Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Wien og Wienerschnitzel


Wien og Wienerscnhitzel

Wien Wienerschnitzel

Wiener Schnitzel (eventuelt Wienersnitzel på "norsk") er en tradisjonell rett fra Wien, og er rett og slett et tynt stykke kalvekjøtt mørnet med en kjøtthammer, dyppet i egg, vendt i brødsmuler og stekt.


Foto: JIP - Own workCC BY-SA 4.0


Det finnes en rekke avarter og "kopier" av retten Wiener Schnitzel. Noen bruker f.eks. svinekjøtt og ikke kalvekjøtt. Og det er slett ikke dumt. Den enkleste måten å finne ut om det er kalv eller gris restauranten serverer, med unntak av å spørre eller smake da, er å se på prisen. Svinekjøtt er betydelig rimeligere.

I Tyskland og Østerrike har man nå for ordens skyld bestemt at man kun kan bruke kalvekjøtt for å kvalifisere til navnet Wiener Schnitzel.

Italienerne kaller for øvrig Winer Schnitzel for Cotoletta alla Milanese, og disse landene i mellom har lenge diskutert hvem som har æren for opprinnelsen av retten.

En myte skulle lenge ha det til at retten ble importert til Østerrike fra Venezia i Italia. Dette skulle skjedd i 1857, og importøren var feltmarskalk Radetzky, men påstanden har blitt tilbakevist av mathistoriker Heinz-Dieter Pohl. Pohl trakk frem sammenlignbare retter fra 1700-tallet som inspirasjon for wienerschnitzelen, (kilde: wikipedia).

Det skal dog sies at dokumenter fra Milano som er datert så tidlig som i 1148, navnga retten lumbolos cum panitio, (altså kjøttstykker med brødbiter), og som dermed hinter om at retten cotoletta alla milanese eksisterte allerede den gang.

Uansett, selve ordet Wienerschnitzel dokumenteres første gang i en tysk kokebok fra 1831 og retten het Eingebröselte Kalbsschnitzchen.

Hvordan lage Wienerschnizel?

Du trenger et kjøttstykke av kalv. (Eller svin da, hvis du foretrekker det). Kjøttstykket bankes flatt, omtrent til 4 mm. Kjøttet saltes så forsiktig og paneres med vispet egg og brødsmuler. NB! Brødsmulene skal ikke presses inn i kjøttet.

Så fritteres kjøttet, bare husk rikelig med smør. Det gjør nemlig at hele kjøttstykket kokes ordentlig. Stekeovnen skal ha en temperatur på ca 170 grader og kjøttet stekes til det har en fin gul farge.

Tradisjonen tro i Østerrike så serveres kjøttstykket med litt salat (gjerne vanlig hagesalat) og vinaigrette (3 deler matolje og 1 del eddik som piskes, og husk salt og pepper) til dressing, og en skive sitron samt poteter. Ansjos og kapers er ikke originalt med i Wienerschnitzel fra Østerrike.


flybilletter reiseplaneten 2

Her er de billigste flybillettene til Wien - Sjekk ut vår lavpriskalender!
bestbuy

 




Hvor får jeg den beste Wienerschnitzelen?

Schnitzelwirt
Bare navnet Schnitzelwirt gjør at man skjønner at her får man gode Wienerschnitzels. Restauranten Schnitzelwirt i Wien har servert retten siden 1980-tallet, og typisk for familierestauranter har man en tradisjonell variant som holder høy kvalitet til fornuftig pris. Adressen til Schnitzelwirt er 52 Neubaugasse.

Figlmüller
Figlmüller kaller seg "the home of Wiener Schnitzel". Og ikke noe er som å besøke en Wien-restaurant hvor kelnere er stilig kledd i sort og hvitt, og det i en restaurant med aner tilbake til 1905. Her kan du også få Schnitzel av svin.

Originalrestauranten Figlmüller fra 1905 finner du i gaten Wollzeile. Er det fullt så vit at Figlmüller også har en restaurant nr. 2 i gaten Bäckerstrasse.

Besøker du USA er det ikke umulig at du finner den kjente kjeden 'Der Wienerschnitzel' i nærheten av der du er. Der Wienerscnitzel fra 1961 startet opp i Wilmington i California, og har, av alle ting, spesialisert seg på pølser (hot dogs).

Malaga-guiden!

  • Malaga

    Malaga i Spania er solslikkernes paradis, beliggende ved Middelhavet og velsignet med vakre strender. Ikke rart at Malaga...

  • Fly til Malaga

    Det byr ikke på problemer å komme seg fra Norge til Malaga. Det er flere selskaper som flyr direkte, f.eks. SAS og Norwegian....

  • Hotell i Malaga

    Du har nær sagt endeløst med valgmuligheter når det gjelder  overnattingssteder i og rundt Malaga. Costa del Sol er tross alt et...

  • Bli kjent i Malaga

    Malaga er en meget gammel by. Føniske bosettinger kan dateres tilbake til år 770 før Kristus. Deres navn på byen var Malaka....

  • Turist i Malaga

    Turistene kommer først og fremst til Malaga for å nyte strandlivet langs Costa del Sol. En av de beste strendene er La Malagueta...

  • Leiebil og Malaga

    Kollektivsystemet er godt utbygd med buss og tog i Spania, men det er noe eget med den frihet og fleksibiliet en leiebil...

  • Shopping i Malaga

    Shopping i Spania er en drøm, og Malaga er intet unntak. Vareutvalget er så å si alltid bra, og det er nær sagt alltid en god...

  • Spise i Malaga

    Spansk mat er tapas og paella, gazpacho og salater. I Andalucia er tomatsuppen gazpacho, som serveres kald, en tradisjonell rett, og...

  • Sport i Malaga

    Det er slett ikke en dum tanke å reise til Malaga for å nyte god sport. Byen er nemlig hjemsted for flere betydelige...

  • Attraksjoner i Malaga

    Katedralen i Malaga Catedral de Malaga er byens største og viktigste kirke. Den imponerende katedralen ble påbegynt allerede i...

  • Klima i Malaga

    Klimaet til Malaga er typisk Middelhavs-subtropisk, noe som vil si svært milde vintre og herlige varme somre. Året rundt skinner solen,...

  • Malaga Kart

    Klikk på ikonene på kartet over Malaga for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut og...