Forsidebilde SurfersBeach

Turist i Helsinki

helsinki beach

Hvis du har tenkt å få med deg flest mulig av Helsinkis attraksjoner i løpet av noen få dager, vil det lønne seg å investere i Helsinki-kortet. Dette kortet gir deg gratis adgang til over femti museer og severdigheter i området, og fri bruk av kollektive transportmidler. Du får dessuten rabatter på sightseeingturer og mange restauranter og butikker.



I skrivende stund koster Helsinki-kortet 44 euro for et 24-timers pass, 54 euro for et 48-timers, og 64 euro for et 72-timers pass. Prisen for barn mellom 7 og 16 er halvparten, mens de yngste går gratis de fleste steder. Sjekk oppdatert valutakurs her!

Det skal ikke være noe problem for en noenlunde gangfør person å oppleve de fleste attraksjonene i Helsinki sentrum til fots. Ønsker du derimot guidet transport med informasjon om severdighetene, kan du vurdere å kjøpe en 24-timers billett til byens sightseeing-busser. Disse starter på Senatstorget, og har ti faste stopp hvor du kan hoppe av, være så lenge du vil og hoppe på neste buss igjen.

Eller du kan ta "pubtrikken" Spårakoff som serverer alle typer drikkevarer, mens du får en 40 minutters rundtur i sentrum.  Den er et funn!

Dag 1 i Helsinki

Start dagen i Helsinkis hjerte, det historiske sentrum rundt Senatsplassen. Den første bygningen du legger merke til er den kritthvite Lutherske Katedralen, Tuomiokirkko, som ligger på toppen av en lang og bred trapp ved Senatstorget. Kirken ble bygget på 1840-tallet, og har blitt både et landemerke og et symbol på byen. Her ligger også deler av Universitetet, fra 1832.

På en bakketopp like sørøst for senatsplassen ligger Uspenski-katedralen, en tydelig arv fra årene under russisk styre, med sine store løkkupler. Dette er den største ortodokse kirken i vest-Europa, og ble bygget på 1860-tallet. Gratis adgang, men stengt på mandager.

Herfra kan du gå ned til Markedsplassen ved Helsinkis havn, hvor det normalt yrer av liv. Her er byens fiskemarked, hvor det også selges frukt og grønnsaker, håndverk og suvenirer, kjøtt og klesplagg. Etterpå kan du rusle opp til Senatstorget igjen, og bevege deg vestover via shoppinggatene Alexandersgatan eller Esplanadis. Her ligger det nok av butikker hvor du kan handle hvis du vil, eller spisesteder hvor du kan sette deg ned for en kaffe eller lunch.

Fortsett videre vestover langs Bulevardi, og du vil komme til markedshallen Hietalahti. Her er det svært lave priser og et enormt utvalg. I området rundt Punavuori er det mange andre spesielle småbutikker.

Rett nord ligger en annen av Helsinkis fremste severdigheter, den lutherske Temppeliaukiokirken som har blitt sprengt ut i en solid klippe. Bak alteret ser du bare en massiv bergvegg. Kirken ble åpnet i 1969, og mottar årlig over en halv million turister.

Fortsetter du videre nordover, vil du komme til Sibeliusparken, hvor du kan se et av de mest spesielle minnesmonumentene dedikert en nordisk person. Monumentet over Finlands fremste komponist Jean Sibelius (1865-1957) ligner nærmest et stort kirkeorgel, og lager en slags musikk når vinden blåser gjennom rørene. Sibeliusmonumentet var ganske omstridt ved avdukingen i 1967. I parken finnes også en vanlig statue av Sibelius. Parken er ellers en hyggelig grønn lunge i en allerede grønn by, og er populær for picnic og grilling om sommeren.

På kvelden er det på tide å teste en av Helsinkis bedre restauranter, og hvorfor ikke prøve noe du ikke finner hjemme? Hvorfor ikke prøve noe du garantert ikke spiser hjemme? I gaten Rahapajankatu 3 i Helsinki finner du en restaurant mer russisk enn de du finner i Russland. Faktisk sier sikre kilder, såkalte rykter, at dette er den eldste russiske restauranten utenfor Øst-Europa. Stengt søndager og mandager. Les mer på hjemmesiden til Ravintola Bellevue

Vil du forsøke Helsinkis uteliv etterpå, så gled deg. Det blir mest sannsynlig en særdeles hyggelig opplevelse. Det er en rekke utesteder i sentrum og langs med Esplanadis.

