Forsidebilde SurfersBeach

Turist i Reykjavik

reykjavik katrinartun

Reykjavik er en liten by som det er fort gjort å orientere seg i, og du kommer deg lett rundt til fots til alle de sentrale severdighetene. Alternativene er taxi eller buss, det finnes verken trikk eller T-bane i Reykjavik. 



Dag 1 i Reykjavik

Etter en solid frokost på hotellet starter vi dagens rundtur ved Reykjaviks fremste landemerke, Hallgrimskirkja. Nesten uansett hvor du er i byen, kan du se deg om og orientere deg etter det 74 meter høye tårnet.  Utenfor står en statue av "vår mann" Leiv Eriksson. Gå inn, ta heisen opp og nyt utsikten fra Islands høyeste bygning.

På bakketoppen rett sør vil du lett legge merke til byens andre landemerke, Perlan, som du kan gå til på ti–femten minutter. Dette er en roterende restaurant som ligger oppå svære vanntanker som forsyner Reykjavik med varmtvann. Gå også innom Sagamuseet, som viser den dramatiske historien til Island. Noen meter lenger sør ligger en kunstig geysir som spruter vann med jevne mellomrom.

På vei tilbake tar du til venstre inn i Hringbraut og så til høyre i Frikirkjuvegur. Du kommer nå opp til den østlige bredden av Reykjaviks idylliske innsjø Tjörn, som på sommeren er tilholdssted for over 40 forskjellige fuglearter, og som på vinteren er skøytebane for Reykjaviks innbyggere. På høyre side ligger Islands Nasjonalgalleri, og i nord vil du se rådhuset, som også har en kafé med fin utsikt. Her kan du stoppe for en kopp kaffe. Ved det sørvestlige hjørnet av innsjøen kan du besøke nasjonalmuseet.

Rett nord for Tjörn kommer du til Reykjaviks historisk eldste område og byens naturlige midtpunkt, torget Austurvöllur. Her ser du både parlamentsbygningen Alþingishúsið og domkirken fra 1796. Fortsett vestover i Kirkjustræti og opp Aðalstræti (der byens eldste bygning ligger i nr. 10), og du kommer til brosteinstorget Ingolfstorg, som er omgitt av gamle trehus og med en fontene sentralt plassert.

Gå nordover opp Posthusstræti, og du kommer til Tryggvagata, der du finner Reykjavik Kunstmuseum i en hypermoderne bygning av glass og stål. Stopp og få deg en rask matbit ved pølseboden som har blitt en institusjon i Reykjavik, Bæjarins Beztu Pylsur (ja, det betyr Byens Beste Pølser). Byens innbyggere kaller pølsene her for Islands nasjonalrett, og den britiske avisen The Guardian kåret i 2006 Bæjarins til Europas beste pølsebod. Såpass ulike celebriteter som USAs tidligere president Bill Clinton og Metallicas vokalist James Hetfield har faktisk spist her.

Tilbake på Ingolfstorg kan du nå fortsette østover inn i Austurstræti. Den neste kilometeren er Reykjaviks fremste handlegate, der du finner et mangfold av butikker, barer, restauranter og museer. Det snodigste av disse muséene er utvilsomt Islands Fallologiske Museum, som rett og slett er en samling av peniser fra alle pattedyr i landet. Den menneskelige er på plass så snart den frivillige donoren har utåndet.

Til middag må vi selvsagt prøve en av Reykjaviks mange gode restauranter. Bare husk å ta med godt med penger. Det er ingen billig fornøyelse.  Etterpå kan du smake på Reykjaviks natteliv på en av de mange barene langs Laugavegur.

Dag 2 i Reykjavik

reykjavik esja

"Reykjavik Esja" by MartinPutz - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons 

Reykjavik er en såpass liten by at dag 2 foregår utenfor bygrensene. Her vil du oppleve Islands virkelige og naturskapte turistattraksjoner. Hvis du har mulighet til å kjøre en leiebil, så gjør det. Eventuelt finnes det flere turoperatører som kan ta deg med på den såkalte Gylne Sirkel, deriblant City Discovery.

Start med å kjøre i retning Keflavik flyplass, men sving sørover mot Grindarvik etter ca. 35 kilometer. Her vil du se skilt som viser vei til det geologiske fenomenet Den Blå Lagune. Vannet her er virkelig knallblått, og holder en jevn temperatur på rundt 35–40 varmegrader. Vannet kommer fra kilder som ligger på 2000 meters dyp. Inngangsbilletten koster penger. Har du ikke tatt med eget badetøy og håndklær, kan du leie dette her. Vær litt varsom med å svømme ut mot midten av lagunen, for plutselig kan en skåldende het undervannsstrøm komme opp fra dypet og gjøre det direkte smertefullt.

