Forsidebilde SurfersBeach

Marrakech Turist

Marrakechs sentrum er forholdsvis kompakt, og det aller meste av severdigheter og attraksjoner ligger i gangavstand fra hverandre for en noenlunde sprek person. Hvis du foretrekker å ta en guidet tur rundt i byen, finnes det flere muligheter. Et enkelt og billig alternativ for å få sett de fleste attraksjonene med relevant informasjon og transport, er å benytte seg av Hop On Hop Off-bussene. Billetten koster rundt hundre kroner for voksne, barn halv pris. Bussene har atten faste stopp der du kan hoppe av og være så lenge du vil. Bussene passerer hvert 20. minutt, og du fortsetter når det passer deg. Start fra turistkontoret i Gueliz i Ville Nouvelle. Men, vær oppmerksom på at i Medinaen er det mest trange gater hvor busser ikke kommer seg frem, og dette er den mest fascinerende og autentisk marokkanske delen av Marrakech. Her må du ta bena fatt.

Dag 1 i Marrakech

Start dagen med å få tak i en guide som kan veilede deg i det salige kaoset som er Marrakechs medina. Ikke bare fordi soukene er en labyrint hvor det er svært lett å gå seg vill, men også fordi en god guide både kan vise deg de beste butikkene, hjelpe deg med å skille god kvalitet fra billig juggel, og ikke minst holde pågående selgere og lignende på avstand. Det koster deg ikke mye, men sparer deg for mye tid, mange omveier og frustrasjoner, og du får interessant informasjon om det du ser. Marrakechs guider skal være utstyrt med offisielle kort fra turistkontoret, og hvis du ikke blir kontaktet av en guide ved hotellet, kan garantert resepsjonen anbefale og ringe en.

Et passende startpunkt kan være Palace de Bahia. Dette er et storslagent palass som ble bygget på slutten av 1800-tallet for sultanens Grand Vizier (tilsvarende førsteminister) Abou Ahmed, og er et sirlig utsmykket kompleks bygget i tre separate stilarter; marokkansk, jødisk og arabisk. Slik skulle alle hans politiske gjester føle seg velkomne og ivaretatt. Alt er i naturfarger og marmor. Etterpå er det ikke langt å gå til Dar Si Said, som er et museum for marokkansk kunst. Dette var egentlig et palass som ble bygget av Abou Ahmeds bror, Sidi Said, på samme tid som Bahia-palasset, og er nå hjem for landets største samling av marokkansk kunst og håndverk fra hele landet. Her kan du se tekstiler, våpen, gjenstander av kopper og gull, tepper og keramikkunst. Bygningen er en arkitektonisk attraksjon i seg selv.

Hvis det nå begynner å nærme seg midt på dagen, stenger de fleste av severdighetene et par timer for lunsj. Hvis du har lyst til å besøke Marrakechs sydende markeder, soukene, før de fleste andre gjør det, er dette tidspunktet. Frem til kl. 1500 er det atskillig roligere og færre besøkende enn senere på dagen. På den annen side vil du da gå glipp av noe av det mest fascinerende som Marokko har å by på, når området koker av liv, lyder, lukter og inntrykk.

Uansett bør du sørge for å være på det enorme Djemaa el-Fna, Afrikas største og mest eksotiske torg i 1700-tiden. Trekk pusten dypt og gå rett inn i tusen og en natt. Her vrimler det med slangetemmere, historiefortellere, akrobater, turister, fresende grillplater, musikere, håndtydere, gatetannleger og hennatatovører. Dette torget har i århundrer vært åsted for slavemarkeder, halshogginger og handel. Turister blir fort plukket ut og invitert til å delta i aktivitetene, uansett om det er med å få en slange (med gifttennene fjernet) kastet rundt halsen eller for å assistere en av akrobatene. Uansett hva du sier ja til her, forventes det at du betaler for det. Hvis du får tatt et bilde av deg selv med en liten apekatt eller en slange eller en kar i berberkostyme uten å ha avtalt en pris på forhånd, bør du ikke bli overrasket om vedkommende etterpå forlanger 300 dirhams og håper at du er en fersk og naiv turist som skal godta det. Det er uansett vanlig folkeskikk å spørre før du tar bilde av noe eller noen her, og gi minst 5 eller 10 dirham som takk.

