Forsidebilde SurfersBeach

Roma vil stoppe hestedrosjer i nær fremtid!

roma hestedrosje botticelle

17. oktober kollapset en hest på selveste Via dei Condotti, den verdenskjente shoppinggaten i Roma. Hesten var på jobb, i en såkalt botticelle, dvs. det italienerne kaller hestedrosjene i Roma.

Mannen i sulkyen ignorerte forbipasserendes krav om at han måtte kontakte en veterinær, men vedkommende fortsatte i stedet turen til Spansketrappen når hesten vel var tilbake på bena. 

Dette skapte naturlig nok mye rabalder i ettertid, med press på Romas myndigheter om å ta aksjon med det dyrevernsaktivister kaller dyreplageri.

Vogn på 800 kilo

Dyrevernsorganisasjoner har lenge klaget på den tunge børen hestene må bære. Og da tenker vi ikke bare på amerikanske turister som veier mer enn normalt, men at selve vognen som hestene må trekke, kan veie så mye som 800 kilo. Og vognen trekkes gjerne på glatte brosteinsbelagte gater, og som alle som har besøkt den evige stad godt kjenner til, så er det i tillegg både støy og (til tider) skremmende varmt i Roma.

Ikke et fattigmannsyrke

Det å eie og kjøre en botticelle er ikke et lavtlønnsyrke hvis du skulle tro det. Det er ikke uvanlig at eierne tjener mer enn 1500 kroner timen. Som du forstår er det dyrt å ta hestedrosje. Riktignok blir det billigere per person hvis dere er fire i vognen, men husk at det fort gjør at hesten må trekke opp til 1200 kilo, vognen tatt i betraktning.

roma tarpeiskeklippe

Hest er kanskje best som statue i Roma? Bildet viser en storslått rytterstatue av keiser Marcus Aurelius på Kapitolplassen, eller Piazza del Campidoglio som det heter på italiensk. Statuen som befinner seg mellom bygningene, som i hovedsak utgjør Kapitalmuseene,  er en kopi. Originalen befinner seg naturlig nok inne i museet. 

Stopp med botticelle i fremtiden

Det er i dag 32 personer som har lisens til å kjøre hestedrosje i Roma. Ifølge myndighetene vil det ikke bli gitt noen nye lisenser i fremtiden. 

Det forslås også at hestedrosje-førere skal få vanlig drosjeløyve hvis de sier fra seg praksisen med hestedrosje i dag.  Vil byer som Barcelona og Firenze følge etter? 

 

Den store bybrannen og The Monument

london the monument2

Noe av det mest spennende med å besøke storbyer er å gå på oppdagelsesferd. Utforske byenes "hemmeligheter", og ikke minst finne ut av historiske hendelser, og gjerne kombinere dette med å beundre ulike attraksjoner og severdigheter.  En av våre favorittbyer passer spesielt godt til slike turistekspedisjoner.

Bli med på tur til "The Monument" i  London og finn ut om man fortsatt kjenner røyken fra storbrannen i 1666. 

The Great Fire of London skjedde det herrens år 1666, og man kan undres om årstallet er tilfeldig med tanke på de tre sekstallene. Kun ett år etter at London ble herjet av pest, inntraff katastrofen igjen. Denne gangen ble store deler av byen ble ødelagt av en forferdelig bybrann. Datoen for utbruddet av den store bybrannen i London var 2. september og brannen varte i 5 dager.

london bybrannen 1666

61 meter fra The Monument i London, det samme antall meter som the Monument er høy, finner du denne plaketten på en vegg i Pudding Lane, og som angir hvor den store bybrannen i London i 1666 startet.

Offisielle tall med tanke på antall døde var kun 6 - seks mennesker! Det skal dog sies at eksperter hevder at man på den tiden i Middelalderen kun regnet overklassen som "mennesker" og at dødsfall som rammet arbeiderklassen, og antagelig også middelklassen, ikke ble medregnet. Dessuten viser arkeogogiske funn at brannen hadde en temperatur på mer enn 1200 grader Celsius på sitt varmeste, og da forstår vi at eventuelle mennesker som ble tatt av brannen ble tilintetgjort til aske, noe som gjorde det vanskelig med identifikasjon og telle korrekt antall døde.

Brannen startet i den delen av London som heter "City of London" og som befinner seg øst i byen, og strekker seg fra Tower of London og mot Westminster vestover. City har alltid vært et sted for handel, og allerede på 1600-tallet bodde det ca. 80 000 mennesker her.  Innbyggerne i City var stort sett fattige, ispedd noen handelsfolk som representerte middelklassen, og bygningene her var gjerne laget av tømmer og plank.

En brann omtalt som "a woman could piss it out".

Den store bybrannen i London startet i et bakerhus rett etter midnatt søndag 2. september, i gaten Pudding Lane, ikke mange hundre meter overfor Themsen og London Bridge. London Bridge var den gangen den eneste broen som knyttet City til sørsiden av  Themsen.

Det mest tragiske med historien om den store bybrannen i London var at brannen både burde og kunne vært avverget på et tidlig stadium, hvis det ikke hadde vært for Londons borgermester Lord Mayor Sir Thomas Bloodworth. Han forsto rett og slett ikke alvoret og sa til de første brannfolkene som jobbet med brannen at dette var en brann "a woman could piss it out".

