Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Fransk løksuppe


Fransk løksuppe

Fransk løksuppe

Løksuppen, eller soup l ‘oignon som de fastboende i Frankrike sier, er av mange betraktet som en nasjonalskatt. Løksuppe har vært populært siden romertiden, og den moderne versjonen vi spiser i dag ble del av menyen i Paris allerede på 1800-tallet.

Løksuppen kan brukes som forrett, men er fyldig nok til å fungere som hovedrett. Den er laget på løk og kjøttktaft og ofte gratinert med kruttonger og ost på toppen. Det er også vanlig å bruke vin eller cherry i suppen for å få frem smaken i kraften.


Photo by Vodesnet - Own work, CC BY-SA 3.0


Hvordan ble Løksuppen til?

Det er to teorier som forklarer hvordan Løksuppe oppsto. Begge innvolverer Kong Louis XV, en konge som av ettertiden har blitt bektraktet som den svakeste og minst effektive monarken i sitt dynasti. Etter sigende skal han ha vært langt mer opptatt av å dyrke egne hobbyer, fremfor andre plikter. En av disse hobbyen var jakt, og det er nettopp herfra den første av teoriene stammer fra.

Kongen var på hjortejakt med hoffet, og når de kom tilbake til hytten var det "slunkent" i spisskammerset. Sammen med sin tante lette han frem alt som fantes, og det var intet annet enn løk, smør og champagne. De slengte alt i kjelen, rørte om og serverte, og slik skapte de en ny fantastisk rett.

I den alternative legenden var Kong Louis XV kun indirekte involvert. Hertugen av Lorraine var på vei til slottet Versailles for å besøke sin datter Dronning Marie, som for øvrig var gift med kongen. På veien til slottet overnattet han på et hotell og der fikk han servert en suppe som var så velsmakende at han bestemte seg for å ta med suppen til hoffet for å overrake sin datter og svigersønn.

Suppen ble snart populær ved slottet, først og fremt på grunn av den gode smaken, men også fordi den dempet lukten av gårsdagens alkohol. Den fikk derfor kallenavnet «the soup of the drunkards».

Den dag i dag blir løksuppen brukt som hjelp mot bakrus av franskmenn. Hertugen ga ut en kokebok hvor suppen var en av retten, den ble der dedikert til de kongelige og fikk navnet «The onion soup a`la Stainlas.

Oppskrift på Frank løksuppe

 

  • 100 gram bacon
  • 3 store løk i tynne skiver (gule, men du kan også blande/bruke det du har)
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 ts sukker
  • I ss hvetemel
  • 1 ts timian
  • 1.5 dl hvitvin
  • 1 liter kyllingkraft (eller annen kraft)
  • 1 laubærblad
  • Pepper
  • Soyasas
  • Brød
  • Ost, gjerne cheddar

Stek bacon til det blir gyllent. Tilsett løken med litt smør og ha i sukkeret. Brun på svak varme i ca 15 minutter. Kok inn hvitvinen. Strø melet over løken og rør. Tilsett så kraften samman med laubærblad og timian. Kok ca. 30 i minutter. Ta ut laubærbladet og smak til med soyasaus og pepper.

Ha suppen i ildfast form, stø over brød (enten som skiver eller i biter) og revet ost. Suppen skal nå gratineres ca 5 minutter på grillelementet i stekeovnen.

Hvordan servere og spise fransk løksuppe?

soupe a loignon

Photo: French Onion Soup - by Ludovic Péron - Wikimedia Commons

Suppen kan serves i en suppebolle eller i posjonsskåler, pass på at de tåler å stå i ovnen om du skal gratinere suppen. Hvordan spiser man egentlig løksuppe slik som franskmenn? Tvinn en liten mengde av osten på skjeen til du har en liten klump. Skjær deretter strengen pent av ved å presse kanten av skjeen mot suppebollen.

Skal du til Paris så vit at restauranten Flottes i gaten 2 Rue Cambon (som ligger i 1. arrondissement) kanskje har den beste løksuppen du kan få. Alternativt besøker du Le Suffren i gaten 84 Avenue de Suffren (like ved Eiffeltårnet). Her har de også herlig løksuppe.  

Bergamo-Guiden

  • Bergamo

    Bergamo er en sjarmerende by som ligger fortryllende til mellom Garda-sjøen og metropolen Milano. Med sin beliggenhet opp under...

  • Fly til Bergamo

    I skrivende stund flyr du raskest til Bergamo med Ryanair fra f.eks. Moss Rygge flyplass eller Torp Sandefjord. Flyturen tar ca...

  • Turist i Bergamo

    Bergamo har i lang tid vært en storslått liten by, med høye spir strittende mot himmelen fra en høyde med bymur rundt. Den...

  • Spise i Bergamo

    Mat er en fryd i Italia og Bergamo og Lombardia-regionen er ikke noe unntak. Bergamo har en rekke cafeer, restauranter og ikke...

  • Shopping i Bergamo

    Med sin nærhet til motehovedstaden er Bergamo en ypperlig plass for shopping.  Som italienere flest er innbyggerne i Bergamo...

  • Leiebil i Bergamo

      Det å enkelt å kjøre bil rundt i Bergamo, men byen er liten og kollektivtrafikken billig og bra. Leiebil er noe du først og...

  • Hotell i Bergamo

    Hotell i Bergamo       Det er mange hoteller å velge mellom når du skal besøke Bergamo. Enten det er hoteller i sentrum eller i...

  • Sport i Bergamo

    Bergamo er et ypperlig sted for å se på god idrett.  Og for å sporte selv for den saks skyld.  I Italia er blant annet fotball og...

  • Bergamo Med barn

    Italienere flest elsker barn og Bergamo er intet unntak. Du kan fint ta med små barn på restauranter og kafeer, inn i butikker...

  • Attraksjoner i Bergamo

    Bergamo har så mange attraksjoner at du garantert ikke rekker gjennom alt på en langweekend. I tillegg kommer naturligvis...

  • Bergamo Ferielenker

    Bergamo har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke Bergamo for en ferietur. For...

  • Bergamo Videofilmer

    Bergamo / Italia Få ferieinspirasjon og reiselyst med våre reisevideoer om Bergamo.      Bildefremvisning: Tid: 6 min 26 sek Innhold:...

  • Klima i Bergamo

      Bergamo har et kontinentalt klima, med våte, kjølige vintere og varme sommere. Men det er stort sett behagelige temperaturer, selv...

  • Bergamo Fakta

    Fakta om Bergamo Bergamo er en flott by som byr på severdigheter og flotte naturopplevelser.  Dessuten er Bergamo selvutnevnt som...