Forsidebilde SurfersBeach

Turist i Sydney

En enkel måte å få se det meste på er å bli med på en guidet tur med en av de åpne sightseeingbussene, med kommentarer i valgfritt språk i øretelefoner. Sydneys City Tour har en rute med tjueto faste stopp, der du kan hoppe av, være så lenge du vil, og hoppe på neste buss når det passer. Du kan forhåndsbestille billetter og finne mer informasjon på Internett, barn inntil 10 år betaler ca halv pris.

Dag 1 som turist i Sydney

Å prøve å få med seg alle attraksjoner i Sydney på to dager, blir som å prøve å se alle tre Gudfaren-filmene på en halvtime; det lar seg gjøre, men du får ikke stort utbytte av det. Vi konsentrerer oss derfor i stedet rundt to av Sydneys mest interessante områder; Circular Quay og Darling Harbour.

Spis en solid frokost på hotellet, dette blir en lang dag med en del gåing. Hvis du ikke bor i Central Business District, kan du ta metro til stasjonen Circular Quay. Vender du blikket ut mot havnen, ser du dagens første stopp, Sydneys berømte Harbour Bridge rundt 500 meter nordvest for deg. Broen er en av verdens bredeste (49 meter), og først i 1932 fikk byens innbyggere dette bindeleddet mellom det nordlige og sørlige Sydney. Fra Dawes Point Park, ytterst på odden, har du en strålende utsikt både mot broen og til den andre siden av bukta Sydney Cove med Operahuset.

Rett nedenfor broen ligger den historiske og svært koselige bydelen The Rocks. Bydelen har fått sitt navn etter de første bygningene, som var oppført i sandstein. The Rocks var lenge sett på som et slumområde for prostituerte, kriminelle og sjømenn, men i dag domineres gatebildet av kafeer, barer, restauranter og små lokale suvenirbutikker. Få med deg de historiske bygningene Cadman’s Cottage og Sydney Observatory.


 


 Spaserer du ned George Street, vil du passere Sydneys Samtidskunstmuseum på høyre hånd, før du svinger inn foran Circular Quay. Her, innerst i bukta Sydney Cove, ankom de første britiske skipene i 1788, og de fleste australierne regner dette som nasjonens fødested. Customs House ligger på dette stedet i dag, og ble bygd i 1845. Her finner du diverse utstillinger, spisesteder og City of Sydney Library. På toppetasjen finner du restauranten Cafe Sydney, der du kan spise lunsj med en fantastisk utsikt mot havnen, broen og Operahuset.

Fortsett langs Circular Quay østover, ta en avstikker noen hundre meter ned i Phillip Street og besøk det interessante bymuseet Museum of Sydney. Det befinner seg på stedet der det første regjeringshuset ble bygd i 1788, og restene av dette er en del av utstillingen som tar for seg byens historie fra 1788 og opp til vår tid. Inngangspenger 50 kroner for voksne, barn halv pris. 

Gå tilbake til Circular Quay og fortsett nordover mot Australias mest kjente byggverk, det vakre og karakteristiske Operahuset, som ble åpnet av dronning Elizabeth i 1973. Operahuset ble nominert som ett av verdens nye syv underverker. Åpent daglig fra kl. 0900 til 1700, og hver halvtime starter en 60 minutters omvisning. Inngangsbilletten koster 130 kroner (90 for barn).

Fortsetter du inn i parken rett sør for Operahuset, vil du snart komme til Government House, en gotisk renessansebygning som var bolig for guvernøren på 1800- og 1900-tallet. Her bodde alle statsoverhoder og kongelige som var på besøk i Sydney, men i dag er den et museum. Noen hundre meter sør for dette ligger Sydneys musikkonservatorium, rett ved siden av byens flotte og velholdte botaniske hage.

Er du fortsatt klar for å gå og se mer, ligger det en rekke interessante bygninger i Macquarie Street, som løper nord/sør ved siden av parken. Her kommer du først til State Library of New South Wales, som ble bygd i 1845. Like nedenfor har du State Parliament House, der koloniens styre holdt møter fra 1829. Delstatens parlament holder fortsatt til her. Videre ned i gaten ligger Sydney Mint Museum i en bygning fra 1811, der det første britiske myntpresseri utenfor England lå.

Etter en tur tilbake på hotellet for en hardt tiltrengt dusj, og litt aftersun-krem, er det på tide å begynne å tenke på en bedre middag. Ta en taxi til Market Street eller metroen til stasjonen City Centre. Du vil ikke kunne unngå å legge merke til det 305 meter høye Sydney Tower. Inngangsbilletten koster rundt 120 kroner, og en heis bringer deg opp til gallerinivået på rundt 250 meter. Her ligger en roterende restaurant og bar, 360, der du kan få panoramautsikt utover hele byen mens du spiser australsk eller fransk mat. Restauranten har også et godt utvalg i viner, og har åpen til kl. 2230, eller til 2330 på lørdager.