Undervurderingen av brannen fikk katastrofale følger. Blant annet spredte brannen seg til den enorme katedralen St. Paul's og gjorde uvurderlig skade på bygg og interiør. Kirkebygget var mest av alt konstruert med stein, og folk flest trodde det var solid nok til å tåle brannen. Men uheldigvis gjaldt Murphys lov om at "alt som kan gå galt, går galt" også i 1666. St. Paul-katedralen var dekket med trevirke på grunn av restaureringsarbeid. Dette tok naturlig nok fyr, og allerede etter en drøy halvtime var taket overtent, og bøker og dokumenter forsvant for evig  tid i flammehavet. 

London Great Fire London

London og den store bybrannen i 1666. Maleriet er av ukjent kunstner. Til venstre er London Bridge, til høyre Tower of London, og med St. Paul's i bakgrunnen (foto: wikipedia).

Det var først når de høye herrer så for seg muligheten for at brannen også skulle spre seg til Westminster, hvor adelen og de rike bodde, at alle ressurser ble satt inn. Heldigvis for London løyet den kraftige vinden som hadde medvirket til spredningen av brannen. Dermed fikk det stadig bedre koordinerte brannslukningsarbeidet å få effekt.

Skadene etter den store brannen i London i 1666 ble beregnet til å omfatte 13500 hus, 87 kirker, herunder St Pauls Cathedral, flere fengsler, 44 lagerbygninger, børsen the Bridewell Palace og mye mer. Målt i dagens kroneverdi skal skadene etter den store bybrannen etter sigende ha blitt kostnadsberegnet til ca. 20 billioner kroner. (kilde: Wikipedia)

Fra Covent Garden til the Monument!

Vi begynner rundturen nær Covent Garden, et kjent og kjært område for de fleste som har frekventert London noen ganger. Vi har ikke noe behov for å gå korteste vei, og tar oss derfor ned til the Strand, du vet der hvor Savoy Hotel befinner seg. Hvis du ikke bor i nærheten tar du enkelt tuben til Covent Garden eller til Temple ved Victoria Embankment. Det å rusle gjennom Embankment Gardens og Middle Temple Gardens er alltid en god start på dagen.

Vi gjør som sagt og fortsetter videre langs Victoria Embankment, som ligger rett på nordsiden av Themsen, med retning Blackfriars Bridge mot øst og City of London.

Dragon Boundary mark

london dragons of city

Du vet når du er i City of London, for grensen voktes av to drager, 2,1 meter høye, eller 7 fot høye som brittene vil si, og som står på hver sin side av Victoria Embankment. Dragene er i malt i sølv. Med venstre arm holder dragene City of Londons våpenskjold som burde være kjent for alle og enhver, rødt kors på hvit bakgrunn. Ut av munnen stikker det en lang dragetunge, også den ildrød som korsene. 

På vei til Blakfriars Bridge er det lett å beundre Londons nye skyline. Imponerende, men kanskje ikke sjarmerende? Sjarmerende er imidlertid den ensomme statuen som befinner seg ved 1 John Carpenter Street.

london taxi statue

I John Carpenter Street finner du en kontorarbeider som kontinuerlig er på jakt etter taxi. Det finnes flere eksempler på drosjer som i kveldsmørket faktisk stopper opp når de tror statuen er et virkelig menneske.

Av Londons utallige statuer, den ene mer storslått enn den andre, så er det noe befriende friskt med statuen til Seward Johnson Jr. Den bringer frem smil om munnen og gjenkjennende blikk fra de forbipasserende. Ikke få turister benytter anledningen til en instavennlig selfi. Statuen heter taxi, og viser en kontorarbeider som roper etter, ja nettopp, en drosje.

Kort etter Taxi-statuen stopper Victoria Embankment. Du står nå på nordenden av Blackfriars Bridge. Ser du sørover vil du se den nyoppførte Milleniumbroen som tar deg over til det fantastiske museet Tate Modern. Vi går imidlertid motsatt vei til gaten Queen Victoria Street og passerer den historiske puben The Blackfriar. Huset er mildt sagt spesielt, og noe som må foreviges med fotoapparatet. The Blackfriar kan gi de av oss med livlig fantasi visse assosiasjoner til The Flatiron Building i New York City.

london blackfriars pub

Kanskje Londons stiligste bygg? I alle fall huser bygget i Queen Victoria Street en av de mest spesielle pubene i London.

The Black Friar pub ble bygget i 1875 og fremstår som en av de mest spesielle pubene i London, både utvendig og innvendig. Den er åpen dagen lang og du får både mat og drikke her. Kanskje er det på tide med dagens første øl eller en kopp kaffe?  Få kart og les omtale av The Black Friar Pub her!

Vi fortsetter videre langs Queen Victoria Street og må også denne gang forundres over Baynard House, som er bygget i en arkitektisk stil som kalles brutalisme. Bygg med brutalisme-stil kjennetegnes gjennom å bruke ubehandlet betong og at du tydelig vil kunne se bygningsledd og ulike installasjoner som tilhører bygget. Chateau Neuf i Oslo er et eksempel på stilen brutalisme i Norge.

london seven ages of man

Ta gjerne trappen opp en etasje fra Queen Victoria Street for å bruke 3 minutter på det forunderlige monumentet "The Seven Ages of Man" som står rett ved inngangsdøren inn til Baynard House. Huset har nemlig inngang i 2. etasje. Denne aluminiumsskulpturen av Richard Kindersley viser en totempåle med 7 hoder ovenpå hverandre, og som viser livets ulike faser, fra barn til gammel mann. The Seven Ages of Man ble avduket i 1980.

