Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Spansk omelett


Spansk omelett

Spania Tortilla patatas

Kjært barn har mange navn. Spansk omelett, Tortilla Española, Potato omelete og Tortilla de Patatas, eller hva du enn kaller det, så snakker vi her om en tapasfavoritt de aller fleste som har besøkt Spania kjenner til. Men Spansk omelett kan like gjerne være et eget måltid, eller brukes som en hovedingridiens i en sandwich. Ikke minst er sistnevnte populært blant barn, og hos oss nordboere generelt, som jo er brødspisere av rang.

Tortilla-retter finner man dokumentert i skrifter fra Navarra (en region nord i Spania) datert tidlig på 1800-tallet. Disse skriftene redegjør for den sparsomme maten til Navarras bønder. De kunne få 2 - 3 egg til å rekke for opp til 6 personer gjennom å blande inn poteter og brødsmuler, ja hva som helst egentlig kunne blandes inn med eggene.

Etter sigende skulle det vært General Tomás de Zumalacárregui som oppfant "tortilla de patatas" som en rask, enkel og næringsrik rett, for å dekke næringsbehovet til sine soldater.

Imidlertid finnes det de som hevder at det var spanske krigsfanger som tok med seg Alentejo-matkulturen tilbake til Spania. Den portugisiske restaurasjonskrigen var krigen mellom Portugal og Spania på 1600-tallet. I Alentejo i Portugal var det vanlig å lage en pai som inneholdt poteter og egg, og det er jo ikke unaturlig at den oppskriften ble tatt med tilbake til Spania av krigsfanger som ble løslatt etter krigens slutt.

Oppskrift Spansk omelett

 

Så hvordan lager man egentlig Spansk omelett? Legg løk og poteter i en panne og stek opp med olivenolje. Ikke bruk for sterk varme, du skal med andre ord ikke steke til løken og potetene blir brune, kun myke. Knekk så noen egg, rør dem sammen med litt salt, og ha det opp i panna. Bland så løk, poteter og egg så det blir en fin deig. La så blandingen steke på begge sider til omeletten blir fast og fin, gjerne antydning til brunstekt på overflaten. Retten kan naturligvis spises varm. Kutter du den opp i biter har du laget en tapas-rett også.

Løk og egg er en perfekt kombinasjon, men det er lov til å inkludere biter av Chorizo-pølse og litt spinat for å gjøre retten enda mer spennende. Men husk at du ikke lenger får lov til å kalle retten for tortilla!

Fun facts: Den største tortillaen skal ha blitt laget i 2014 i byen Vitoria i Baskerland i Spania. Den var 5 meter i diameter og inneholdt 26 kilo løk, 16 kilo salt, 1,6 tonn poteter og 16000 egg.

Dusseldorf-guiden

  • Düsseldorf

    Karnevalsbyen Düsseldorf ligger som mange andre viktige byer langs Rhinen i Tyskland. Karneval feires nemlig mer og bedre i...

  • Düsseldorf Fly

    Komme seg til Dusseldörf Det er flere flyselskaper som du kan fly med til Düsseldorf. Norwegian og Lufthansa har direkte...

  • Hotell i Düsseldorf

    Det finnes flere hundre hoteller og overnattingssteder i Düsseldorf, så du finner helt sikkert noe du liker. Men husk at byen...

  • Düsseldorf Bli kjent

    Bli kjent i Dusseldorf Düsseldorf med sine ca 585.000 innbyggere er "telebyen" i Tyskland. Her befinner nemlig telegigantene...

  • Düsseldorf Shopping

    Shopping i Dusseldörf Hva som er den typiske suveniren hvis vi skal se bort fra postkort, ølglass eller glass med bilde av...

  • Düsseldorf Spise

    Mat og drikke i Dusseldörf Tysk mat anses av mange som litt traust og "tungt". Store porsjoner, ja vel, men ikke mye mer. Og...

  • Düsseldorf Leiebil

    Kjøre leiebil fra Dusseldorf Det er en drøm å kjøre bil i Tyskland. Veinettet er helt fantastisk, og du kan raskt tilbakelegge lange...

  • Sport i Düsseldorf

    I Tyskland er fotball en enormt populær sport.  Det finnes vel ingen andre land som i gjennomsnitt har så mange tilskuere på sine...

  • Attraksjoner i Düsseldorf

    Düsseldorf er stappfull av attraksjoner og severdigheter. Ikke så rart, byen er jo stor.  Og mangfoldig!  Her får du noe for...

  • Klima i Düsseldorf

    Siden Dusseldorf befinner seg nord i Europa og langs med Rhinen er byen velsignet med fire atskilte årstider. Generelt kan vi si at...