Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Wien og Wienerschnitzel


Wien og Wienerscnhitzel

Wien Wienerschnitzel

Wiener Schnitzel (eventuelt Wienersnitzel på "norsk") er en tradisjonell rett fra Wien, og er rett og slett et tynt stykke kalvekjøtt mørnet med en kjøtthammer, dyppet i egg, vendt i brødsmuler og stekt.


Foto: JIP - Own workCC BY-SA 4.0


Det finnes en rekke avarter og "kopier" av retten Wiener Schnitzel. Noen bruker f.eks. svinekjøtt og ikke kalvekjøtt. Og det er slett ikke dumt. Den enkleste måten å finne ut om det er kalv eller gris restauranten serverer, med unntak av å spørre eller smake da, er å se på prisen. Svinekjøtt er betydelig rimeligere.

I Tyskland og Østerrike har man nå for ordens skyld bestemt at man kun kan bruke kalvekjøtt for å kvalifisere til navnet Wiener Schnitzel.

Italienerne kaller for øvrig Winer Schnitzel for Cotoletta alla Milanese, og disse landene i mellom har lenge diskutert hvem som har æren for opprinnelsen av retten.

En myte skulle lenge ha det til at retten ble importert til Østerrike fra Venezia i Italia. Dette skulle skjedd i 1857, og importøren var feltmarskalk Radetzky, men påstanden har blitt tilbakevist av mathistoriker Heinz-Dieter Pohl. Pohl trakk frem sammenlignbare retter fra 1700-tallet som inspirasjon for wienerschnitzelen, (kilde: wikipedia).

Det skal dog sies at dokumenter fra Milano som er datert så tidlig som i 1148, navnga retten lumbolos cum panitio, (altså kjøttstykker med brødbiter), og som dermed hinter om at retten cotoletta alla milanese eksisterte allerede den gang.

Uansett, selve ordet Wienerschnitzel dokumenteres første gang i en tysk kokebok fra 1831 og retten het Eingebröselte Kalbsschnitzchen.

Hvordan lage Wienerschnizel?

Du trenger et kjøttstykke av kalv. (Eller svin da, hvis du foretrekker det). Kjøttstykket bankes flatt, omtrent til 4 mm. Kjøttet saltes så forsiktig og paneres med vispet egg og brødsmuler. NB! Brødsmulene skal ikke presses inn i kjøttet.

Så fritteres kjøttet, bare husk rikelig med smør. Det gjør nemlig at hele kjøttstykket kokes ordentlig. Stekeovnen skal ha en temperatur på ca 170 grader og kjøttet stekes til det har en fin gul farge.

Tradisjonen tro i Østerrike så serveres kjøttstykket med litt salat (gjerne vanlig hagesalat) og vinaigrette (3 deler matolje og 1 del eddik som piskes, og husk salt og pepper) til dressing, og en skive sitron samt poteter. Ansjos og kapers er ikke originalt med i Wienerschnitzel fra Østerrike.


flybilletter reiseplaneten 2

Her er de billigste flybillettene til Wien - Sjekk ut vår lavpriskalender!
bestbuy

 




Hvor får jeg den beste Wienerschnitzelen?

Schnitzelwirt
Bare navnet Schnitzelwirt gjør at man skjønner at her får man gode Wienerschnitzels. Restauranten Schnitzelwirt i Wien har servert retten siden 1980-tallet, og typisk for familierestauranter har man en tradisjonell variant som holder høy kvalitet til fornuftig pris. Adressen til Schnitzelwirt er 52 Neubaugasse.

Figlmüller
Figlmüller kaller seg "the home of Wiener Schnitzel". Og ikke noe er som å besøke en Wien-restaurant hvor kelnere er stilig kledd i sort og hvitt, og det i en restaurant med aner tilbake til 1905. Her kan du også få Schnitzel av svin.

Originalrestauranten Figlmüller fra 1905 finner du i gaten Wollzeile. Er det fullt så vit at Figlmüller også har en restaurant nr. 2 i gaten Bäckerstrasse.

Besøker du USA er det ikke umulig at du finner den kjente kjeden 'Der Wienerschnitzel' i nærheten av der du er. Der Wienerscnitzel fra 1961 startet opp i Wilmington i California, og har, av alle ting, spesialisert seg på pølser (hot dogs).

Oslo-guiden!

  • Oslo

    Oslo er i en europeisk sammenheng en liten by. Oslo er allikevel en velstående by med et stadig mer internasjonalt og...

  • Oslo Fly

    De fleste som ankommer Oslo med fly, lander på Norges hovedflyplass Gardermoen.  Flyplassen ligger cirka fem mil nordøst for...

  • Hotell i Oslo

    Det er nok av hoteller i Oslo sentrum, i de fleste prisklasser. Du finner ikke de største luksuskjedene som Hilton, Marriott...

  • Bli kjent i Oslo

    Oslo er Norges hovedstad og største by, og ligger innerst i Oslofjorden.  Her bor en tredjedel av Norges befolkning.  Oslo ble...

  • Turist i Oslo

    Selv om Oslo er en liten by og sentrum er kompakt, ligger mange av attraksjonene et godt stykke utenfor sentrum, som musèene på...

  • Shopping i Oslo

    De færreste vil konkludere med at Oslo er et shoppingparadis, med mindre man kommer fra en annen skandinavisk småby. Alle andre...

  • Spise i Oslo

    Oslo har fått rykte på seg for å være en ekstremt kostbar restaurantby. Selv om dette til en viss grad stemmer, skyldes mye av...

  • Oslo Med barn

    Barnas åpenbare favoritt ligger et par mil sør for Oslo. Fornøyelsesparken Tusenfryd har alt du forventer av frydefulle...

  • Oslo Leiebil

    Hvis du kun har tenkt å tilbringe tiden innenfor Oslos bygrenser, vil du ikke ha behov for leiebil, siden kollektivtrafikken er...

  • Sport i Oslo

    De fleste forbinder nok Oslo først og fremst med vintersport, etter å ha sett utallige hopprenn fra Holmenkollen. Oslo var...

  • Attraksjoner i Oslo

    Hvis du har tenkt å besøke flere av Oslos attraksjoner, vil det definitivt lønne seg å kjøpe et OsloPass, som gir deg fri adgang til de...

  • Oslo Kart

    Her er interaktivt kart over Oslo (hovedstaden i Norge) med noen av de største attraksjonene og severdighetene avmerket.  For...

  • Klima i Oslo

    Selv om Oslo har en rekordtemperaturer på ca 35 varmegrader og 26 kuldegrader, er det sjelden at været er så ekstremt i...