Queenhithe Mosaic

Turens første attraksjonsmål er Queenhithe Mosaic. Queenhithe Mosaic er en ca. 30 meter lang mur som beskriver Londons historie fra romertiden til Dronningens diamant-jubileum.

Du finner enkelt muren i Queenhithe 1 som er midt mellom Millennium Bridge og Southwark Bridge på nordsiden av Themsen. Hent kart og les mer om Queenhithe Mosaic


london queenhithe mosaic

Mosaikk-muren ved Queenhithe illustrerer de store hendelsene i London, fra Romertiden til nåtid. Fotografiet viser et utsnitt av muren hvor du kan se innbyggere som forsøker å slukke the Great fire of London i 1666.

Monumentet (eller muren om du vil) ble avduket 18. november 2015. Blant donorene finner du blant flere 4C Hotel Group som omfatter hotellkjeder som Comfort Inn, Holiday Inn, Westin og DoubleThree by Hilton.

Området Queenhithe er en liten og gammel havn i City of London, faktisk den siste eksisterende gjenværende Anglosaksiske havn i verden.

Etter at muren er memorert og beundret fortsetter vi langs Themsen, på gangveien the Hanseatic Walk, som bringer oss forbi Southwark Bridge og til London Bridge. Lar vi tankene fare tilbake til 1666 så vet vi at hele dette området sto i brann kun en drøy dag etter at brannen oppsto.

The Monument i London

london the monument

The Monument er slettes ikke et nytt monument. Det ble avduket allerede i 1677, men arbeidet begynte ytterligere 6 år tidligere.

Når du kommer til London Bridge, så ikke gå over. Vi skal motsatt vei.  Den store tverrgaten du først møter heter Upper Thames Street mot vest og Lower Thames Street mot øst. Vi krysser over, følger Lower Thames, og tar første sving til venstre opp Fish Street Hill. Midt i bakken vil du se gedigne "The Monument".

Monument to the Great Fire of London er en 61 meter høy dorisk obelisk (søyle). Det er ikke tilfeldig at The Monument er 61 meter høy. Det er nemlig den samme avstanden som det er fra søylens midtpunkt til bakeriet hvor brannen startet i Pudding Lane. Det er bare å få svigerfar til å skritte antall meter og forsikre seg om at det er rett. Du finner en plakett på veggen i Pudding Lane som viser hvor den ulykksalige bakeren hadde glemt brødet i ovnen.

london the monument1

Ja, det er mulig å betale for å gå 311 trappetrinn. I alle fall når du får Londons beste utsikt.

En annen spennende ting med The Monument er at den kanskje har Londons beste utsikt. Det gjelder bare å klare å ta turen de 311 trappetrinnene opp til utsiktsplassen. Det er ikke gratis, men vel verdt turen. Det er forresten satt opp nettinggjerde på utsiktsplassen, etter at folk tok turen opp for å avslutte eget liv. Det er registrert seks selvmord fra toppen, for øvrig det samme antallet som de offiselle tapstallene fra den store brannen i 1666.

Det er ikke mulig å unngå Britenes hang til bisarr humor. Puben rett bak The Monument har fått navnet The Hydrant, og det er antagelig hva som bokstavelig talt manglet på denne plassen den gangen brannen brøt ut. Adressen til the Hydrant Pub er Monument Street 1. Klikk her for å lese omtale og hente kart til the Hydrant

I Fish Street Hill nummer 18 finner du dessuten en pub (naturligvis) som heter The Monument. Klikk her for å lese omtale og hente kart til the Monument

Til St Paul's Cathedral

london stpaul

Fra The Monument beveger vi oss på Cannon Street vestover mot St Pauls katedral. Det var vel egentlig når brannen spredde seg hit at folk forsto at det virkelig var fare på ferde. Enorme St Paul's måtte kapituelere mot flammene tirsdag 4. september. Brannen var imidlertid på vei videre mot Kong Charles II residens Whitehall i Westminster.  

St Paul's er en fantastisk kirke og med tanke på prøvelsene fra den store bybrannen i 1666 skulle det bare mangle at katedralen også overlevde de tyske flyangrepene under 2. verdenskrig. Har du ikke besøkt kirken før, så tilbring en time her.

Golden Boy of Pye Corner

london golden boy

Golden Boy markerer hvor brannen til slutt endte sin destruktive ferd.
Foto (detail): Dun.can from Leicestershire, UK - Cock Lane and the Golden Boy of Pye Corner, CC BY 2.0

Fra St Pauls går vi nordover forbi Paternoster Square og London Stock Exchange etterfulgt av Newgate Street en kort strekke frem til oppdagelsesreisens nest siste stopp. Vi er nå ved Giltspur Street  og Cock Lane.

For hvis du står du på hjørnet av Giltspur Street og Cock Lane i Smithfield sentralt i London, og titter opp, så ser du kanskje en liten gullbelagt gutt et stykke opp på veggen. Gullgutten markerer stedet hvor den store brannen i 1666 døde ut.

The Old Bank of England

london the old bank of england

The Old Bank of England er en pub som holder til i..., ja faktisk The Old Bank of England. Her får du historie kombinert med mat, øl og annen drikke. 