Området rundt lagunen kunne like gjerne vært på månen, med svarte lavasteinformasjoner og små krater som bobler og spruter damp. Fortsett rett østover mot Selfoss etterpå, og sving deretter inn på vei 30. På høyre hånd vil du i det fjerne kunne se den aktive vulkanen Hekla. Den ligger forøvrig kun få mil fra den farlige vulkanen Katla.  Hekla har hatt utbrudd omtrent hvert tiende år, siste gang i februar 2000.

Neste stopp på programmet er den majestetiske Gullfoss. Dette er Europas mektigste vannfall, der elven Hvita stuper i to etapper ned i et dypt juv av frådende vannmasser. Like ved finnes et lite museum, Sigríðurstofa, og en hyggelig kafé der du kan spise lunsj.

Herfra er det en kort kjøretur til den verdensberømte Geysir, som dessverre ikke har vært aktiv siden 1960-årene. Tidligere sprutet denne kilden varmt vann 30 meter opp i luften i regelmessige intervaller, men i dag må nysgjerrige nøye seg med den mindre Strokkur eller Lille Geysir. Den blåser "bare" 6–7 meter høyt hvert tiende minutt, men er likevel et imponerende skue.

På vei 36 tilbake til Reykjavik passerer du Þingvellir, som er Islands historisk viktigste sted. I denne vegetasjonsfrie dalen med dype skar og vulkansteinsformasjoner møttes landets parlament fast fra år 930 til 1798. Selv om det ikke finnes mye å se, er naturen vill og fascinerende, og et turistsenter kan gi deg fyldig og interessant informasjon om stedet.

Tradisjonell mat i Reykjavik

Vel tilbake i Reykjavik er det på tide med en solid middag.Hvis du våger tar du turen til Café Loki rett ved Hallgrimskirkja. Denne folkelige restauranten får flotte tilbakemeldinger og byr på alt fra hai til mer spiselige tradisjonelle islandske retter.

Hvis du etterpå er klar for Reykjaviks pulserende natteliv, kan du gå ned Austurstræti/Bankastræti inntil du kommer til tverrgaten Bergstaðastræti, der du finner byens mest trendy bar Kaffibarinn. Stedet eies av Damon Albarn fra britpopbandet Blur, og har stamgjester som Islands førstekjendis Björk. Her har du mulighet til å drikke og danse minst frem til kl. 0300.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Beziers-guiden

  • Beziers

    Beziers er en koselig by plassert i et fantastisk landskap sør i Frankrike. Beziers er stor nok til at du kan tilbringe noen flotte...

  • Fly til Beziers

    Flyene som tar turen til Beziers lander på Béziers Cap d'Agde airport. Fra Norge flyr du direkte til Beziers med Ryanair fra...

  • Bli kjent i Beziers

    Béziers, eller som man sier på katalansk; Besiers, er en by og kommune i Languedoc, i Frankrike (mot Middelhavet). Kommunen er...

  • Klima i Beziers

    Beziers er kanskje aller vakrest om våren. Når denne gamle byen bader i vårsolen blir vi alle litt romantiske. Ikke det at det ikke...

  • Turist i Beziers

    Beziers gamleby gir deg muligheten til å vandre på brostensbelagte gater med aner fra tidlig middelalder. Gamlebyen strekker seg fra...

  • Shopping i Beziers

    Det som «alle» kjøper med seg hjem fra Beziers er vin!  Dette er tross alt et meget kjent vinområde i Frankrike.  Og for å gjøre...

  • Spise i Beziers

    Du behøver ikke være redd for å gå sulten i Frankrike. Alle byer i landet har et stort utvalg av gode spisesteder. Og i Beziers...

  • Hotell i Beziers

    Beziers har omtrent tretti overnattingssteder som vil kunne være aktuelle å velge blant. Dette er ikke byen hvor du finner...

  • Leiebil og Beziers

    Beziers er et godt utgangspunkt for utflukter sør i Frankrike. Eller til Spania. De fleste besøker i alle fall Pyreneene, den...

  • Attraksjoner i Beziers

    Det er mulig å besøke turistkontoret i Beziers og kjøpe seg et adgangskort til byens seks museer for en billig penge. Museene...