèet, som egentlig er en del av en venerisk klinikk, kan du se diverse statuetter og tegninger av kopulerende mennesker og dyr, og ikke minst den enorme preserverte penisen til den legendariske munken Rasputin. Åpent daglig fra 0900 til 2000. Gratis adgang for pasienter og suvenirkjøpere! Adressen er Ul. Furstatskaya 47/11.  

Bronserytteren

Bronserytteren
Bronserytteren

Bronserytteren er en stor statue av byens grunnlegger Peter den Store til hest, som tramper på forræderiets slange. Inskripsjonen på sidene sier "Til Peter I fra Katarina II - 1782", oppsiktsvekkende nok med både latinske og kyriliske bokstaver. Dette er et av St.Petersburgs mest fotograferte monumenter, hvor du nesten garantert vil se et eller flere brudepar oppstilt for fotografering.

Vodkamusèet

Selvfølgelig finnes det et eget vodkamuseum i St.Petersburg. Her kan du både lære om fremstilling av vodka og vodkaens historie helt tilbake til 400-tallet, se utallige flasker og plakater, og selvsagt få en smaksprøve. Her er også en rimelig kafe som serverer store porsjoner russisk mat, selvsagt akkompagnert av et glass vodka. Inngang ca 10 kroner, åpent daglig fra 1100 til 2200. Adressen er Konnogvardejskij bulvar 5.

