Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Spansk omelett


Spansk omelett

Spania Tortilla patatas

Kjært barn har mange navn. Spansk omelett, Tortilla Española, Potato omelete og Tortilla de Patatas, eller hva du enn kaller det, så snakker vi her om en tapasfavoritt de aller fleste som har besøkt Spania kjenner til. Men Spansk omelett kan like gjerne være et eget måltid, eller brukes som en hovedingridiens i en sandwich. Ikke minst er sistnevnte populært blant barn, og hos oss nordboere generelt, som jo er brødspisere av rang.

Tortilla-retter finner man dokumentert i skrifter fra Navarra (en region nord i Spania) datert tidlig på 1800-tallet. Disse skriftene redegjør for den sparsomme maten til Navarras bønder. De kunne få 2 - 3 egg til å rekke for opp til 6 personer gjennom å blande inn poteter og brødsmuler, ja hva som helst egentlig kunne blandes inn med eggene.

Etter sigende skulle det vært General Tomás de Zumalacárregui som oppfant "tortilla de patatas" som en rask, enkel og næringsrik rett, for å dekke næringsbehovet til sine soldater.

Imidlertid finnes det de som hevder at det var spanske krigsfanger som tok med seg Alentejo-matkulturen tilbake til Spania. Den portugisiske restaurasjonskrigen var krigen mellom Portugal og Spania på 1600-tallet. I Alentejo i Portugal var det vanlig å lage en pai som inneholdt poteter og egg, og det er jo ikke unaturlig at den oppskriften ble tatt med tilbake til Spania av krigsfanger som ble løslatt etter krigens slutt.

Oppskrift Spansk omelett

 

Så hvordan lager man egentlig Spansk omelett? Legg løk og poteter i en panne og stek opp med olivenolje. Ikke bruk for sterk varme, du skal med andre ord ikke steke til løken og potetene blir brune, kun myke. Knekk så noen egg, rør dem sammen med litt salt, og ha det opp i panna. Bland så løk, poteter og egg så det blir en fin deig. La så blandingen steke på begge sider til omeletten blir fast og fin, gjerne antydning til brunstekt på overflaten. Retten kan naturligvis spises varm. Kutter du den opp i biter har du laget en tapas-rett også.

Løk og egg er en perfekt kombinasjon, men det er lov til å inkludere biter av Chorizo-pølse og litt spinat for å gjøre retten enda mer spennende. Men husk at du ikke lenger får lov til å kalle retten for tortilla!

Fun facts: Den største tortillaen skal ha blitt laget i 2014 i byen Vitoria i Baskerland i Spania. Den var 5 meter i diameter og inneholdt 26 kilo løk, 16 kilo salt, 1,6 tonn poteter og 16000 egg.

Agra-Guiden

  • Agra

    Agra ligger nord i India ved Yamunas bredder (også kalt Jamuna og Jumna), en elv som forøvrig er hele 1370 kilometer lang!  En...

  • Fly til Agra

    Det finnes ingen direkte fly fra Europa til Agra. Fra Norge må du fly via en europeisk flyplass og videre til New Delhi. Regn...

  • Klima i Agra

    Det finnes mer ekstreme steder å besøke i India enn Agra.  Men det er ikke til å komme bort fra at her er det ordentlig varmt, nær...

  • Turist i Agra

    De færreste vil nok påstå at Agra er en billedskjønn og sjarmerende by, og hadde det ikke vært for Taj Mahal, ville nok ikke folk i...

  • Attraksjoner i Agra

    Utallige sider har blitt skrevet om det storslagne mausoleet Taj Mahal, som keiser Shajahan brukte 22 år på å bygge til sin...

  • Spise i Agra

    Det er ikke uten grunn at de første stikkordene vi tenker på ved indisk mat er krydder. Indisk mat er variert, spennende og...

  • Agra Oppskrifter

    Det Indiske kjøkken byr på duftende krydder, eksotisk smak og fargerike retter. Her finner du oppskrifter du kan mimre til etter turen...