Rundturen er i prinsippet så å si ferdig med Golden Boy of Pye Corner. Kanskje er du nå så sliten at du bare tar taxi til hotellet? Eller kanskje er du som oss full av inntrykk blandet og med et ønske om mat og drikke?

Da foreslår vi at du rusler ned til Fleet Street og følger den i retning Covent Garden og The Strand (vestover). For på denne veien finner du nemlig puben The Old Bank of England. Dette er en av pubene med det stiligste og vakreste interiøret i hele London. Adressen er 194 Fleet Street, og er så å si der London City møter City of Westminster. Det vil si der fiffen bodde (og bor), og hvor ingen ville akseptert at brannen spredte seg.

The Old Bank of England var faktisk den ordentlige Bank of England frem til 1975, men glem å få kreditt når du kjøper av øl og mat for det. Under puben finnes et hvelv (fra bankens tid) som etter sigende en gang skal ha oppbevart selveste kronjuvlene for en periode.

Puben er dessuten adressert på samme sted som Sweeney Todd opererte, eller kanskje mer korrekt, skar av halsen på folk. Men den historien er tross alt bare en fiksjon. Fiksjon er ikke klokken på veggen i puben, som viser tidspunktet for den siste transaksjonen som ble gjennomført i banken. Tidspunktet? 12:13. Eller var det 12:12? Vi husker ikke, og skylder på serveringen...


reisemannDenne rundturen for å kjenne på Londons storbypuls og lære mer om den store bybrannen i år 1666 er totalt på ca. 10 kilometer. Med diverse pub-besøk, beundring av attraksjoner og fotosesjoner bør du beregne ca. 4 timer. Noen bruker betydelig lenger tid, atter andre gjør turen unna på 2,5 timer.

 

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

På jakt etter John Lennon

amsterdam 1969 john lennon yoko ono 03

John Lennon, en av verdens mest kjente, og også en av de mest respekterte pop- og rocke-komponistene, og dessuten sanger, musiker og tekstforfatter, ble tragisk myrdet den 8. desember 1980 utenfor sitt hjem i New York City. John Winston Ono Lennon, (opprinnelig John Winston Lennon) ble født den 9. oktober 1940 i Liverpool, og ble kun 40 år gammel. 


foto: Nationaal Archief, Den Haag, Rijksfotoarchief: Fotocollectie Algemeen Nederlands Fotopersbureau (ANEFO), 1945-1989 - negatiefstroken zwart/wit, nummer toegang 2.24.01.05, bestanddeelnummer 922-2305 - , CC BY-SA 3.0 nl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20079208



John Lennon har 27 singler på 1. plass i USA!

John Lennons soloalbum solgte i USA alene mer enn 14 millioner kopier, så det er ingen tvil om hans storhet, også etter The Beatles. Totalt har John Lennon vært delaktig og medvirkende til 27 låter som har toppet singellisten i USA. Og magasinet Rolling Stone rangerte ham til verdens 5. beste og betydningsfulle sanger gjennom alle tider. Så det er kanskje ikke så rart at du finner spor etter John Lennon over hele verden?

La oss være litt musikknerder og lete opp John Lennon på  ulike feriesteder.  

Her skal du få noen tips om noen flotte John Lennon-monumenter og severdigheter samt litt historie.

Amsterdam og John Lennon

På sin bryllupsreise startet John Lennon og Yoko One kampanjen "Bed Peace". Landet var Nederland og byen de valgte var Amsterdam. Hotellet var Hilton Amsterdam, adressen var (og er) Apollolaan 138, like ved museumskvartalet med blant annet Van Gogh-museet og rommet var (naturligvis) Presidentsuiten.  Nå heter rommet forøvrig John and Yoko Suite eller bare John Lennon-suiten.

Bildet først i artikkelen er fra Bed-in Peace og rommet på Hilton Amsterdam.  Hvis du ikke er villig til å bruke 15000 eller mer for ett rom en natt, må du nok nøye deg å sove i et annet rom på hotellet. Men uansett, du kan jo ta et fotografi av Hilton Amsterdam hvor de bodde. John og Yoko fortsatte forøvrig sin Bed-in Peace på Hotel Queen Elizabeth i Montreal (Canada).

Liverpool og John Lennon

liverpool john lennon airport

Det aller største "John Lennon-monumentet", flyplassen til Liverpool!

Vi skal ikke vie mye plass på Liverpool siden alle vet at denne byen i særlig stor grad setter ære på The Beatles og ikke minst John Lennon. Det holder vel å nevne at byens flyplass heter John Lennon Airport?

Naturligvis besøker turister i Liverpool 'The Cavern' hvor Beatles holdt utallige konserter, og de bor på Hard Day's Night Hotel og tilbringer timer på Beatles-museet. Her kan du også besøke Lennons favorittpub og mye annet.  Dette er forøvrig tips du kan lese mer om i Reiseplanetens reiseguide om Liverpool!

London og John Lennon

london abbey road3

The Beatles-fans skriver på skiltet utenfor Abbey Road Studios i London

Også denne byen er naturlig nok kjent for John Lennon-fans. Ikke minst finner du kjente Abbey Road nord i London. Du kjenner helt sikkert gaten fra bildet hvor The Beatles krysser gaten over et fotgjengerfelt, og du har nok hørt om Abbey Road Studios.

