Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Spansk omelett


Spansk omelett

Spania Tortilla patatas

Kjært barn har mange navn. Spansk omelett, Tortilla Española, Potato omelete og Tortilla de Patatas, eller hva du enn kaller det, så snakker vi her om en tapasfavoritt de aller fleste som har besøkt Spania kjenner til. Men Spansk omelett kan like gjerne være et eget måltid, eller brukes som en hovedingridiens i en sandwich. Ikke minst er sistnevnte populært blant barn, og hos oss nordboere generelt, som jo er brødspisere av rang.

Tortilla-retter finner man dokumentert i skrifter fra Navarra (en region nord i Spania) datert tidlig på 1800-tallet. Disse skriftene redegjør for den sparsomme maten til Navarras bønder. De kunne få 2 - 3 egg til å rekke for opp til 6 personer gjennom å blande inn poteter og brødsmuler, ja hva som helst egentlig kunne blandes inn med eggene.

Etter sigende skulle det vært General Tomás de Zumalacárregui som oppfant "tortilla de patatas" som en rask, enkel og næringsrik rett, for å dekke næringsbehovet til sine soldater.

Imidlertid finnes det de som hevder at det var spanske krigsfanger som tok med seg Alentejo-matkulturen tilbake til Spania. Den portugisiske restaurasjonskrigen var krigen mellom Portugal og Spania på 1600-tallet. I Alentejo i Portugal var det vanlig å lage en pai som inneholdt poteter og egg, og det er jo ikke unaturlig at den oppskriften ble tatt med tilbake til Spania av krigsfanger som ble løslatt etter krigens slutt.

Oppskrift Spansk omelett

 

Så hvordan lager man egentlig Spansk omelett? Legg løk og poteter i en panne og stek opp med olivenolje. Ikke bruk for sterk varme, du skal med andre ord ikke steke til løken og potetene blir brune, kun myke. Knekk så noen egg, rør dem sammen med litt salt, og ha det opp i panna. Bland så løk, poteter og egg så det blir en fin deig. La så blandingen steke på begge sider til omeletten blir fast og fin, gjerne antydning til brunstekt på overflaten. Retten kan naturligvis spises varm. Kutter du den opp i biter har du laget en tapas-rett også.

Løk og egg er en perfekt kombinasjon, men det er lov til å inkludere biter av Chorizo-pølse og litt spinat for å gjøre retten enda mer spennende. Men husk at du ikke lenger får lov til å kalle retten for tortilla!

Fun facts: Den største tortillaen skal ha blitt laget i 2014 i byen Vitoria i Baskerland i Spania. Den var 5 meter i diameter og inneholdt 26 kilo løk, 16 kilo salt, 1,6 tonn poteter og 16000 egg.

Beziers-guiden

  • Beziers

    Beziers er en koselig by plassert i et fantastisk landskap sør i Frankrike. Beziers er stor nok til at du kan tilbringe noen flotte...

  • Fly til Beziers

    Flyene som tar turen til Beziers lander på Béziers Cap d'Agde airport. Fra Norge flyr du direkte til Beziers med Ryanair fra...

  • Bli kjent i Beziers

    Béziers, eller som man sier på katalansk; Besiers, er en by og kommune i Languedoc, i Frankrike (mot Middelhavet). Kommunen er...

  • Klima i Beziers

    Beziers er kanskje aller vakrest om våren. Når denne gamle byen bader i vårsolen blir vi alle litt romantiske. Ikke det at det ikke...

  • Turist i Beziers

    Beziers gamleby gir deg muligheten til å vandre på brostensbelagte gater med aner fra tidlig middelalder. Gamlebyen strekker seg fra...

  • Shopping i Beziers

    Det som «alle» kjøper med seg hjem fra Beziers er vin!  Dette er tross alt et meget kjent vinområde i Frankrike.  Og for å gjøre...

  • Spise i Beziers

    Du behøver ikke være redd for å gå sulten i Frankrike. Alle byer i landet har et stort utvalg av gode spisesteder. Og i Beziers...

  • Hotell i Beziers

    Beziers har omtrent tretti overnattingssteder som vil kunne være aktuelle å velge blant. Dette er ikke byen hvor du finner...

  • Leiebil og Beziers

    Beziers er et godt utgangspunkt for utflukter sør i Frankrike. Eller til Spania. De fleste besøker i alle fall Pyreneene, den...

  • Attraksjoner i Beziers

    Det er mulig å besøke turistkontoret i Beziers og kjøpe seg et adgangskort til byens seks museer for en billig penge. Museene...