Forsidebilde SurfersBeach

Turist i Oslo

oslo operahuset

Selv om Oslo er en liten by og sentrum er kompakt, ligger mange av attraksjonene et godt stykke utenfor sentrum, som musèene på Bygdøy, Vigelandsparken og Holmenkollen.



Foretrekker du kombinert sightseeing og transport, med engelsk informasjon, kan du hoppe på en "Hop On – Hop Off-buss" som kjører rundt i Oslo med 16 faste stoppesteder. Her kan du hoppe av hvor du vil, tilbringe så lang tid du vil før du hopper på igjen. Men spesielt billig er det ikke. Billettene er gyldige i 24 timer og koster ca 400 kroner (rabatt for barn). Bussene opererer i sommersesongen fra slutten av mai til midten av september. Mer informasjon om turistbusser i Oslo.

Hvis du har tenkt å besøke flere av Oslos attraksjoner på kort tid, vil det definitivt lønne seg å kjøpe et OsloPass, som gir deg fri adgang til de fleste musèene, offentlige kommunikasjonsmidler og parkeringsplasser, og rabatter på sightseeing, Tusenfryd og restauranter. Prisene for voksne/barn er 445/235 kroner for 24 timer, 655/325 for 48 timer og 820/410 for 72 timer. Passet kjøper du i Turistinformasjonen ved Rådhuset eller på Trafikanten ved Sentralstasjonen.

Dag 1 i Oslo

oslo bar codeBarcode-delen av Oslo rett i nærheten av Operahuset i sentrum av Oslo. 

Få med deg en solid frokost på hotellet før du setter kursen for nærmeste t-bane. Kjøp gjerne et dagskort til 108 kroner, så har du fri bruk av offentlige transportmidler i ett døgn. Første stopp er Tøyen, like øst for sentrum. Like ved t-banestasjonen ligger museet tilegnet Norges mest berømte kunstner, Edvard Munch. På Munchmusèet kan du se alle hans mest kjente malerier, som Skrik, Vampyr, Madonna og Syk Pike. Her er også en liten kafe og en gavebutikk.

Rett ved siden av Munchmusèet ligger Naturhistorisk Museum, som består av avdelingene Geologisk, Botanisk og Geologisk Museum. Dette er igjen omgitt av en flott botanisk hage, og du kan lett bruke flere timer på dette området.

Ta t-banen ned til sentrum igjen, eller spasér via den multikulturelle bydelen Grønland. Fra Jernbanetorget. starter Oslos hovedgate, Karl Johan.  Nedre del av Karl Johan har de seneste årene blitt preget av byens stoffmisbrukere, tiggere og prostituerte, men du behøver ikke føle noen frykt av en grunn.  På toppen av hellingen vil du se Oslo Domkirke på din høyre side, oppført i barokk stil rundt 1697. Dette er hovedkirken for Oslo Bispedømme og landets rikskirke, åsted for kongelige bryllup og seremonier. Start imidlertid besøket ved å ta til venstre mot sjøsiden. Du vil raskt se det marmorhvite Operahuset til Oslo som byr på fin utsikt over byen fra sitt tak.

Når du er ferdig med Operahuset går du opp Karl Johan fra Sentralbanestasjon og etter en eventuell avstikker til Domkirken vil du komme til Egertorget, et lite torg hvor gatesangere og artister vanligvis står i kø for å opptre på sommeren. Like bak ligger Stortingsbygningen, som ble innviet i 1866.  Her slutter Karl Johan å være gågate, men du kan fortsette vestover i Studenterlunden, en grønn og trivelig oase med uteservering og fontene, som på vinteren blir gjort om til en skøytebane. På din høyre hånd vil du passere Oslos gamle Grand Hotel og Universitetsbygningen, som mange turister tar for å være Slottet. Til venstre kommer du til Nationaltheateret, hvor Norges riksdiktere som Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnsson står på sokkel.

Foran deg ligger nå slottet, hvor alle Norges konger har bodd siden innvielsen i 1848. Slottet er omgitt av en stor og hyggelig park med små vann, planter og spaserstier.  Fra 2002 har det vært mulig å besøke Slottet i perioden juni til august. Billetter for en guidet omvisning koster 95 kroner for voksne og 65 kroner for barn/studenter/pensjonister.

Du kan nå ta en u-sving og spasere tilbake igjen langs Karl Johans parallellgate i nord, Kristian Augusts gate. På Tullinløkka ligger Historisk Museum, og like etter passerer du Nasjonalgalleriet. Like etterpå kommer du til Oslo Tinghus, og mange vil kanskje dra kjensel på fasaden rett til venstre for dette. Bygningen her har i en årrekke posert som Hotell Cæsar, Norges lengst løpende såpeopera med handling rundt et hotell.  Nå er sikkert tiden inne for en lunsj. Ved Tinghuset og  Tullinnløkka, eller parallellgata Kristian IVs gate eller dennes parallellgate Karl Johan finner du en rekke spisesteder.

Etter lunsj tar du t-banen til Majorstua. Ikke langt fra stasjonen finner du Oslo største park, Frognerparken, og midt i ligger den flotte Vigelandsparken. Langs en sti med en bro over andedammer og storslagne fontener står 212 symbolikkfylte menneskestatuer av bronse eller granitt av kunstneren Gustav Vigeland (1869-1944). De mest kjente er den 17 meter høye Monolitten bestående av 121 figurer, alt hogget ut av èn steinblokk, og Oslos lille kjæledegge Sinnataggen, forestillende en rasende liten gutt. Gratis adgang.