Men finn også frem til adressen 3 Savile Row, ikke langt fra Piccadilly, hvor Apple-bygningen til Beatles befinner seg. Dette er blant annet bygningen hvor John Lennon hadde seremonien hvor han endret navnet sitt til også inneholde Ono, og det var her The Beatles hadde sin berømte konsert på taket fra albumet Let it Be!

New York og John Lennon

new york central park strawberry fields 1

Bildet viser minneplaketten til John Lennon i Central Park (New York)

Byen hvor John Lennon ble skutt og drept har opprettet en minnelund i Central Park kalt Strawberry Fields. Inngangen til parken finner du ved West 72nd Street, rett overfor Dakotabygningen hvor John Lennon og Yoko Ono bodde, og hvor han ble drept. Minnelunden eller parkområdet om du vil, strekker seg over 10.000 kvadratmeter.

New York har en rekke små minneplaketter og tilsvarende om John Lennon og ikke minst grafitti rundt om i byen.  Lykke til med fotojakten!

Reykjavik og John Lennon

reykjavik imagine peace tower

Imagine Peace Tower i Reykjavik. Photo by Sarah_Ackerman from New York, USA - CC-lisens

Visste du at du i hovedstaden på Island finner et fredstårn til minne om John Lennon? The Imagine Peace Tower i Reykjavik er til takket være et iniativ fra bl.a. Yoko Ono og befinner seg ved Kollafjörður like ved byen.

Ordet Imagine er gravert inn i et steinmonument på 24 språk.



Havana, Cuba og John Lennon

Havana John Lennon Memorial in Cuba

Hvem vil ikke slappe av her? Photo Christopher Hughes - CC-lisens

I Vedado-distriktet i Havana finner du en egen park dedikert John Lennon. Den cubanske kunstneren José Villa Soberón står bak skulpturen av John Lennon sittende på en benk i parken, med en inskripsjon som oversatt til engelsk lyder kjent, "You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one".

Parque Mirador Bertolotto i Peru og John Lennon

I San Miguel i byen Lima i Peru holdes det årlig en minneseremoni for John Lennon den 8. desember. Og i parken Mirado Bertolotto finner du både en skulptur av John Lennon, og en kopi av IMAGINE-monumentet fra Central Park i New York. Fans fra hele verden tar turen til Peru i desember for å minnes John Lennon.

Vilnius og John Lennon

Vilnius (i Litauen) er noe for seg selv når det gjelder vestlige rockestjerner, ref. statuen av Frank Zappa!  

Sommeren 2012 fjernet man et monument av Lenin og erstattet det av et midlertidig monument av selveste John Lennon (i sand). Videofilmen under viser den unike avdukningen.

Sandmonumentet finnes naturlig nok ikke lenger (i alle fall i det samme), men tar du turen til det gamle KGB-kontoret så finner du John Lennon allikevel. Skulptøren bak hodet til John Lennon heter Jonas Gencevičius og avdukningen skjedde den 21. mai 2015. Adressen er kort og godt John Lennon's square eller Lukiškių square om du vil.

 

 

Barcelona og John Lennon

I vakre Barcelona har John Lennon blitt æret med sin egen plass, nemlig Plaça De John Lennon. Torget har sin historie fra 1993 og ble raskt et populært sted for turister å besøke. På en av husfasadene finner du en plakett som hedrer John Lennons minne!

Plaça De John Lennon finner du ca 1,5 kilometer vest for kjente Sagrada Familia. Nærmeste metro-stasjon er Joanic.

La Coruña og John Lennon

Gallerbyen La Coruña befinner seg omtrent så langt nordvest i Spania som du kan komme. La Coruña er en viktig havneby, men ikke mange norske turister kjenner byen så veldig godt. Men du har kanskje hørt om fotballklubben Deportivo de La Coruña?

I parken Mendez Nuñez er det et flott John Lennon-monument. Videofilmen under viser deg prosessen med å få satt John Lennon i parken.

 

Warszawa og John Lennon

warszawa john lennon hrc

Legg merke til "skribleriene" på kassegitaren hvis du besøker Hard Rock Café i Warszawa

Det er ikke bare i hovedstaden i Polen at du finner en Hard Rock Café med rekvisitter fra John Lennon, men vi nevner denne spesielt fordi det her i Warszawa henger en kassegitar hvor John Lennon har tatt seg bryet med skrive en helt spesiell autograf som inkluderer selvportrett og tegning av Yoko Ono.

Her er også et sort/hvit-bilde av John fra tiden i The Beatles.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

 

Viva Las Palmas

las palmas playa de las canteras 2

Når du tar ettermiddagsflyet fredag til Las Palmas forventer du fest og fyll på turen. Eller? I alle fall forventet jeg det, i tillegg til skrikende småbarn, uoppdragne storebrødre og eldre damer som hadde startet vorspiel litt for tidlig. Men, neida.

Den eneste jeg observerte drikkende var meg selv. En vin og en øl, kjøpt for egne penger, selv om dette jo var en jobbtur! Og alle barna var stille som mus. Kanskje er det ikke så harry å dra til Las Palmas lenger?



Las Palmas har en historie som fascinerer og en størrelse som hadde gjort byen til Norges nest største by. Ikke bare ankret Columbus opp her før sin første tur til Amerika. I 1595 stakk Francis Drake innom for å plyndre byen, kjent som «the Battle of Las Palmas». Det var ingen ubetinget suksess. Derimot var den Nederlandske viseadmiralen Pieter van der Does mer suksessfull i 1599 når han klarte å ødelegge deler av byen, før han ble slått tilbake.

