Forsidebilde SurfersBeach

Hva skal du spise i ferien?

aberdeen hamburger jamie oliver

Ferietid er spisetid! For mange brukes ofte feriekveldene på restaurant.  Ingen ting er som god mat og godt drikke i hyggelig selskap. Men så var det dette med god mat da.



Det er ikke så ofte folk flest får tid til å besøke restauranter i sin travle hverdag. Man skal jo på jobb eller skole og man skal rekke å hente, shoppe, trene og fikse tusenvis av småting. Dermed blir løsningen, akkurat som i påsken, å lytte til erfarne (ikke fjellfolk denne gang) mateksperter.

Derfor gir vi i Reiseplaneten deg gode tips fra kjente kokker og andre mateksperten om hva du ikke bør kjøpe når du i løpet av noen hektiske feriedager frekventerer ulike restaurant.

Ikke kjøp fisk på mandager!

riga sushi sumo

I boken Kitchen Confidential forteller kokken Anthony Bourdain at han aldri bestiller fisk på en mandag. Ikke minst er dette en regel å følge hvis du er i en by langt fra hav og sjø. Fisk som har ligget i restauranten fra f.eks. torsdag, er ikke god på mandag, for å si det slik.



Bourdain liker heller ikke retter med Hollandaise-saus. Han forteller at "Bacteria love hollandaise", og det holder av informasjon for at vi skal unngå Hollandaise-sausen. Ikke anbefales østers heller. Alle bør vite at dårlige østers kan gjøre deg fryktelig syk. Veldig kjedelig når du er langt hjemmefra. Så hvorfor ikke holde deg unna dette, forutsatt at du da ikke er på en anerkjent sjømatrestaurant. Og at du har råd til å kjøpe det da!

Ikke be om gjennomstekt kjøtt!

Før vi forklarer denne regelen vil vi bare minne deg om at du alltid må vurdere land/by/restaurant først. Vi vet om mange eksotiske restauranter (og såkalte "hull i veggen") hvor vi uten unntak hadde valgt gjennomstekt kjøtt.

Men på en bedre restaurant, og i en by hvor bakteriefloraen er på nivå med det du er vant med hjemmefra, så er det smart ikke å be om gjennomstekt kjøtt. Årsaken er at kokkene gjerne bruker de dårligste kjøttstykkene til de som bestiller det. De beste kjøttstykkene går til de som kan kjenne kjøttsmaken. Det vil si de som ikke steker kjøttet tvers gjennom!


Reiseplaneten redLes Reiseplanetens tips om hvordan du skal unngå matforgiftning på ferien

 

Ikke pasta og kylling

Bare så det er sagt; dette er en regel vi selv ofte bryter. Vi liker jo oppriktig pasta og kylling, dog ikke sammen.

Det er kokkene selv som avslører at de aldri selv bestiller pastaretter eller kyllingretter når de spiser ute. Årsaken er at disse rettene ofte er de mest overprisede. På den annen side vil vi aldri si til noen som skal til Italia at de skal holde seg unna pasta! Og der er dessuten pastarettene også ofte riktig priset. Og slett ikke kjedelige.

Aldri suppe på restaurant!

Gordon Ramsay advarer mot å kjøpe suppe på restaurant. Om det er av erfaring fra egne restauranter eller ikke, vet ikke vi, men han sier i et intervju med magasinet Town & Country at dagens suppe ofte også var gårsdagens suppe. Med andre ord er det slett ikke uvanlig at restauranter heller varmer opp gammel suppe enn lager ny, dersom det er igjen rester.

Ikke kjøp den dyreste hamburgeren

En hamburger med dyrt tilbehør er bare en måte å stjele pengene dine på hevder James Briscione ved Institutt for kulinarisk utdanning i USA. En hamburger er som regel kvernet kjøtt fra de mindre kostbare delene av dyret, og eksklusivt kjøtt eller dyrt tilbehør forandrer ikke den saken!

Det hevdes dessuten fra mange "forståsegpåere" at dersom det står at hamburgeren er laget av Kobe-biff eller wagyu-kjøtt, så er det mest sannsynlig ikke sant. Dette kjøttet er så usannsynlig dyrt at hamburgeren ville kostet over tusenlappen hvis det var tilfelle.

Uansett synes vi dette med ikke å spise den dyreste hamburgeren er gode nyheter. Med andre ord spiser vi den rimelige hamburgeren med god samvittighet for både smaksgane og lommebok.


Kilder:
www.dailymail.co.ukwww.side3.no

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Eindhoven-guiden

  • Eindhoven

    Eindhoven Reiseguide Velkommen til "the City of Lights"! Du trodde kanskje det kun var Paris som hadde dette kallenavnet? Men faktum er...

  • Eindhoven Fly

    Komme seg til Eindhoven Eindhoven Flyplass ligger kun ca 7 kilometer vest for Eindhoven sentrum. Flyplassen er i dag den nest største...

  • Eindhoven Bli kjent

    Bli kjent i Eindhoven som turist! Eindhoven befinner seg på den sørlige delen av Nederland, i regionen som heter Noord Brabant....

  • Eindhoven Hotell

    Hotell og overnatting i Eindhoven Det finnes en del store hoteller rett utenfor Eindhoven sentrum. Du finner også noen store...

  • Eindhoven Leiebil

    Leiebil i Eindhoven Leiebil er perfekt i kombinasjon med Eindhoven. For det første er leiebilprisene lave sammenlignet med det vi...

  • Eindhoven Spise

    Eindhoven - Mat og drikke Eindhoven er en by som har tiltrukket seg restauranter fra nær sagt hele verden, og du som turist kan...

  • Eindhoven Shopping

    Shopping i Eindhoven Det er ikke uten grunn at du ser mennesker shoppe med et smil i Eindhoven. Her er variasjonen av butikker så...

  • Eindhoven Sport

    Eindhoven - sport og idrett! Eindhoven er en idrettsby hvor store ressurser har blitt benyttet til å bygge enorme idrettsanlegg...

  • Eindhoven Attraksjoner

    Attraksjoner og severdigheter i Eindhoven Det er nok av severdigheter i Eindhoven. Og selv om byen ikke på langt nær er blant de...

  • Eindhoven Klima

    Vær og klima i Eindhoven I likhet med oss andre her nord i Europa, har Nederland og Eindhoven fire klart definerte årstider. Selv om...

  • Eindhoven Reiseartikler

    Blob har ankommet Eindhoven Du kan elske det eller hate det, men det er ingen ting å gjøre med det. Nå har the Blob kommet til...