Dag 2 i Helsinki

helsinki ateneum

Etter frokost setter du kursen ned til havnen ved fiskemarkedet. Herfra går det båter til et av Finlands fremste nasjonalsymboler, den gamle kystfestningen Suomenlinna, eller Sveaborg, som den også denne øya et populært utfluktssted, med flere restauranter, museer og kafeer, og flott utsikt mot sjøen. Soumenlinna er også inkludert på UNESCOs Verdensarvliste.

Når du kommer tilbake til sentrum utpå ettermiddagen, kan du for eksempel besøke et av Helsinkis museer. Hvis du liker klassisk kunst, går du til Ateneum [se foto over] i Det Finske Nasjonalgalleriet. Her kan du se finsk kunst fra 1700-tallet og opp til 1950-årene. Dette er landets største kunstsamling med verker av Edelfelt, Simberg, Gallen- Kallela og Schjerfbeck. Galleriet ligger i gaten Kaivokatu 2.

Hvis samtidskunst er mer din greie, drar du til Mannerheimplatsen 2, hvor Kiasma, museet for moderne kunst ligger. Det er åpent til klokken 2030, men stengt på mandager.



Hvis du ikke er interessert i kunst, kunne kanskje Sjøfartsmusèet være et alternativ. Dette ligger i gaten Tornatorintie 99, og her får du presentert skipsbygning, livet ombord på seilskuter, navigasjon og dampskipsteknologi. Hvis du er sportsfanatiker, burde Idrettsmuséet ved Helsinkis olympiske stadion være av interesse. Det er åpent alle dager, til 1700 på hverdager og til 1600 i helgene.

Til middag kan vi anbefale nok en spesiell restaurant. Pikku Nepal ligger i Annankatu 29, like bak Forum, og serverer naturlig nok mat fra Nepal. Dette er ikke så ulikt indisk, men i en egen og spennende variant. 


PS! Bildet først i artikkelen er faktisk fra Helsinki. Det er tatt 14. august like ved fergeavgangen til Skipper (les mer om denne herlige plassen i "spise i Helsinki") hvor det er laget en stilig liten bystrand.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Beziers-guiden

  • Beziers

    Beziers er en koselig by plassert i et fantastisk landskap sør i Frankrike. Beziers er stor nok til at du kan tilbringe noen flotte...

  • Fly til Beziers

    Flyene som tar turen til Beziers lander på Béziers Cap d'Agde airport. Fra Norge flyr du direkte til Beziers med Ryanair fra...

  • Bli kjent i Beziers

    Béziers, eller som man sier på katalansk; Besiers, er en by og kommune i Languedoc, i Frankrike (mot Middelhavet). Kommunen er...

  • Klima i Beziers

    Beziers er kanskje aller vakrest om våren. Når denne gamle byen bader i vårsolen blir vi alle litt romantiske. Ikke det at det ikke...

  • Turist i Beziers

    Beziers gamleby gir deg muligheten til å vandre på brostensbelagte gater med aner fra tidlig middelalder. Gamlebyen strekker seg fra...

  • Shopping i Beziers

    Det som «alle» kjøper med seg hjem fra Beziers er vin!  Dette er tross alt et meget kjent vinområde i Frankrike.  Og for å gjøre...

  • Spise i Beziers

    Du behøver ikke være redd for å gå sulten i Frankrike. Alle byer i landet har et stort utvalg av gode spisesteder. Og i Beziers...

  • Hotell i Beziers

    Beziers har omtrent tretti overnattingssteder som vil kunne være aktuelle å velge blant. Dette er ikke byen hvor du finner...

  • Leiebil og Beziers

    Beziers er et godt utgangspunkt for utflukter sør i Frankrike. Eller til Spania. De fleste besøker i alle fall Pyreneene, den...

  • Attraksjoner i Beziers

    Det er mulig å besøke turistkontoret i Beziers og kjøpe seg et adgangskort til byens seks museer for en billig penge. Museene...