 Dag 2 som turist i Sydney

Vi tar turen til Sydneys andre store trekkplasterområde for turister, Darling Harbour. Darling Harbour ligger vest for Central Business District. Du kan ta metroen til stasjonen Darling Park, og like nord for denne har du dagens første stopp, det flotte Sydney Aquarium med over 650 forskjellige skapninger fra australske hav og elver. Dette er et av verdens største akvarier. Her kan du gå i akrylglasstunneler under vannet mens hai svømmer over deg. Du kan i tillegg til fisk også se krokodiller, blekksprut og sel, og en massiv gjenskaping av Great Barrier Reef, der det lever over 6000 dyr. Inngangspenger 140 kroner, barn halv pris.   

Dette besøket kan lett ta flere timer. Etterpå kan du spasere over Cockle Bay på den over hundre år gamle gangbroen Pyrmont Bridge. På den andre siden befinner du deg rett ved siden av det høyst interessante Australian National Maritime Museum, som har flere historiske skip og båter utstilt i tillegg til å presentere Australias lange sjøfartshistorie.

Nå er det sikkert på tide med lunsj, og når du har spasert rundt Darling Harbour finner du den hyggelige og rimelige Blackbird Cafe på østsiden av Cockle Bay. Her kan du sitte på uteterrassen med flott utsikt mot Darling Harbour og spise lunsj til priser som det skal godt gjøres å finne bedre i dette turistområdet. 

Vi foreslår en spasertur sørover gjennom Tumbalong Park, der du også finner Sydneys flotte kinesiske vennskapshage, en gave fra Sydneys vennskapsby i Kina, Guangzhou. På høyre side har du Sydneys Convention and Exhibition Centre, og hvis du har lyst på enda et museumsbesøk, ligger Powerhouse Museum rett sør for dette. Dette er Sydneys Vitenskaps- og teknologimuseum, og navnet stammer fra den gamle strømstasjonen som museet ligger i. Blant de 400 000 utstilte gjenstandene finner du et damplokomotiv bygd av Stephenson i 1854, og ikke minst verdens eldste fungerende dampmaskin fra 1785. Museet har åpent daglig fra kl. 1000 til 1700. Inngangspenger 50 kroner, barn halv pris. 

Etterpå kan du fortsette rett østover, og du vil komme til Market City, der du finner det kjente Paddy’s Market. Dette er Sydneys største og livligste marked, der du kan kjøpe det meste av rimelige klær, bøker, CD-er og LP-plater, frukt og grønnsaker, blomster, fugler og fisk. Videre østover ligger Sydneys Chinatown i og rundt Dixon Street. Her har byens kinesiske innbyggere holdt til siden 1920-årene. Gateskiltene har kinesiske skrifttegn, og du finner store tradisjonelle kinesiske inngangsportaler med utskårne drager og et mylder av kinesiske helsekostbutikker og restauranter.

Fortsetter du østover, kommer du nå til George Street, en travel gate som fører helt opp til The Rocks. Her finner du også flere interessante og historiske bygninger, for eksempel Sydneys flotte rådhus (nr. 483), bygd av sandstein i viktoriansk stil i 1880. Like ved siden av ligger Australias eldste katedral, St. Andrews, bygd i 1868. Vis-à-vis rådhuset ligger det enorme shoppingsenteret Queen Victoria Building med sin karakteristiske kuppel, bygd i 1898.

Til middag kan du vurdere å ta en taxi eller metro tilbake til Darling Harbour og besøke den glimrende indiske restauranten Zaaffran på vestsiden av havnen. Prisnivået er svært bra med tanke på at restauranten kanskje har Sydnes beste utsikt mot Darling Harbour. Og etterpå er ikke veien lang til et av Sydneys beste utelivsområder, med hundrevis av barer og nattklubber innenfor gangavstand.

 

------> Reiseguiden om Sydney fortsetter...

