Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Chicago-style Pizza


Chicago-style pizza

Chicago style pizza

Ordentlig stuffed pizza fra Giordano's i Chicago.
Photo: TNVWBOY - CC BY 2.0

Chicago, også kalt "The windy city", er blant mye annet kjent for sin såkalte deep-dish pizza. Det betyr i klartekst at bunnen er betydelig tykkere enn du kjenner fra f.eks. italiensk pizza. Legg til at mengden ost gjerne også er betydelig større, og ikke minst at det er rikelig med tykk tomatsaus på pizzaen.

Såkalte sikre kilder, altså rykter, skal ha det til at Chicago-style pizza har sine aner fra Pizzeria Uno tidlig på 1940-tallet. Men andre "såkalte sikre kilder", påstår at pizzatypen eksisterte tiår før dette. Vi vet faktisk ikke hva som er riktig eller galt, mer enn at vi digger en skikkelig Chicago-pizza. Og vi kjenner ingen som misliker det. 

Hvordan bake en Chicago-style pizza?

 

Som du sikkert forstår er forskjellen på en Chicago-style pizza og en original pizza, omtrent som forskjellen på flatbrød og pai. Du baker pizzaen i en rundpanne. Husk at pannen må oljes. Dette gir pizzaen en crispy overflate (eller kanskje underflate er bedre beskrivelse?), samtidig som det gjør det lett å fjerne pizzaen fra pannen.

Skal du følge originaloppskriften så må deigen i tillegg til hvetemel inkludere semulegryn, dvs. den innerste og hardeste delen av hvetekjernen. For deg som er mat-nerd så kalles semulegryn også for semolia, men det vet du nok allerede. Hensikten med semulegryn er å gi pizzabunnen en gulaktig farge. Hvis du vil jukse, så bruker du bare litt fargestoff.

Pizzadeigen presses opp langs sidene på pannen, slik at den danner et perfekt utgangspunkt for å bli fyllt med alskens "godsaker".  For eksempel fyller du rikelig på med ost, gjerne revet mozzarella, før du tar inn ulike ingredienser med kjøtt, f.eks. pølser og pepperoni, Sleng så på løk, sopp og legg til salt og pepper. Tomatsaus tar du fra en boks eller to, og dryss til slutt litt parmesan på toppen.

Som alltid i USA skal grenser pushes. Og i Chicago er det nesten slik at "jo høyere" pizza, desto høyere status. Såkalte "stuffed" pizzas har gjerne ekstremt mer topping enn den tradisjonelle deep-dish pizzaen. Den kanskje mest kjente Chicago-style stuffed pizzakjeden er Giordano's. Den ble etablert i Chicago i 1974 og finnes nå mange steder i USA. Du ser en pizza fra Giordano's over.

Alternativt besøker du Bartoli´s, som av mange regnes som en av de beste pizza-restaurantene i Chicago. Sjekk videofilmen over. Adressen er 1955 W Addison Street

Dusseldorf-guiden

  • Düsseldorf

    Karnevalsbyen Düsseldorf ligger som mange andre viktige byer langs Rhinen i Tyskland. Karneval feires nemlig mer og bedre i...

  • Düsseldorf Fly

    Komme seg til Dusseldörf Det er flere flyselskaper som du kan fly med til Düsseldorf. Norwegian og Lufthansa har direkte...

  • Hotell i Düsseldorf

    Det finnes flere hundre hoteller og overnattingssteder i Düsseldorf, så du finner helt sikkert noe du liker. Men husk at byen...

  • Düsseldorf Bli kjent

    Bli kjent i Dusseldorf Düsseldorf med sine ca 585.000 innbyggere er "telebyen" i Tyskland. Her befinner nemlig telegigantene...

  • Düsseldorf Shopping

    Shopping i Dusseldörf Hva som er den typiske suveniren hvis vi skal se bort fra postkort, ølglass eller glass med bilde av...

  • Düsseldorf Spise

    Mat og drikke i Dusseldörf Tysk mat anses av mange som litt traust og "tungt". Store porsjoner, ja vel, men ikke mye mer. Og...

  • Düsseldorf Leiebil

    Kjøre leiebil fra Dusseldorf Det er en drøm å kjøre bil i Tyskland. Veinettet er helt fantastisk, og du kan raskt tilbakelegge lange...

  • Sport i Düsseldorf

    I Tyskland er fotball en enormt populær sport.  Det finnes vel ingen andre land som i gjennomsnitt har så mange tilskuere på sine...

  • Attraksjoner i Düsseldorf

    Düsseldorf er stappfull av attraksjoner og severdigheter. Ikke så rart, byen er jo stor.  Og mangfoldig!  Her får du noe for...

  • Klima i Düsseldorf

    Siden Dusseldorf befinner seg nord i Europa og langs med Rhinen er byen velsignet med fire atskilte årstider. Generelt kan vi si at...