I tillegg til en spennende historie kan Las Palmas utnevnes som den eneste storbyen i Europa med et helårsklima som er perfekt hvis målet er at du skal gå med flip floppers og shorts. Du er jo tross alt betydelig lenger sør enn Marrakech.

Las Palmas passer for alle!

las palmas paseo las canteras

Det er plass til alle på storslåtte Paseo Paseo las Canteras og stranden i Las Palmas

Det er mulig jeg tar feil, men det føles som at det er mange gamle mennesker i Las Palmas. Med gamle tenker jeg på pensjonister. Ikke at det gjør noe, men har du et slags Magaluf på Mallorca i ditt indre øye, så er det nok feil destinasjon. Her i Las Palmas er det liksom ikke feil å be om Ketchup-song på baren nær strandpromenaden.

Undertegnede har i alle fall vokst fra Magaluf, og konkluderer med at Las Palmas er en by som har rom for alle. Ungdommene som vil ha sol, bad og fest finner nok av muligheter. Barnefamiliene har sine steder og voksne på tur får det også bra. Las Palmas er stort nok for alle. Denne mixen av folk bidrar dessuten til en trivelig atmosfære.

Noen lurvete områder finnes naturligvis, og du finner selvsagt også godt fordrukne skandinaver på pubene rundt Parque Sant Ana hvis det er det du leter etter. Her fikk jeg en liten deja voux av Torrivieja i Spania.

På selve plassen (Parque Sant Ana) møter du dessuten byoriginalene. Men plassen byr også på et torg hvor det ofte er festivaler og moro, og under karnevalet i februar er det her man samles for show og underholdning.

las palmas lolita pluma

Lolita Pluma var en av byorginalene som vanket på Parque Sant Ana. Ingen var mer glad i dyr enn henne! Og statue ble det også.

Rimelig nok og mer enn stor nok!

Las Palmas er ingen dyr by å feriere i. Den er heller ikke superbillig. Den universelle regelen om at hvis du går dit de fastboende går, så før du varene rimeligere enn der turistene valfarter, i dette tilfellet langs strandpromenaden, gjelder også her. En fordel med at Las Palmas er en «storby» er at du slipper restauranter som kun tilbyr hamburgere, pizza og toast, ref. resten av Gran Canaria. Det finnes hundrevis av restauranter og heldigvis få McDonalds og Burger King.

Det første du oppdager hvis du ikke bare slanger deg på stranden, er at Las Palmas er en laaaang by. Du går for eksempel ikke frivillig fra stranden Playa de las Canteras til Gamlebyen. Ta heller buss 1 (teatro-linjen) eller en taxi. De hvite drosjene er allestedsværende og koster en brøkdel av hva drosjene i Oslo gjør.

las palmas san juan 1

Bydelen San Juan i Las Palmas er fargerik, men antagelig har du mest glede av å se den på avstand...

For til Gamlebyen skal du. Ikke bare har de det gamle markedet Mercato Vegueta Fotografi hvor du kan se og kjøpe lokale produkter. Gamlebyen har også en rekke museer og en flott katedral Fotografi. Dette er attraksjoner du bør få med deg. Og mange av de beste restaurantene er her. Fra Gamlebyen går dessuten den flotte gågaten Calle Mayor de Triana med alle sine butikker (og en av få hyggelige irske pubene i byen). Gaten kalles gjerne bare for Triana og er en drøm for shoppingglade turister.

flybilletter reiseplaneten 2

Her er de billigste flybillettene til Las Palmas - Sjekk ut vår lavpriskalender!
bestbuy


 

 

Hva skal man ta seg til?

Strandpromenaden Paseo las Canteras Fotografi går langs Europas flotteste storbystrand. Ingen tvil om det. Det er som om en større utgave av Aker Brygge skulle vært modellen for området rundt. Og stranden er enorm, og sanden er finkornig og bølgene dundrer inn fra åpent hav. Her kan man slappe av, bli brun både utvendig og innvendig, og bare nyte livet. Området rundt flyter over av hoteller og hosteller av god kvalitet, og det er nok av spisesteder som har god kvalitet.

Som nevnt over må man inkludere et besøk til Gamlebyen. Både for å få en genuin tapas-middag eller lunsj, og for å få med seg en dose severdigheter. Gamlebyen minner på mange måter om områder i Barceona og bo-områdene rundt Gamlebyen gir assosiasjoner til Kardemommeby. Bare at det ikke er tyvene Kasper, Jesper og Jonatan som du antagelig møter hvis du reker rundt der alene på kveldstid.

las palmas estadio de gran canaria

Stadion i Las Palmas er storslått og et storlag verdig! Det ligger et stykke utenfor byen, så ta taxi!

Liker du fotball er en langweekend til Las Palmas helt topp. Du bestiller enkelt billetter på nett. Vel, ikke helt enkelt da, hvis du ikke er en kløpper i spansk og gjør bestilling av billetter via din mobiltelefon slik jeg gjorde. Men takket være ypperlig service av hotellpersonalet på AC Hotell Fotografi (som anbefales på det varmeste) fikk jeg printet ut billetter til storkamp med Sevilla. Det er kun kamper mot Real Madrid og Barcelona du bør være redd for at det skal være utsolgt for billetter. Eller de gangene Tenerife også spiller i samme divisjon. For med unntak av Tenerife er det nemlig ikke så enkelt for supportere fra de andre bortelagene å komme seg til og fra Las Palmas.