 

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

IMAGE Artcar Festival i Berkeley
Primo oktober er det tid for den årlige bilkunstfestivalen i Berkeley, California. Er du litt frelst på ting som inneholder en motor, enten det nå er i biler eller motorsykler, så har du din himmel her. Du kan si hva du vil om USA, men de elsker biler og motorsykler!  Art Cars festivals... Read More...
IMAGE Beerbiking i Amsterdam
Noen vil ha party hele tiden. Og i Amsterdam er dette fullt mulig. Også mens du sykler. "Beerbiking" er en attraksjon enkelte elsker, og som andre gjør alt de kan for å forby! En annerledes sightseeing! Tenk deg en gjeng på 10 stykker syklende. Mest ligner det en rullende kro, der langbord med... Read More...
IMAGE Boneyard i Tucson
  Alle flyplasskirkegårders mor finner du Tucson Arizona  Hvor blir de av, de mange flyene som blir satt på bakken for godt? Jo, de samles på enorme gravplasser med sine likesinnede. Her finner du gamle militærfly, cargo-fly og ordinære rutefly, side om side, og de dekker enorme... Read More...
IMAGE Cotswold Olympiske leker
Selvsagt finner vi noe rart i Storbritannia og da spesielt til England. Denne gang i Cotswold, Chipping Campden i Gloucestershir County. Her har 'the Cotswolds' blitt avholdt siden 1612. Det er flere forskjellige "grener", hvor leggsparking er en av de mest populære. I tillegg til de sportslige... Read More...
IMAGE De minste hotellene i verden
Har du hørt om kapselhotell i Tokyo?  Kunne du tenke deg å bo på et hotell hvor rommet er to kvadratmeter? Og hvor naborommet er boksen over deg? Hvorfor ikke teste et kapselhotell på neste ferie? Enkelte har sammenlignet det med å våkne opp i et kapselhotell med scenene fra Stanley Kubricks... Read More...
IMAGE Det ultimate feriekicket!
Ekstreme aktiviteter brer om seg og folk gjør mer og mer for å synes i mengden og føle vissheten om å ha gjort noe unikt. Det være seg klatreekspedisjoner på Mount Everest, senkes ned i bur for å komme nærmest mulig hvithaien i Sør-Afrika og tilsvarende store sprell. Et fellestrekk er at... Read More...
IMAGE Djevelens Museum i Kaunas
Rundt om i verden finnes mye rart, og selv våre nære ferieland i Baltikum har noen underlige varianter av turistattraksjoner. Eller hva sier du til å utforske Djevelens museum i Litauen? Bli med på en liten dagsutflukt til Kaunas, Litauens gamle hovedstad, ca 100 kilometer vest for Vilnius.... Read More...
IMAGE Dykke med hai i Bangkok
Thailand har blitt et vanlig reisemål for nordmenn og det er ikke få mennesker som tilbringer en dag eller tre i Bangkok til eller fra en av landets mange flotte badedestinasjoner. Og synes du shoppingsentrene ikke byr på nok spenning så forslår vi at du besøker Siam Ocean world neste gang!... Read More...
IMAGE Edinburgh - Bokstavelig talt litt foran
Det kongelige slottet troner storslått over hovedstaden i Skottland. I Edinburgh trenger du knapt knipe med øynene for å se for deg riddere i rustninger og middelaldermarkeder. Samtidig har Edinburgh en moderne side med shopping og futuristisk arkitektur. Nytt og gammelt, side om side.  ... Read More...
IMAGE Fantastiske Bay to Breakers i San Francisco
Glem alle andre gateløp. I alle fall hvis du egentlig ikke liker å løpe, men allikevel skulle ønske at du kunne skryte på deg deltakelse i et internasjonalt "løp".  Løsningen er å få startnummer til Bay to Breakers i San Francisco. Tidspunktet er normalt medio mai, og flere enn... Read More...
IMAGE Haxey Hood - Crazy rugby i England
Haxey Hood er en opplevelse alle som har sansen for Storbritannia og dens galskap og historie bør få med seg. Her kjempes det i rugbylignende former, mann mot mann og by mot by. Det er en flere hundre år gammel tradisjon som tar plass et lite stykke utenfor Manchester og Nottingham hvert år i... Read More...
IMAGE Heart Attack Grill
  Noen ting må bare oppleves. I alle fall når slagordet er "Help us fight Anorexia". Du vet det er farlig, men fristelsen blir for stor. Slik er det med Heart Attack Grill, the home of the Duble bypass burger! Photo: by Alexander Blecher, blecher.info. Licensed under CC BY-SA 4.0 via... Read More...
IMAGE Helsprø festivaler i India
India er et fascinerende land. Her kombineres mystikk og overtro med ritualer i en salig blanding, og ting som for oss virker helt sprøtt, gjennomføres med største alvor og innlevingsevne. Reiseplaneten gir deg her en oversikt over de aller mest spektakulære og forunderlige festivalene du kan... Read More...
