Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Chicago-style Pizza


Chicago-style pizza

Chicago style pizza

Ordentlig stuffed pizza fra Giordano's i Chicago.
Photo: TNVWBOY - CC BY 2.0

Chicago, også kalt "The windy city", er blant mye annet kjent for sin såkalte deep-dish pizza. Det betyr i klartekst at bunnen er betydelig tykkere enn du kjenner fra f.eks. italiensk pizza. Legg til at mengden ost gjerne også er betydelig større, og ikke minst at det er rikelig med tykk tomatsaus på pizzaen.

Såkalte sikre kilder, altså rykter, skal ha det til at Chicago-style pizza har sine aner fra Pizzeria Uno tidlig på 1940-tallet. Men andre "såkalte sikre kilder", påstår at pizzatypen eksisterte tiår før dette. Vi vet faktisk ikke hva som er riktig eller galt, mer enn at vi digger en skikkelig Chicago-pizza. Og vi kjenner ingen som misliker det. 

Hvordan bake en Chicago-style pizza?

 

Som du sikkert forstår er forskjellen på en Chicago-style pizza og en original pizza, omtrent som forskjellen på flatbrød og pai. Du baker pizzaen i en rundpanne. Husk at pannen må oljes. Dette gir pizzaen en crispy overflate (eller kanskje underflate er bedre beskrivelse?), samtidig som det gjør det lett å fjerne pizzaen fra pannen.

Skal du følge originaloppskriften så må deigen i tillegg til hvetemel inkludere semulegryn, dvs. den innerste og hardeste delen av hvetekjernen. For deg som er mat-nerd så kalles semulegryn også for semolia, men det vet du nok allerede. Hensikten med semulegryn er å gi pizzabunnen en gulaktig farge. Hvis du vil jukse, så bruker du bare litt fargestoff.

Pizzadeigen presses opp langs sidene på pannen, slik at den danner et perfekt utgangspunkt for å bli fyllt med alskens "godsaker".  For eksempel fyller du rikelig på med ost, gjerne revet mozzarella, før du tar inn ulike ingredienser med kjøtt, f.eks. pølser og pepperoni, Sleng så på løk, sopp og legg til salt og pepper. Tomatsaus tar du fra en boks eller to, og dryss til slutt litt parmesan på toppen.

Som alltid i USA skal grenser pushes. Og i Chicago er det nesten slik at "jo høyere" pizza, desto høyere status. Såkalte "stuffed" pizzas har gjerne ekstremt mer topping enn den tradisjonelle deep-dish pizzaen. Den kanskje mest kjente Chicago-style stuffed pizzakjeden er Giordano's. Den ble etablert i Chicago i 1974 og finnes nå mange steder i USA. Du ser en pizza fra Giordano's over.

Alternativt besøker du Bartoli´s, som av mange regnes som en av de beste pizza-restaurantene i Chicago. Sjekk videofilmen over. Adressen er 1955 W Addison Street

Newcastle-guiden!

  • Newcastle

    Du bærer ikke med deg kull til Newcastle. Newcastle-upon-Tyne, nordøst i England, er så assosiert med sin historie som kullby at...

  • Fly til Newcastle

    Newcastle International Airport ligger kun 10 kilometer nord for sentrum av Newcastle. Flyplassen er en av de viktigste...

  • Bli kjent i Newcastle

    Hele Newcastle Tyneside har ca 800.000 innbyggere, Newcastle Gateshead har ca 450.000 innbyggere, og selve byen Newcastle eller...

  • Hotell i Newcastle

    Newcastle har langt mer enn 100 hoteller i og rundt bykjernen å tilby sine potensielle turister og forretningsbesøkende. Da...

  • Spise i Newcastle

    Newcastle er en by hvor du skal og vil ha det gøy. Her er så mange restauranter, nattklubber og barer at byen nærmest er å regne som...

  • Shopping i Newcastle

    Tenk at det på 1980-tallet gikk kontinuerlig ferger fra Norge til Newcastle. Og hovedargumentet for fergeturen var at vi skulle...

  • Newcastle Leiebil

    Ikke vær engstelig for å kjøre bil i Storbritannia selv om de fortsatt har vestrekjøring. Det er overraskende hvor raskt man kommer inn i...

  • Sport i Newcastle

    I Newcastle er det en sport som gjelder, nemlig fotball. I denne byen drømmer alle om sesongkort på St James Park, som er navnet...

  • Attraksjoner i Newcastle

    Sentralbanestasjonen i Newcastle Sentralbanestasjonen i Newcastle åpnet i 1850 og var den første jernbanestasjonen under tak i...