Når solnedgangen nærmer seg, så prøv å få deg et bord på en av de omkringliggende restaurantene og da først og fremst restaurantenes takterasser. Fra her vil du virkelige kun ne absorbere områdets unike stemning, lukter, lyder og utsikt. Alkohol får du derimot ikke servert inne i medinaen, med mindre du sitter innendørs på en av de eksklusive restaurantene.

Når du klarer å løsrive deg fra dette synet og er klar for middag, har du nok av alternativer. Du kan selvsagt spise deg stappmett for noen få kroner på en av de hundrevis matbodene på Djemaa el-Fna. Mange vil kanskje ha betenkeligheter med å spise her, men maten kommer rykende fersk direkte fra stekeplaten, så det vil vanligvis være helt trygt. Som alltid er det smart å styre unna salater og kjøtt som ikke er gjennomstekt.

På den andre enden av skalaen kan du prøve den marokkanske restauranten Dar Essalam i 170 Riad Zitoun Kedim, som starter i Djemaa el-Fnas sørøstre hjørne. Den ligger i et vakkert gammelt palass fra 1600-tallet, og Alfred Hitchcock filmet deler av "Mannen som visste for mye" her. Stedet teller også celebriteter som Winston Churchill og Sean Connery blant sine gjester. Du får dessuten levende marokkansk musikk og magedans under middagen.

Dag 2 i Marrakech

Hvis du bare har to dager tilgjengelig i Marrakech, vil de fleste prioritere mest mulig tid i soukene og medinaen, da dette for de fleste vil være den mest eksotiske opplevelser. I soukene vil du bli tilbudt alt fra krydder til apekatter. Her kan du vandre rundt på måfå i dagesvis uten å få med deg alt. Kjøpmennene vil jobbe intenst for å få din oppmerksomhet. Bevar roen, og ikke spør om prisen på noe som du ikke kunne tenke deg å kjøpe. Du kommer mye lenger med et smil og lange bukser, enn med irritasjon og shorts.

En roligere del av soukene ligger i det nordvestre hjørnet hvor antikvitetshandlerne holder til, f.eks. Rue de Bab Doukkala. Når du er klar for lunch, kan du stikke innom Marrakechs semilegendariske Cafe Arabe, som ligger i sidegaten Rue el Mouassine. Fra takterrassen kan du slappe av med en drink med utsikt helt mot Atlasfjellenes snødekte topper.

Etterpå fortsetter du sørover til Djemaa el-Fna og går over den flotte Place de Foucauld med sine hestedrosjer. Rett foran deg ligger Marrakechs høyeste bygning som du kan se fra nesten overalt i byen; Koutoubia-moskéen med sin 70 meter høye minaret. Du har ingen adgang her med mindre du er muslim, men man forlater ikke Marrakech uten å ha tatt noen fotos av moskéen.

Hvis du begynner å få nok av den konstante summingen i den alltid sydende medinaen, kan du ta en taxi til den enorme parken Jardin Menara i Ville Nouvelle, som er en rolig og kjærkommen grønn oase i byen. Her spaserer byens unge par i det som engang var sultanens private park.

På kvelden kan du prøve middagen på nok en marokkansk restaurant, Ksar El Hamra, som ligger like rundt hjørnet for Dar Essalam som du spiste på i går kveld. Her er også en indre hageterrasse hvor du kan spise utendørs, og som enhver marokkansk restaurant med respekt for seg selv, er det levende musikk og magedans.

Lillehammer-guiden!