IMAGE Helsprøtt besøk på Maeklong Railway Market
Den lille stasjonsbyen Mae Klong (også kalt Samut Songkhram) ligger drøye 70 kilometer - og med det en drøy times biltur, eller en totimers togtur - sydvest for Bangkok. Photo: "Maeklong station" by kamezukakofun - 投稿者が撮影. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons. Midt i byen,... Read More...
IMAGE Houseattack i Wien
Helsprøtt i Wien House Attack Dette huset i Wien (Østerrike) er laget av den kjente, dyktige og "smågale" skulptøren Erwin Wurm og ble åpnet 19. oktober 2006. Målsettingen med bygningens utforming var å lage et symbol for de små daglige hendelser og sjelelig føde. Du finner dette "opp- og... Read More...
IMAGE Hva skjer i februar?
Februar, eller februum for de som kan sin latin, har sitt navn etter ritualet Februa som ble holdt 15. februar etter den gamle romerske kalenderen. Litt morsomt er det at årets første måneder, (januar og februar), ble de siste månedene som ble med i den romerske kalenderen fordi romerne... Read More...
IMAGE Kingda Ka utenfor New York er verdens farligste berg- og dalbane
Kingda Ka - kanskje verdens råeste berg- og dalbane. I alle fall er det den farligste.  Det er i alle fall vanskelig å tenke seg noen verre! Det er nå en gang slik at vi stadig vekk hører at det største, raskeste, farligste, beste og største finnes i USA. Og når det gjelder Berg- og... Read More...
IMAGE Mahalaxmi Dhobi - verdens største menneskelige vaskemaskin
Det finnes noen attraksjoner og severdigheter som vi aldri glemmer. Noen av disse attraksjonene har hverken mål eller intensjon om å bli en attraksjon - eller å være en attraksjon. Mhalaxmi Dhobi i Mumbai i India er en slik. Bli med til verdens største menneskelige vaskemaskin. Her ved... Read More...
IMAGE Penisrestauranten i Beijing
At man kan spise mye rart i Kina er noe alle vet. Frister det med en penis- og testikkelrestaurant i hovedstaden Beijing?  Restauranten har blitt "verdenskjent", og noen hevder dessuten at det faktisk smaker greit... Drikke slangeblod i Kina! Du skal ikke ha reist mange ganger rundt i Kina... Read More...
IMAGE Reiseartikler - Crazy Verden
De helt sprø ferieopplevelsene Bli kjent med de morsomste, sprøeste, rareste, mest spennende og kule attraksjonene og severdighetene i hele verden. Les våre reiseartikler og bli kjent med alle de galeste attraksjonene. Du kommer til å ønske at ferien startet i morgen. Og se ikke bort fra at... Read More...
IMAGE Stratosphere Las Vegas - verdens høyeste og råeste tivoli!
Er du lei av karusellene på Tusenfryd utenfor Oslo, Tivoli (København) eller Liseberg? (Gøteborg) Hvorfor ikke teste noe av det råeste i verden i stedet? Kan vi lokke med en karusell 270 meter over bakken? Ikke overraskende finner du åstedet for begivenheten i Las Vegas! Stratosphere Las Vegas... Read More...
IMAGE Sveriges underligste hotell
Dette har du ikke sett maken til.  At svensker er rare vet vi i Norge, men noen ganger kan det være bra også. Ikke minst når det gjelder overnatting.  I Sverige kan du bo over alt.  Her får du et lite utvalg av underlige, rare, morsomme og spennende overnattingsprosjekter i vårt... Read More...
IMAGE Svømmetur i dødsburet i Darwin
Kunne du tenke deg å svømme sammen med noen enorme beist av krokodiller?  Du kan hvis du vil ta sjansen på nærkontakt med enorme krokodiller. For i Darwin i Australia finnes det nemlig en park som har "dødsburet" som sin hovedattraksjon. Så er du adrealinsøkende så tar du... Read More...
IMAGE Sykkelheisen Trampe i Trondheim
Trondheim kjemper om å være blant de mest sykkelvennlige byene i Norge. Det største bidraget til dette er nok  sykkelheisen Trampe. Selv om Trampe har blitt til CycloCablo! Er du turist i Trondheim, så lei deg en sykkel og test ut "nye Trampe" da vel. Trondheim i Norge er ikke akkurat... Read More...
IMAGE Tunfisk-kasting i Port Lincoln
Er du god til å kaste ting?  Kombiner det med en ferie til Australia! Det er nok Australia som har de fleste underlige festivalene i januar, kanskje fordi de har sommer dernede på denne tiden av året? I Port Lincoln er det i alle fall i perioden 23. januar til 26. januar konkurranse i... Read More...
IMAGE Verdens villeste klatrevegg
Nederland er i sannhet et land av eventyrere og sportsheltene er mange. Og de kan langt mer enn å gå fort på skøyter. De kan klatre også. Kanskje er det ikke så rart at det omtrent flateste landet i verden har konstruert verdens antagelig høyeste frittstående klatrevegg?... Read More...