Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Wien og Wienerschnitzel


Wien og Wienerscnhitzel

Wien Wienerschnitzel

Wiener Schnitzel (eventuelt Wienersnitzel på "norsk") er en tradisjonell rett fra Wien, og er rett og slett et tynt stykke kalvekjøtt mørnet med en kjøtthammer, dyppet i egg, vendt i brødsmuler og stekt.


Foto: JIP - Own workCC BY-SA 4.0


Det finnes en rekke avarter og "kopier" av retten Wiener Schnitzel. Noen bruker f.eks. svinekjøtt og ikke kalvekjøtt. Og det er slett ikke dumt. Den enkleste måten å finne ut om det er kalv eller gris restauranten serverer, med unntak av å spørre eller smake da, er å se på prisen. Svinekjøtt er betydelig rimeligere.

I Tyskland og Østerrike har man nå for ordens skyld bestemt at man kun kan bruke kalvekjøtt for å kvalifisere til navnet Wiener Schnitzel.

Italienerne kaller for øvrig Winer Schnitzel for Cotoletta alla Milanese, og disse landene i mellom har lenge diskutert hvem som har æren for opprinnelsen av retten.

En myte skulle lenge ha det til at retten ble importert til Østerrike fra Venezia i Italia. Dette skulle skjedd i 1857, og importøren var feltmarskalk Radetzky, men påstanden har blitt tilbakevist av mathistoriker Heinz-Dieter Pohl. Pohl trakk frem sammenlignbare retter fra 1700-tallet som inspirasjon for wienerschnitzelen, (kilde: wikipedia).

Det skal dog sies at dokumenter fra Milano som er datert så tidlig som i 1148, navnga retten lumbolos cum panitio, (altså kjøttstykker med brødbiter), og som dermed hinter om at retten cotoletta alla milanese eksisterte allerede den gang.

Uansett, selve ordet Wienerschnitzel dokumenteres første gang i en tysk kokebok fra 1831 og retten het Eingebröselte Kalbsschnitzchen.

Hvordan lage Wienerschnizel?

Du trenger et kjøttstykke av kalv. (Eller svin da, hvis du foretrekker det). Kjøttstykket bankes flatt, omtrent til 4 mm. Kjøttet saltes så forsiktig og paneres med vispet egg og brødsmuler. NB! Brødsmulene skal ikke presses inn i kjøttet.

Så fritteres kjøttet, bare husk rikelig med smør. Det gjør nemlig at hele kjøttstykket kokes ordentlig. Stekeovnen skal ha en temperatur på ca 170 grader og kjøttet stekes til det har en fin gul farge.

Tradisjonen tro i Østerrike så serveres kjøttstykket med litt salat (gjerne vanlig hagesalat) og vinaigrette (3 deler matolje og 1 del eddik som piskes, og husk salt og pepper) til dressing, og en skive sitron samt poteter. Ansjos og kapers er ikke originalt med i Wienerschnitzel fra Østerrike.


flybilletter reiseplaneten 2

Her er de billigste flybillettene til Wien - Sjekk ut vår lavpriskalender!
bestbuy

 




Hvor får jeg den beste Wienerschnitzelen?

Schnitzelwirt
Bare navnet Schnitzelwirt gjør at man skjønner at her får man gode Wienerschnitzels. Restauranten Schnitzelwirt i Wien har servert retten siden 1980-tallet, og typisk for familierestauranter har man en tradisjonell variant som holder høy kvalitet til fornuftig pris. Adressen til Schnitzelwirt er 52 Neubaugasse.

Figlmüller
Figlmüller kaller seg "the home of Wiener Schnitzel". Og ikke noe er som å besøke en Wien-restaurant hvor kelnere er stilig kledd i sort og hvitt, og det i en restaurant med aner tilbake til 1905. Her kan du også få Schnitzel av svin.

Originalrestauranten Figlmüller fra 1905 finner du i gaten Wollzeile. Er det fullt så vit at Figlmüller også har en restaurant nr. 2 i gaten Bäckerstrasse.

Besøker du USA er det ikke umulig at du finner den kjente kjeden 'Der Wienerschnitzel' i nærheten av der du er. Der Wienerscnitzel fra 1961 startet opp i Wilmington i California, og har, av alle ting, spesialisert seg på pølser (hot dogs).

Hong Kong-guiden

  • Hong Kong

    Reiseguide om Hong Kong Siden 1997 har Hong Kong offisielt vært en del av Kina igjen, men 150 år under britisk styre har...

  • Fly til Hong Kong

    Som vanlig med en reise til Asia, vil antakelig flybilletten være din største enkeltutgift. Per desember 2009 har British...

  • Hong Kong Bli kjent

    Hong Kong, eller Hong Kong Special Administrative Region of the People's Republic of China, som det fulle og korrekte navnet...

  • Hong Kong Turist

    Selv om det er fullt mulig å få med seg de fleste av Hong Kongs største turistattraksjoner og severdigheter på egen hånd i løpet av et...

  • Hong Kong Shopping

    Enhver shoppeglad vil ha fantastiske dager i Hong Kong. Høy kjøpekraft konsentrert på et begrenset område gjør at du kan finne...

  • Hong Kong Spise

    Hong Kong har bokstavelig talt tusenvis av spisesteder i alle prisklasser. Hvis du gikk inn for det, kunne du godt overlevd en...

  • Hong Kong Med barn

    Med barn til Hong Kong Selv om det er mye trengsel, kaos og trafikk i Hong Kong, er det en flott destinasjon for barnefamilier,...

  • Hotell i Hong Kong

    Hong Kong er ikke en spesielt rimelig by til Asia å være, og du må være forberedt på å betale fra 4-500 kroner per person per...

  • Hong Kong Leiebil

    Hvis du skal ha utbytte av en bil i Hong Kong, er det et par problemer du er nødt til å ta med i betraktningen. For det første...

  • Hong Kong Sport

    For sportsinteresserte finnes det flere tilbud for å holde formen. Treningssentre finnes overalt, også på de større hotellene....

  • Hong Kong Attraksjoner

    Ønsker du oversiktskart over Hong Kong med alle attraksjonene? Klikk her for Kart Hong Kong! Victoria PeakHong Kongs fremste...

  • Hong Kong Videofilmer

    Hong Kong  Vi har samlet noen utvalgte filmer og reisevideoer om  Hong Kong for deg slik at du skal kunne få inspirasjon til å...

  • Hong Kong Ferielenker

    Hong Kong har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke Hong for en ferietur. For...

  • Hong Kong Kart

    Klikk på ikonene på kartet over Hong Kong for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut...

  • Hong Kong Fakta

    HONG KONG -  Spesialadministrert område av Kina. Innbyggertall       Rundt 6,9 millioner Offisielle språk Kinesisk (kantonesisk) og...

  • Klima i Hong Kong

    Hong Kong ligger bare 22 grader nord for ekvator, så de store kontrastene i årstidene finner du ikke her. Temperaturene er aldri...