Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Fransk løksuppe


Fransk løksuppe

Fransk løksuppe

Løksuppen, eller soup l ‘oignon som de fastboende i Frankrike sier, er av mange betraktet som en nasjonalskatt. Løksuppe har vært populært siden romertiden, og den moderne versjonen vi spiser i dag ble del av menyen i Paris allerede på 1800-tallet.

Løksuppen kan brukes som forrett, men er fyldig nok til å fungere som hovedrett. Den er laget på løk og kjøttktaft og ofte gratinert med kruttonger og ost på toppen. Det er også vanlig å bruke vin eller cherry i suppen for å få frem smaken i kraften.


Photo by Vodesnet - Own work, CC BY-SA 3.0


Hvordan ble Løksuppen til?

Det er to teorier som forklarer hvordan Løksuppe oppsto. Begge innvolverer Kong Louis XV, en konge som av ettertiden har blitt bektraktet som den svakeste og minst effektive monarken i sitt dynasti. Etter sigende skal han ha vært langt mer opptatt av å dyrke egne hobbyer, fremfor andre plikter. En av disse hobbyen var jakt, og det er nettopp herfra den første av teoriene stammer fra.

Kongen var på hjortejakt med hoffet, og når de kom tilbake til hytten var det "slunkent" i spisskammerset. Sammen med sin tante lette han frem alt som fantes, og det var intet annet enn løk, smør og champagne. De slengte alt i kjelen, rørte om og serverte, og slik skapte de en ny fantastisk rett.

I den alternative legenden var Kong Louis XV kun indirekte involvert. Hertugen av Lorraine var på vei til slottet Versailles for å besøke sin datter Dronning Marie, som for øvrig var gift med kongen. På veien til slottet overnattet han på et hotell og der fikk han servert en suppe som var så velsmakende at han bestemte seg for å ta med suppen til hoffet for å overrake sin datter og svigersønn.

Suppen ble snart populær ved slottet, først og fremt på grunn av den gode smaken, men også fordi den dempet lukten av gårsdagens alkohol. Den fikk derfor kallenavnet «the soup of the drunkards».

Den dag i dag blir løksuppen brukt som hjelp mot bakrus av franskmenn. Hertugen ga ut en kokebok hvor suppen var en av retten, den ble der dedikert til de kongelige og fikk navnet «The onion soup a`la Stainlas.

Oppskrift på Frank løksuppe

 

  • 100 gram bacon
  • 3 store løk i tynne skiver (gule, men du kan også blande/bruke det du har)
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 ts sukker
  • I ss hvetemel
  • 1 ts timian
  • 1.5 dl hvitvin
  • 1 liter kyllingkraft (eller annen kraft)
  • 1 laubærblad
  • Pepper
  • Soyasas
  • Brød
  • Ost, gjerne cheddar

Stek bacon til det blir gyllent. Tilsett løken med litt smør og ha i sukkeret. Brun på svak varme i ca 15 minutter. Kok inn hvitvinen. Strø melet over løken og rør. Tilsett så kraften samman med laubærblad og timian. Kok ca. 30 i minutter. Ta ut laubærbladet og smak til med soyasaus og pepper.

Ha suppen i ildfast form, stø over brød (enten som skiver eller i biter) og revet ost. Suppen skal nå gratineres ca 5 minutter på grillelementet i stekeovnen.

Hvordan servere og spise fransk løksuppe?

soupe a loignon

Photo: French Onion Soup - by Ludovic Péron - Wikimedia Commons

Suppen kan serves i en suppebolle eller i posjonsskåler, pass på at de tåler å stå i ovnen om du skal gratinere suppen. Hvordan spiser man egentlig løksuppe slik som franskmenn? Tvinn en liten mengde av osten på skjeen til du har en liten klump. Skjær deretter strengen pent av ved å presse kanten av skjeen mot suppebollen.

Skal du til Paris så vit at restauranten Flottes i gaten 2 Rue Cambon (som ligger i 1. arrondissement) kanskje har den beste løksuppen du kan få. Alternativt besøker du Le Suffren i gaten 84 Avenue de Suffren (like ved Eiffeltårnet). Her har de også herlig løksuppe.  

Bordeaux-guiden

  • Bordeaux

    Bordeaux er kanskje mest kjent som verdens vinhovedstad, for i dette området har de beste rødviner blitt produsert siden...

  • Fly til Bordeaux

    I skrivende stund er det kun Norwegian som flyr direkte til Bordeaux fra Norge. Og dette er dessuten en sommerrute fra Oslo...

  • Turist i Bordeaux

    Bordeaux ligger ved Frankrikes Atlanterhavskyst sør i landet, og er hovedstaden i landsdelen Aquitaine. Bordeaux er delt i to av...

  • Shopping i Bordeaux

    Bordeaux er ikke den mest kjente turistbyen i Frankrike, og uansett tenker man nok ikke på Bordeaux som en typisk shopping-by....

  • Spise i Bordeaux

    Vi vet alle at vinen er god i Bordeaux og da bør det heller ikke komme som noen overraskelse at også maten blir tilberedt etter...

  • Hotell i Bordeaux

    Det er mange flotte hoteller i Bordeaux, og byen har flere enn ti 5-stjerners hoteller. Ikke mange byer som slår det i Europa....

  • Leiebil og Bordeaux

    Hvis du bare er i Bordeaux for noen dager og ikke har tenkt deg ut av byen, er det ingen vits i å leie bil. Parkeringsplasser er...

  • Sport i Bordeaux

    Som resten av Europa, er franskmenn svært opptatt av fotball, kanskje ikke så rart for et land som ble verdensmestere i 1998 og...

  • Attraksjoner i Bordeaux

    Bordeaux er et skattkammer med tanke på arkitektur. Bruk tid til å besøke de storslåtte bygningene og kirkene. Husk også at...

  • Videofilmer fra Bordeaux

    Vi elsker Ferie og vi elsker Bordeaux og vi søker etter de beste reisevideoene om Bordeaux slik at du både skal kunne få...

  • Klima i Bordeaux

    Bordeaux har et typisk Atlanterhavsklima, med korte milde vintere, og varme somre. Forholdsvis høy luftfuktighet, og en jevn...

  • Fakta om Bordeaux

    Bordeaux er den niende største byen i Frankrike og hovedstaden i landsdelen Aquitaine. Bordeaux er verdenskjent for sine viner. ...

  • Bordeaux Kart

    Klikk på ikonene på kartet over Bordeaux for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut og...