Forsidebilde SurfersBeach

Bli kjent i Vilnius

vilnius-pilies-gatve

Vilnius er hovedstaden i en av Europas yngste stater, Litauen, som fikk sin selvstendighet så sent som i 1991. Denne kom etter noen dramatiske måneder da det så ut som om kravet om frihet skulle føre til en full sovjetisk invasjon, og flere mistet livet i kampene om TV-tårnet i Vilnius. Rundt 550 000 av Litauens 3 450 000 innbyggere bor i Vilnius, og rundt 40 % av disse er polakker, russere eller hviterussere.

Vilnius ligger i det sørøstlige Litauen, bare et par mil fra den hviterussiske grensen, der elvene Neris og Vilnia møtes. Sentrumsområdene er forholdsvis flate og kompakte, og du kommer deg fint rundt til fots de aller fleste steder. Vilnius er godt skiltet på engelsk, med piler som viser vei til de forskjellige attraksjonene, og du vil knapt ha behov for et bykart engang.



 

Gamlebyen i Vilnius

Det naturlige midtpunktet i Vilnius er naturlig nok Gamlebyen (Senamiestis), som ligger sentralt på sørsiden av Neris og vest for Vilnia. Hele Gamlebyen står på UNESCOs verdensarvliste, og med god grunn. Dette er en av de største og vakreste middelalderbyene i hele Europa, med et utall av bygninger med fasader i gotisk stil, barokk- og renessansestil. Her ligger de fleste av turistattraksjonene som katedralen, Vilnius slott og den storslagne gotiske St. Anne-kirken (Sv Onos Baznycia). Gamlebyen er også senter for Vilnius’ natteliv med sine mange barer og nattklubber.

Uzipio - en selvstendig republikk i Vilnius

Øst for Gamlebyen og Vilnia finner du bydelen Uzipio, som en gruppe kunstnere og bohemer mer eller mindre skøyeraktig har erklært som selvstendig republikk, med eget flagg, grunnlov og president. Av og til kan du bli stoppet på broen over Vilnia av kvasi-grensevakter som spøkefullt forlanger å se og stemple passet ditt. Uzipio var opprinnelig hjemsted for byens mange jøder, men disse forsvant under 2. verdenskrig, og sovjetiske styrker ødela den jødiske kirkegården. Etter Litauens selvstendighet har området blomstret opp som et bohemområde, og i dag finner du mange kafeer, gallerier og atelierer her.

Vi må også spesielt nevne Gediminas kalnas, den 50 meter høye og bratte bakketoppen nord i Gamlebyen. Fra toppen av denne vaier Litauens røde, gule og grønne flagg, og her er restene av det engang så majestetiske Vilnius slott. Det 20 meter høye røde mursteinstårnet som fortsatt står her, stammer opprinnelig fra 1200-tallet, og området egner seg ypperlig til å nyte solnedgangen og utsikt over Vilnius’ tårn og spir.

Før var dette regionens maktsentrum, men i dag er det bare Vilnius slottsmuseum som kan vise deg gjenstander og modeller fra slottets storhetstid.

Trafikknutepunktet Naujamiestis

Vest og sørvest for Gamlebyen ligger den "nye" bydelen Naujamiestis, som stort sett ble bygd på 1800-tallet. Her ligger de fleste statlige og administrative bygningene, som parlamentet og nasjonalbiblioteket. Hvis du planlegger turer ut av Vilnius med kollektivtransport, må du antakelig hit. Både jernbanestasjonen og hovedbussterminalen ligger her.

Karoliniskes med TV-tårnet i Vilnius

I den vestlige bydelen Karoliniskes ligger det 325 meter høye TV-tårnet som i 1991 ble åsted for harde kamper mellom sovjetiske styrker og litauere som krevde sin selvstendighet, og 12 mennesker ble drept. Tårnet har en restaurant med fantastisk panoramautsikt, og de mest adrenalinsugne kan kaste seg ut i Europas høyeste strikkhopp. Området rundt er ellers av liten interesse for turister, med grå, høye boligblokker fra kommunistepoken.

Forretningsstrøket Snipiskes og fasjonable Zverynas

Nord for elven Neris ligger det nye forretningsstrøket Snipiskes. Her finner du shoppingsenteret Europa Tower og en rekke nye skyskrapere, og i 22. etasje på Reval Hotel Lietuva ligger en populær bar med flott utsikt over Vilnius. I hovedgaten Kalvarijos arrangeres hver morgen byens største og livligste marked, og hvis du ikke har noe imot horder av kaklende gamle koner eller piratvarer, er det mye billig å finne her.

Vest for Snipiskes, der hvor elven Neris går som en stor U, finner vi den mer fasjonable bydelen  Zverynas med sine snorrette gater, kvadratiske kvartaler og aristokratiske bakgrunnshistorie. Området er stort sett boligstrøk, og stille og rolig tross for kort avstand til sentrum. Enda lenger vest ligger de store grøntarealene Vingis-parken og Karoliniskiu-parken.

Jødekvartalene i Vilnius

Vilnius hadde lenge et av de viktigste jødiske samfunnene i Europa, med nesten 100 000 jødiske innbyggere, over hundre synagoger og seks dagsaviser på jiddisk. Under 2. verdenskrig gikk nazistene nådeløst til verks her, og ufattelige massakrer fant sted i det beryktede skogholtet Paneriai utenfor Vilnius.

I dag er Jødekvartalene et hyggelig område å rusle rundt i, men Holocaust Museum gir deg også en påminnelse om grusomhetene som fant sted for 65 år siden.

 

Lillehammer-guiden!