Og har du med en partner som ikke liker fotball, så vit at shoppingmulighetene i Las Palmas ikke står tilbake for noe. Triana-gaten Fotografi nær Gamlebyen er nevnt. Jeg vil også legge til gaten Avenida Mesa u Lopez som ligger midt mellom fantastiske Playa de las Canteras og Gamlebyen. Her finner du varehusene og motebutikkene. Selvsagt også El Corte Ingles. Og en versjon finnes på begge sider av gaten, hvis jeg ikke så dobbelt.

For gutta (som blir tvunget med), så vit at det finnes en Ducati-butikk (herlige motorsykler) bare noen steinkast unna. Adressen er Calle Juan Duran Gonazales nr 4.

Hva er det egentlig med spanske menn og små hunder?

las palmas calle mendizabal

Jeg tok min tur til Gamlebyen søndag formiddag, og hva er det jeg ser? Jo, en armada av spanske menn på tur med små hunder. Du ser dem i alle aldre og over alt, (jeg snakker om mennene altså). Ruslende på tur med sine små vovser. Ikke mye toreador og macho over dette. Kanskje er det en unnskyldning for å komme seg ut og ta en kaffe, (les øl og vin), med de andre hundeluftende gutta?

Denne innledningen var en liten digresjon. Poenget er at Las Palmas er et ypperlig sted for å finne en helt «spesiell» bar eller utested hvor du skal se på folkelivet og komme i prat med noen lokale folk. Kanskje finner du et sted som Bodegon Biberan som byr på et helt spesielt «musikalsk interiør». Beliggenheten er i den ubetydelige lille gaten Calle Pedro Castillo Westerling 15, ikke langt fra Playa de las Canteras.

Det sprøeste på turen?

Noe rart opplever man på alle reiser. I dette tilfellet var nok mannen i lysegrå joggebukser som lot siste dråpe i buksa gå på flyplassens urinal det sprøeste. Når sånt skjer er slett ikke lysegrå joggebukse tingen. Samtidig med at mannen oppdaget fadesen, så ble det meldt i høytaleren at det var boarding på flyet. Nå var gode råd dyre, og den improviserte løsningen var å skru på håndtørreren, og deretter balansere på ett ben i et forsøk på å presse joggebuksen og underlivet opp mot varmluftsuttaket. Dette var i sannhet et underlig skue.

Oppsummering av weekend til Las Palmas

Ettermiddagsflyet til Las Palmas fredag (fløy med Norwegian) er et OK valg. Direkteruten tar i overkant av fem timer. Noe skal man lide for å møte solen utenom sommermånedene. Men for meg blir det litt for sent å gjøre noen sprell når man ankommer Gran Canaria i 2300-tiden for så å skulle innlosjere seg på et hotell snaue tretti minutter med drosje unna flyplassen. For en 20-åring er det helt sikkert annerledes. På den annen side er vi gamlingene antagligvis mye tidligere oppe neste morgen og rekker mange ting før ungdommene er tilbake i våken tilstand.

Jeg tok SAS hjem middagstid på mandagen (for å få direktefly), og fikk dermed mye ut av den dagen også. Alt i alt så ga turen ganske mye valuta med tanke på at folk flest kun trenger en fridag (i dette tilfellet mandagen). Selv om flyturen er lang, så er flybilletten billig. Gjør flyturen ned til en hyggelig opplevelse, så anbefaler vi Reiseplaneten faktisk Las Palmas også for en langweekend!

flybilletter reiseplaneten 2

Her er de billigste flybillettene til Las Palmas - Sjekk ut vår lavpriskalender!
bestbuy


 

 

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

To spanske storbyer på en weekendtur

madrid puerta de atocha 1

De fleste av oss tenker kun på en storby når vi planlegger en storbyweekend. Men to byer kan være dobbelt så gøy. Dessuten kan det være mulig å finne enda rimeligere flybilletter hvis man flyr til en by, og hjem fra en annen. Og vi kan nesten garantere en mer opplevelsesrik ferie.

Normalt kan du plukke enveisbilletter med hvilket flyselskap du vil uten at det blir dyrere. Og en gang i blant vil den største opplevelsen være togturen, bussturen eller bilturen fra den ene destinasjone til den andre, og ikke selve storbybesøket. 



Hvorfor ikke kombinere Sevilla med Madrid? Som sagt, så gjort. Vi fikk en billett med ekspresstoget til Madrid for cirka 600 kroner på to dagers varsel. Med tanke på at du blir fraktet 400 kilometer på 150 minutter, er ikke dette så ille. Fra sentrum til sentrum, tar det lengre tid å fly, og du får en langt mer avslappende og miljøvennlig reise.

{googleDir hide_direction_text=1 width=100% height=250 dir_width=100% vertical=1 unit=METRIC
from="Sevilla, Spania"
to="Madrid, Spania"}

Santa Justa og Atocha med AVE

sevilla aev santa justa

By I, Daniel Csörföly (from Budapest, Hungary), CC BY-SA 3.0

Sevillas togstasjon Santa Justa har egne perronger for ekspresstoget (AVE) hvor det i likhet med flyplasser sjekkes bagasje og billetter før du i det hele tatt kommer inn på toget. Her deles det ut øretelefoner for de som vil følge med på en film på TV-skjermene i taket, men siden disse er dubbet til spansk, er det kanskje av begrenset interesse for de turistene som har begrenset språkkunnskap? Da er det mer moro å følge med på de spanske landskapene som raser forbi vinduet ditt.

