Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Spansk omelett


Spansk omelett

Spania Tortilla patatas

Kjært barn har mange navn. Spansk omelett, Tortilla Española, Potato omelete og Tortilla de Patatas, eller hva du enn kaller det, så snakker vi her om en tapasfavoritt de aller fleste som har besøkt Spania kjenner til. Men Spansk omelett kan like gjerne være et eget måltid, eller brukes som en hovedingridiens i en sandwich. Ikke minst er sistnevnte populært blant barn, og hos oss nordboere generelt, som jo er brødspisere av rang.

Tortilla-retter finner man dokumentert i skrifter fra Navarra (en region nord i Spania) datert tidlig på 1800-tallet. Disse skriftene redegjør for den sparsomme maten til Navarras bønder. De kunne få 2 - 3 egg til å rekke for opp til 6 personer gjennom å blande inn poteter og brødsmuler, ja hva som helst egentlig kunne blandes inn med eggene.

Etter sigende skulle det vært General Tomás de Zumalacárregui som oppfant "tortilla de patatas" som en rask, enkel og næringsrik rett, for å dekke næringsbehovet til sine soldater.

Imidlertid finnes det de som hevder at det var spanske krigsfanger som tok med seg Alentejo-matkulturen tilbake til Spania. Den portugisiske restaurasjonskrigen var krigen mellom Portugal og Spania på 1600-tallet. I Alentejo i Portugal var det vanlig å lage en pai som inneholdt poteter og egg, og det er jo ikke unaturlig at den oppskriften ble tatt med tilbake til Spania av krigsfanger som ble løslatt etter krigens slutt.

Oppskrift Spansk omelett

 

Så hvordan lager man egentlig Spansk omelett? Legg løk og poteter i en panne og stek opp med olivenolje. Ikke bruk for sterk varme, du skal med andre ord ikke steke til løken og potetene blir brune, kun myke. Knekk så noen egg, rør dem sammen med litt salt, og ha det opp i panna. Bland så løk, poteter og egg så det blir en fin deig. La så blandingen steke på begge sider til omeletten blir fast og fin, gjerne antydning til brunstekt på overflaten. Retten kan naturligvis spises varm. Kutter du den opp i biter har du laget en tapas-rett også.

Løk og egg er en perfekt kombinasjon, men det er lov til å inkludere biter av Chorizo-pølse og litt spinat for å gjøre retten enda mer spennende. Men husk at du ikke lenger får lov til å kalle retten for tortilla!

Fun facts: Den største tortillaen skal ha blitt laget i 2014 i byen Vitoria i Baskerland i Spania. Den var 5 meter i diameter og inneholdt 26 kilo løk, 16 kilo salt, 1,6 tonn poteter og 16000 egg.

Newcastle-guiden!

  • Newcastle

    Du bærer ikke med deg kull til Newcastle. Newcastle-upon-Tyne, nordøst i England, er så assosiert med sin historie som kullby at...

  • Fly til Newcastle

    Newcastle International Airport ligger kun 10 kilometer nord for sentrum av Newcastle. Flyplassen er en av de viktigste...

  • Bli kjent i Newcastle

    Hele Newcastle Tyneside har ca 800.000 innbyggere, Newcastle Gateshead har ca 450.000 innbyggere, og selve byen Newcastle eller...

  • Hotell i Newcastle

    Newcastle har langt mer enn 100 hoteller i og rundt bykjernen å tilby sine potensielle turister og forretningsbesøkende. Da...

  • Spise i Newcastle

    Newcastle er en by hvor du skal og vil ha det gøy. Her er så mange restauranter, nattklubber og barer at byen nærmest er å regne som...

  • Shopping i Newcastle

    Tenk at det på 1980-tallet gikk kontinuerlig ferger fra Norge til Newcastle. Og hovedargumentet for fergeturen var at vi skulle...

  • Newcastle Leiebil

    Ikke vær engstelig for å kjøre bil i Storbritannia selv om de fortsatt har vestrekjøring. Det er overraskende hvor raskt man kommer inn i...

  • Sport i Newcastle

    I Newcastle er det en sport som gjelder, nemlig fotball. I denne byen drømmer alle om sesongkort på St James Park, som er navnet...

  • Attraksjoner i Newcastle

    Sentralbanestasjonen i Newcastle Sentralbanestasjonen i Newcastle åpnet i 1850 og var den første jernbanestasjonen under tak i...