Nå har du gått langt, og er sikkert klar for en pust i bakken på hotellet. Shoppingglade kan klemme inn en tur i Bogstadveien eller Karl Johan først. Når kvelden kommer, setter du kursen for Aker Brygge, et livlig og flott sted hvor du har utsikt mot Oslofjorden, Akershus Festning og Oslo Rådhus. En drink her er nesten obligatorisk for en Osloturist, selv om det kanskje er Oslos dyreste område for mat og drikke. Til middag kan vi istedet anbefale en svært autentisk thairestaurant i Munkedamsveien, like bak Aker Brygge. Å gå inn på YaYas er som å reise til en strandrestaurant i Thailand, med aluminiumsbestikk og menyer i plastpermer, reggae på høyttalerne og regelmessige 20-sekunders strømbrudd og tordenskrall.

Etterpå er veien kort til et mylder av uteliv på Aker Brygge, Olav Vs gate, rundt Rådhuset, Karl Johans gate og Stortingsgaten.



Dag 2 i Oslo

oslo radhus

Oslo Rådhus er et must å besøke som turist i Oslo. Bildet er tatt fra Akershus festning.

Neste dag starter vi på Aker Brygge igjen, men passerer nå over Rådhusplassen i retning den over 700 år gamle Akershus festning. Denne festningen har gjennom århundrer vært utsatt for beleiringer og angrep.  På området ligger Akershus Slott, hvor mange norske konger ligger i et mausoleum. Det er spennende og hyggelig å rusle langs brosteinsstier, opp bratte steintrapper og nyte den flotte utsikten mot Oslofjorden og Aker Brygge. På området ligger dessuten Hjemmefrontsmusèet og Forsvarsmusèet.

Gå ned igjen til Rådhusplassen, og finn fergen som bringer deg ut til halvøya Bygdøy, like sørvest for Oslo sentrum. På Bygdøy ligger mange av Oslos mest populære musèer, og du kan lett bruke resten av dagen på å besøke disse. Start med Vikingskiphuset. Her kan du se tre nærmest intakte vikingskip, bygget rundt år 800 og gravd ut fra store høvdinggraver hvor de svar ment å transportere eierne til dødsriket. Det er også utstillinger av gjenstandene funnet om bord, og kart og tegninger som forklarer byggingen.

Rett ved siden av finner du Norsk Folkemuseum. Her er det gjenoppført over 150 historiske bygninger, fra middelalderen og opp til vår tid, som Gol Stavkirke fra rundt år 1200, stabbur og fjellstuer. Her er også utstillinger som tar for seg norsk kultur, historie og tradisjoner, ivaretatt og demonstrert av museumsarbeidere i tidsriktige kostymer.

Som en sjøfartsnasjon finnes det naturlig nok flere maritime museer i Oslo, og på Bygdøy ligger to av de mest besøkte. På Kon-Tikimuseet kan du se fartøyet Thor Heyerdahl krysset Stillehavet med i 1947. Filmen om Kon-Tiki-ekspedisjonen vant Oscar i 1951, og Thor Heyerdahl (1914-2002) er en av de suverent mest kjente nordmenn i utlandet.  Her er også Fram-museet med båten Fram som Fritjof Nansen reiste til Arktis med i 1893-96, og som Roald Amundsen reiste til Sydpolen med i 1910-12. Begge museene har en full utstilling og bilder ved siden av skipene, og ligger rett ved siden av hverandre.

Er været varmt så husk badeklær, på Bygdøy finner du badestranden Huk som nok må sies å være Oslos mest populære badestrand. 

Vel tilbake i Oslo sentrum kan vi anbefale et enkelt og velsmakende middagsbesøk på Justisen i Møllergata. Dette er en tradisjonsrik restaurant beliggende i en gård fra 1800-tallet med både norsk og internasjonal mat til akseptable priser i et rustikt miljø. På kveldstid kan du spasere nordover til livlige Grünerløkka på et kvarters tid, og finne deg en hyggelig bar å tilbringe resten av kvelden på.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Las Vegas-guiden!

  • Las Vegas

    Las Vegas var en stille og rolig by til den ble forvandlet til et mekka for gambling når casinoer ble legalisert i 1931.  I dag...

  • Fly til Las Vegas

    Det er ikke vanskelig å komme seg til Las Vegas eller McCarran International Airport, som er navnet på byens viktigste flyplass. Southwest...

  • Klima i Las Vegas

    Las Vegas har et goldt klima og lite nedbør året rundt. Byen har tross alt beliggenhet i Mojave-ørkenen. Fra juni til september...

  • Las Vegas Reiseartikler

    Las Vegas er først og fremst moro.  Skjønner? Her er verden litt annerledes enn andre steder. Gambling, kopier av kjente steder, de...

  • Turist i Las Vegas

    Gambling og enorme hoteller er kanskje hva Las Vegas er mest kjent for, selv om det er et faktum at nå om dagen er det enda...

  • Hotell i Las Vegas

    Hoteller og overnatting i Las Vegas The Bellagio er Stilfullt, men typisk Las Vegas. Beliggenhet på The Strip. Caesars Palace...