IMAGE Artcar Festival i Berkeley
Primo oktober er det tid for den årlige bilkunstfestivalen i Berkeley, California. Er du litt frelst på ting som inneholder en motor, enten det nå er i biler eller motorsykler, så har du din himmel her. Du kan si hva du vil om USA, men de elsker biler og motorsykler!  Art Cars festivals... Read More...
IMAGE Beerbiking i Amsterdam
Noen vil ha party hele tiden. Og i Amsterdam er dette fullt mulig. Også mens du sykler. "Beerbiking" er en attraksjon enkelte elsker, og som andre gjør alt de kan for å forby! En annerledes sightseeing! Tenk deg en gjeng på 10 stykker syklende. Mest ligner det en rullende kro, der langbord med... Read More...
IMAGE Boneyard i Tucson
  Alle flyplasskirkegårders mor finner du Tucson Arizona  Hvor blir de av, de mange flyene som blir satt på bakken for godt? Jo, de samles på enorme gravplasser med sine likesinnede. Her finner du gamle militærfly, cargo-fly og ordinære rutefly, side om side, og de dekker enorme... Read More...
IMAGE Cotswold Olympiske leker
Selvsagt finner vi noe rart i Storbritannia og da spesielt til England. Denne gang i Cotswold, Chipping Campden i Gloucestershir County. Her har 'the Cotswolds' blitt avholdt siden 1612. Det er flere forskjellige "grener", hvor leggsparking er en av de mest populære. I tillegg til de sportslige... Read More...
IMAGE De minste hotellene i verden
Har du hørt om kapselhotell i Tokyo?  Kunne du tenke deg å bo på et hotell hvor rommet er to kvadratmeter? Og hvor naborommet er boksen over deg? Hvorfor ikke teste et kapselhotell på neste ferie? Enkelte har sammenlignet det med å våkne opp i et kapselhotell med scenene fra Stanley Kubricks... Read More...
IMAGE Det ultimate feriekicket!
Ekstreme aktiviteter brer om seg og folk gjør mer og mer for å synes i mengden og føle vissheten om å ha gjort noe unikt. Det være seg klatreekspedisjoner på Mount Everest, senkes ned i bur for å komme nærmest mulig hvithaien i Sør-Afrika og tilsvarende store sprell. Et fellestrekk er at... Read More...
IMAGE Djevelens Museum i Kaunas
Rundt om i verden finnes mye rart, og selv våre nære ferieland i Baltikum har noen underlige varianter av turistattraksjoner. Eller hva sier du til å utforske Djevelens museum i Litauen? Bli med på en liten dagsutflukt til Kaunas, Litauens gamle hovedstad, ca 100 kilometer vest for Vilnius.... Read More...
IMAGE Dykke med hai i Bangkok
Thailand har blitt et vanlig reisemål for nordmenn og det er ikke få mennesker som tilbringer en dag eller tre i Bangkok til eller fra en av landets mange flotte badedestinasjoner. Og synes du shoppingsentrene ikke byr på nok spenning så forslår vi at du besøker Siam Ocean world neste gang!... Read More...
IMAGE Edinburgh - Bokstavelig talt litt foran
Det kongelige slottet troner storslått over hovedstaden i Skottland. I Edinburgh trenger du knapt knipe med øynene for å se for deg riddere i rustninger og middelaldermarkeder. Samtidig har Edinburgh en moderne side med shopping og futuristisk arkitektur. Nytt og gammelt, side om side.  ... Read More...
IMAGE Fantastiske Bay to Breakers i San Francisco
Glem alle andre gateløp. I alle fall hvis du egentlig ikke liker å løpe, men allikevel skulle ønske at du kunne skryte på deg deltakelse i et internasjonalt "løp".  Løsningen er å få startnummer til Bay to Breakers i San Francisco. Tidspunktet er normalt medio mai, og flere enn... Read More...
IMAGE Haxey Hood - Crazy rugby i England
Haxey Hood er en opplevelse alle som har sansen for Storbritannia og dens galskap og historie bør få med seg. Her kjempes det i rugbylignende former, mann mot mann og by mot by. Det er en flere hundre år gammel tradisjon som tar plass et lite stykke utenfor Manchester og Nottingham hvert år i... Read More...
IMAGE Heart Attack Grill
  Noen ting må bare oppleves. I alle fall når slagordet er "Help us fight Anorexia". Du vet det er farlig, men fristelsen blir for stor. Slik er det med Heart Attack Grill, the home of the Duble bypass burger! Photo: by Alexander Blecher, blecher.info. Licensed under CC BY-SA 4.0 via... Read More...
IMAGE Helsprø festivaler i India
India er et fascinerende land. Her kombineres mystikk og overtro med ritualer i en salig blanding, og ting som for oss virker helt sprøtt, gjennomføres med største alvor og innlevingsevne. Reiseplaneten gir deg her en oversikt over de aller mest spektakulære og forunderlige festivalene du kan... Read More...
IMAGE Helsprøtt besøk på Maeklong Railway Market
Den lille stasjonsbyen Mae Klong (også kalt Samut Songkhram) ligger drøye 70 kilometer - og med det en drøy times biltur, eller en totimers togtur - sydvest for Bangkok. Photo: "Maeklong station" by kamezukakofun - 投稿者が撮影. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons. Midt i byen,... Read More...
IMAGE Houseattack i Wien
Helsprøtt i Wien House Attack Dette huset i Wien (Østerrike) er laget av den kjente, dyktige og "smågale" skulptøren Erwin Wurm og ble åpnet 19. oktober 2006. Målsettingen med bygningens utforming var å lage et symbol for de små daglige hendelser og sjelelig føde. Du finner dette "opp- og... Read More...
IMAGE Hva skjer i februar?
Februar, eller februum for de som kan sin latin, har sitt navn etter ritualet Februa som ble holdt 15. februar etter den gamle romerske kalenderen. Litt morsomt er det at årets første måneder, (januar og februar), ble de siste månedene som ble med i den romerske kalenderen fordi romerne... Read More...
IMAGE Kingda Ka utenfor New York er verdens farligste berg- og dalbane
Kingda Ka - kanskje verdens råeste berg- og dalbane. I alle fall er det den farligste.  Det er i alle fall vanskelig å tenke seg noen verre! Det er nå en gang slik at vi stadig vekk hører at det største, raskeste, farligste, beste og største finnes i USA. Og når det gjelder Berg- og... Read More...
IMAGE Mahalaxmi Dhobi - verdens største menneskelige vaskemaskin
Det finnes noen attraksjoner og severdigheter som vi aldri glemmer. Noen av disse attraksjonene har hverken mål eller intensjon om å bli en attraksjon - eller å være en attraksjon. Mhalaxmi Dhobi i Mumbai i India er en slik. Bli med til verdens største menneskelige vaskemaskin. Her ved... Read More...
IMAGE Penisrestauranten i Beijing
At man kan spise mye rart i Kina er noe alle vet. Frister det med en penis- og testikkelrestaurant i hovedstaden Beijing?  Restauranten har blitt "verdenskjent", og noen hevder dessuten at det faktisk smaker greit... Drikke slangeblod i Kina! Du skal ikke ha reist mange ganger rundt i Kina... Read More...
IMAGE Reiseartikler - Crazy Verden
De helt sprø ferieopplevelsene Bli kjent med de morsomste, sprøeste, rareste, mest spennende og kule attraksjonene og severdighetene i hele verden. Les våre reiseartikler og bli kjent med alle de galeste attraksjonene. Du kommer til å ønske at ferien startet i morgen. Og se ikke bort fra at... Read More...
IMAGE Stratosphere Las Vegas - verdens høyeste og råeste tivoli!
Er du lei av karusellene på Tusenfryd utenfor Oslo, Tivoli (København) eller Liseberg? (Gøteborg) Hvorfor ikke teste noe av det råeste i verden i stedet? Kan vi lokke med en karusell 270 meter over bakken? Ikke overraskende finner du åstedet for begivenheten i Las Vegas! Stratosphere Las Vegas... Read More...
IMAGE Sveriges underligste hotell
Dette har du ikke sett maken til.  At svensker er rare vet vi i Norge, men noen ganger kan det være bra også. Ikke minst når det gjelder overnatting.  I Sverige kan du bo over alt.  Her får du et lite utvalg av underlige, rare, morsomme og spennende overnattingsprosjekter i vårt... Read More...
IMAGE Svømmetur i dødsburet i Darwin
Kunne du tenke deg å svømme sammen med noen enorme beist av krokodiller?  Du kan hvis du vil ta sjansen på nærkontakt med enorme krokodiller. For i Darwin i Australia finnes det nemlig en park som har "dødsburet" som sin hovedattraksjon. Så er du adrealinsøkende så tar du... Read More...
IMAGE Sykkelheisen Trampe i Trondheim
Trondheim kjemper om å være blant de mest sykkelvennlige byene i Norge. Det største bidraget til dette er nok  sykkelheisen Trampe. Selv om Trampe har blitt til CycloCablo! Er du turist i Trondheim, så lei deg en sykkel og test ut "nye Trampe" da vel. Trondheim i Norge er ikke akkurat... Read More...
IMAGE Tunfisk-kasting i Port Lincoln
Er du god til å kaste ting?  Kombiner det med en ferie til Australia! Det er nok Australia som har de fleste underlige festivalene i januar, kanskje fordi de har sommer dernede på denne tiden av året? I Port Lincoln er det i alle fall i perioden 23. januar til 26. januar konkurranse i... Read More...
IMAGE Verdens villeste klatrevegg
Nederland er i sannhet et land av eventyrere og sportsheltene er mange. Og de kan langt mer enn å gå fort på skøyter. De kan klatre også. Kanskje er det ikke så rart at det omtrent flateste landet i verden har konstruert verdens antagelig høyeste frittstående klatrevegg?... Read More...