I Madrid ankommer du på hovedstadens største jernbanestasjon Atocha. Det var her terrorister tok livet av 191 mennesker i mars 2004. I dag fremstår Atocha som en fin og moderne togstasjon, med en egen liten grønn jungel i publikumshallen [se bildet først i artikkelen]. Fra togstasjonen går du rett ned i Madrids metro, som for en eller to Euro raskt bringer deg videre til ditt hotell i Madrid.

Vi var strålende fornøyd med vårt valg og følte at vi slo to fluer i samme smekk, ved å kunne se begge de flotte byene Sevilla og Madrid på samme langweekend.

 

air-tickets-iconGJØR ET FLYKUPP NÅ
Reiseplaneten samarbeider med anerkjente leverandører som garanterer trygghet og kvalitet.  
En  av verdens største og ledende aktører på søkemotorer hjelper deg med å finne beste og billigste pris.

Generelt om Tog i Spania

Spania har oppgradert jernbanen sin, og det tar ikke lenger særlig lang tid å komme seg fra en del av landet til en annen. På rundt 2,5 timer raser du i 290 km/t fra f.eks Madrid til Sevilla eller Malaga. Priser og tider finner du på www.renfe.es.  Hvordan du skifter språk er nesten en liten IQ-test. Sjekk velkomsthilsen i midten øverst på siden, og klikk på welcome hvis det er det du ønsker. Hvis du kjøper billetten minst 15 dager i forveien, kan du ofte få den til halve prisen om du kjøper samme dag som du reiser.



Generelt om fly til og fra Spania

Bruk litt tid på å sette deg inn i alternativene som passer for deg. Husk at du kan mikse flyselskap som du vil.

Av spanske fastlandsdestinasjoner flyr Norwegian deg direkte til Malaga, Murcia, Alicante, Valencia, Barcelona og Madrid. SAS supplerer med Sevilla, Bilbao, Valencia, Barcelona, Madrid, Malaga og Alicante med eller uten mellomlanding.  Og Ryanair har direkteflyvninger til Barcelona og Madrid. Mulighetene er som du forstår mange. Reiser du utenom høysesong, kan du dessuten få svært rimelige billetter med alle disse flyselskapene.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Aberdeen-Guiden

  • Aberdeen

    Aberdeen er en hyggelig liten skotsk havneby ved Nordsjøen som lenge har hatt nære bånd til Norge på grunn av beliggenheten og...

  • Fly til Aberdeen

    De siste årene har det blitt enklere å komme seg til Aberdeen, og flere flyselskaper tar deg direkte fra Norge. Aksepterer du...

  • Bli kjent i Aberdeen

    Aberdeen er den tredje største byen i Skottland med drøye 200000 innbyggere, og ligger på den nordøstlige kysten, nesten så nært...

  • Turist i Aberdeen

    Aberdeen har en særegen dialekt som kalles dorisk, og selv om du føler deg stødig i engelsk, kan du komme til å bli stående som et...

  • Hotell i Aberdeen

    Aberdeen har mange hoteller, fra enkle hostels for ungdom til luksushoteller.  Men de fleste hotellene er moderne og lite...

  • Shopping i Aberdeen

    Aberdeen er det nordøstlige Skottlands største by og har i århundrer vært regionens viktigste handelsby. Det finnes en rekke...

  • Spise i Aberdeen

    Aberdeen har en rekke restauranter, hvor hele verdens kjøkken er representert.  Og som over alt ellers i Skottland kan du...

  • Sport i Aberdeen

    Skotter generelt har to store lidenskaper når det gjelder sport. Dette er fotball og golf. Og innbyggerne i Aberdeen er ikke noe...

  • Med barn i Aberdeen

    Hvis du spør barna selv hvor de har lyst til å reise på ferie, er vel neppe Aberdeen destinasjonen som de begeistret skriker i...

  • Leiebil i Aberdeen

    Aberdeen sentrum er såpass lite at hvis du ikke har tenkt deg på dagsturer ut av byen, vil du ikke ha noe behov for en leiebil....

  • Attraksjoner i Aberdeen

    Det finnes nok av kulturelle innslag i Aberdeen til å holde deg okkupert hele ferien. Og da har vi ikke inkludert sightseeing...

  • Transport og Aberdeen

    Det morsomme med Aberdeen, eller kanskjer mer korrekte, det frustrerende, er de tilsynelatende tilfeldige retningene de...

  • Fakta om Aberdeen

    Aberdeen er "oljehovedstaden" i Skottland og kan sies å samme rolle for landet som Stavanger har i Norge. Aberdeen er med sine i...

  • Klima i Aberdeen

     Som resten av nord-Europa, har Aberdeen og Skottland fire klart definerte og ulike årstider. Vintermånedene er kalde og mørke, og...

  • Kart over Aberdeen

    Klikk på ikonene på kartet over Aberdeen for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut og...

  • Festivaler i Aberdeen

    Aberdeen er en svært så livlig og hyggelig by, som har masse å by på når det gjelder uteliv, festivaler og arrangementer.  Nå er...

  • Aberdeen Ferielenker

    Ferielenker om Aberdeen Aberdeen har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke...