Forsidebilde SurfersBeach

Kosovo

Reise til Kosovo

Hovedstad: Pristina
Folketall: ca 2,12 millioner (2008)
Tidsforskjell fra Norge: Samme tidssone/tid som Norge, dvs. CET +1.
Valuta: dinarer, (Euro brukes som offisiell valuta for landet, men du veksler til dinarer.
Språk: Albansk, med serbisk i nordlige områder.
Nasjonaldag: 17. februar (Uavhengighetsdag)
Religion: Hovedsaklig muslimsk, med kristne minoriteter.
Landegrenser: Albania, Makedonia, Montenegro og Serbia
Styreform: Republikk
Telefon: NA

Kosovo er et nytt land som du finner i det sørlige Europa .  Beliggenheten er i innlandet på Balkan, og grenser til Serbia i nord og øst, Makedonia i sør, Albania i vest og Montenegro i nordvest. Republikken Kosovo er et fjellrikt land og består av flere folkegrupper, blant annet Albanere, serbere, tyrkere, gorani, roma og bosnjaker.

Kosovo er et av de fattigste landene i Europa. Ødeleggelsene etter konflikten i 1999 var omfattende, men i årene etter har det pågått en omfattende gjenreisning med stor støtte fra det internasjonale samfunnet. En stor del av landets økonomi er basert på internasjonal bistand. Den viktigste inntektskilden er ellers toll- og avgifter.  Kosovo arbeider for å utvikle kraftverk og på den måten bli eksportør av strøm.

Klima i Kosovo
Kontinentale luftstrømmer medfører at Kosovo får relativt sett kalde vintre, ofte med mye snøfall, og varme tørre somre. Også høsten er ofte varm og tørr. Det er mest nedbør for landet i gjennomsnitt mellom oktober og desember.

Kosovo og Historie
Kosovo var del av det osmanske riket til 1913 og ble da delt mellom Serbia og Montenegro. Ble del av Jugoslavia 1946 som provins innen Serbia. Erklærte seg som selvstendig stat 17. februar 2008.

I begynnelsen av 1980-årene brøt det ut omfattende demonstrasjoner blant albanerne i Kosovo, med bl.a. krav om full republikkstatus. Men da Slobodan Milošević ble president i Serbia i 1989 økte den serbiske nasjonalismen. Etter store streiker og demonstrasjoner ble Kosovos parlament omringet av stridsvogner, og forsamlingen ble tvunget til å godta endringer i Kosovos grunnlov slik Serbia krevde. Nasjonalforsamlingen i Kosovo fremmet selvstendighetskrav, og Serbia oppløste nasjonalforsamlingen i Kosovo.

I mars 1999 startet NATO luftangrep mot en rekke mål i Jugoslavia. Serbiske styrker svarte med å intensivere angrepene mot sivile kosovoalbanere. Over en million kosovoalbanere ble drevet på flukt til grenseområdene mot Makedonia, Albania og Montenegro. I juni 1999 undertegnet Jugoslavia en avtale om serbisk tilbaketrekking fra Kosovo. NATO avblåste sine bombeangrep, og krigen var offisielt over. FN overtok administrasjonen av området, og FNs sikkerhetsråd vedtok en resolusjon som autoriserte den NATO-ledede fredsstyrken (KFOR-styrken) i Kosovo.

I etterkant av krigen ble det avdekket en rekke massegraver med albanske sivile. Det ble anslått at minst 10 000 albanere var blitt drept av serberne i løpet av NATO-bombingen. Svært raskt begynte de albanske flyktningene å vende tilbake igjen. I Kosovo var ikke KFOR-styrkene i stand til å mestre de politimessige oppgavene, og dette innebar et maktvakuum som førte til omfattende overgrep mot den serbiske befolkningen.

Turist i Kosovo
EU-borgere og land tilknyttet EØS, sammen med Amerikanske borgere, trenger ikke visa for innreise til Kosovo for en begrenset tidsperiode. Visa-reglene i Kosovo er under kontinuerlig endringer, slik at vi anbefaler alltid at du sjekker med ambassaden for korrekt informasjon. Det vanligste er å ankomme landet med fly, til hovedflyplassen i Pristina. Det går fly fra en rekke land i Europa, herunder Norge . Du kan også komme til Kosova med buss fra Tyskland , Sveits , Belgia , Albania, Serbia, Tyrkia og en rekke andre land.

Innad i landet er det lett å komme seg rundt, enten det er med buss eller taxi. Prisene for begge disse transportmidlene er svært mye lavere enn du er vant med fra Norge.

Byer du kan besøke er selvfølgelig hovedstaden Pristina hvor du blant annet kan besøke Nasjonalmuseet og se Tjerrtorja-statuen og Nekropolis (Ulpiana). Her er også moskéer og klostre som er verdt å se mer nøye på.

En annen by med flere attraksjoner er Prizren. Besøk byens tyrkiske bad fra 1600-tallet eller se Moskéen Sinan Pasha fra 1615. Her er også flere gamle kirker, fra så tidlig som på 1300-tallet.

Generelt er Kosovo et land hvor du fortsatt kan oppleve det "gamle" østeuropa. Selv om det skal sies at moderniseringen av landet er i full gang. Kosovo byr på mye natur og en vandretur i fjellet vil mest sannsynlig være en flott opplevelse.

Kilde kart: Worldfactbook.org
Kilde kart: Worldfactbook.org



Bildet er fra Pec i Kosovo. Foto: Ljubisa Bojic
Bildet er fra Pec i Kosovo. Foto: Ljubisa Bojic


Den flotte byen Prizren i Kosovo. Foto: Shkumbin Saneja (flickr) cc-lisens
Den flotte byen Prizren i Kosovo. Foto: Shkumbin Saneja (flickr) cc-lisens


Kosovo-museet i Pristina. Foto: Martjn Munneke (flickr) cc-lisens
Kosovo-museet i Pristina. Foto: Martjn Munneke (flickr) cc-lisens


Det store monumentet i Pristina. Foto: Munneke (flickr) cc-lisens
Det store monumentet i Pristina. Foto: Munneke (flickr) cc-lisens

Hovedkilde for tekst er Store Norske Leksikon.
Bruk Store Norske Leksikon hvis du vil vite mer om Kosovo.

Bilder (Photos) fra creative common lisence / Flickr

 

Bonn-guiden

  • Bonn

    Bonn er Beethovens fødested og var også Tysklands hovedstad den gang Tyskland var delt i øst og vest. Bonn er en sjarmerende...

  • Fly til Bonn

    Det er flere flyselskaper som flyr deg til Bonn, men det er ikke så mange valg hvis du skal ha en direkte flight fra Norge.  Husk...

  • Klima i Bonn

      Tabellene under viser deg viktige gjennomsnittsdata når det gjelder vær og klima på ditt reisemål. Nederste kolonne viser...