Forsidebilde SurfersBeach

Turist i Sydney

En enkel måte å få se det meste på er å bli med på en guidet tur med en av de åpne sightseeingbussene, med kommentarer i valgfritt språk i øretelefoner. Sydneys City Tour har en rute med tjueto faste stopp, der du kan hoppe av, være så lenge du vil, og hoppe på neste buss når det passer. Du kan forhåndsbestille billetter og finne mer informasjon på Internett, barn inntil 10 år betaler ca halv pris.

Dag 1 som turist i Sydney

Å prøve å få med seg alle attraksjoner i Sydney på to dager, blir som å prøve å se alle tre Gudfaren-filmene på en halvtime; det lar seg gjøre, men du får ikke stort utbytte av det. Vi konsentrerer oss derfor i stedet rundt to av Sydneys mest interessante områder; Circular Quay og Darling Harbour.

Spis en solid frokost på hotellet, dette blir en lang dag med en del gåing. Hvis du ikke bor i Central Business District, kan du ta metro til stasjonen Circular Quay. Vender du blikket ut mot havnen, ser du dagens første stopp, Sydneys berømte Harbour Bridge rundt 500 meter nordvest for deg. Broen er en av verdens bredeste (49 meter), og først i 1932 fikk byens innbyggere dette bindeleddet mellom det nordlige og sørlige Sydney. Fra Dawes Point Park, ytterst på odden, har du en strålende utsikt både mot broen og til den andre siden av bukta Sydney Cove med Operahuset.

Rett nedenfor broen ligger den historiske og svært koselige bydelen The Rocks. Bydelen har fått sitt navn etter de første bygningene, som var oppført i sandstein. The Rocks var lenge sett på som et slumområde for prostituerte, kriminelle og sjømenn, men i dag domineres gatebildet av kafeer, barer, restauranter og små lokale suvenirbutikker. Få med deg de historiske bygningene Cadman’s Cottage og Sydney Observatory.


 


 Spaserer du ned George Street, vil du passere Sydneys Samtidskunstmuseum på høyre hånd, før du svinger inn foran Circular Quay. Her, innerst i bukta Sydney Cove, ankom de første britiske skipene i 1788, og de fleste australierne regner dette som nasjonens fødested. Customs House ligger på dette stedet i dag, og ble bygd i 1845. Her finner du diverse utstillinger, spisesteder og City of Sydney Library. På toppetasjen finner du restauranten Cafe Sydney, der du kan spise lunsj med en fantastisk utsikt mot havnen, broen og Operahuset.

Fortsett langs Circular Quay østover, ta en avstikker noen hundre meter ned i Phillip Street og besøk det interessante bymuseet Museum of Sydney. Det befinner seg på stedet der det første regjeringshuset ble bygd i 1788, og restene av dette er en del av utstillingen som tar for seg byens historie fra 1788 og opp til vår tid. Inngangspenger 50 kroner for voksne, barn halv pris. 

Gå tilbake til Circular Quay og fortsett nordover mot Australias mest kjente byggverk, det vakre og karakteristiske Operahuset, som ble åpnet av dronning Elizabeth i 1973. Operahuset ble nominert som ett av verdens nye syv underverker. Åpent daglig fra kl. 0900 til 1700, og hver halvtime starter en 60 minutters omvisning. Inngangsbilletten koster 130 kroner (90 for barn).

Fortsetter du inn i parken rett sør for Operahuset, vil du snart komme til Government House, en gotisk renessansebygning som var bolig for guvernøren på 1800- og 1900-tallet. Her bodde alle statsoverhoder og kongelige som var på besøk i Sydney, men i dag er den et museum. Noen hundre meter sør for dette ligger Sydneys musikkonservatorium, rett ved siden av byens flotte og velholdte botaniske hage.

Er du fortsatt klar for å gå og se mer, ligger det en rekke interessante bygninger i Macquarie Street, som løper nord/sør ved siden av parken. Her kommer du først til State Library of New South Wales, som ble bygd i 1845. Like nedenfor har du State Parliament House, der koloniens styre holdt møter fra 1829. Delstatens parlament holder fortsatt til her. Videre ned i gaten ligger Sydney Mint Museum i en bygning fra 1811, der det første britiske myntpresseri utenfor England lå.

Etter en tur tilbake på hotellet for en hardt tiltrengt dusj, og litt aftersun-krem, er det på tide å begynne å tenke på en bedre middag. Ta en taxi til Market Street eller metroen til stasjonen City Centre. Du vil ikke kunne unngå å legge merke til det 305 meter høye Sydney Tower. Inngangsbilletten koster rundt 120 kroner, og en heis bringer deg opp til gallerinivået på rundt 250 meter. Her ligger en roterende restaurant og bar, 360, der du kan få panoramautsikt utover hele byen mens du spiser australsk eller fransk mat. Restauranten har også et godt utvalg i viner, og har åpen til kl. 2230, eller til 2330 på lørdager.

 Dag 2 som turist i Sydney

Vi tar turen til Sydneys andre store trekkplasterområde for turister, Darling Harbour. Darling Harbour ligger vest for Central Business District. Du kan ta metroen til stasjonen Darling Park, og like nord for denne har du dagens første stopp, det flotte Sydney Aquarium med over 650 forskjellige skapninger fra australske hav og elver. Dette er et av verdens største akvarier. Her kan du gå i akrylglasstunneler under vannet mens hai svømmer over deg. Du kan i tillegg til fisk også se krokodiller, blekksprut og sel, og en massiv gjenskaping av Great Barrier Reef, der det lever over 6000 dyr. Inngangspenger 140 kroner, barn halv pris.   

Dette besøket kan lett ta flere timer. Etterpå kan du spasere over Cockle Bay på den over hundre år gamle gangbroen Pyrmont Bridge. På den andre siden befinner du deg rett ved siden av det høyst interessante Australian National Maritime Museum, som har flere historiske skip og båter utstilt i tillegg til å presentere Australias lange sjøfartshistorie.

Nå er det sikkert på tide med lunsj, og når du har spasert rundt Darling Harbour finner du den hyggelige og rimelige Blackbird Cafe på østsiden av Cockle Bay. Her kan du sitte på uteterrassen med flott utsikt mot Darling Harbour og spise lunsj til priser som det skal godt gjøres å finne bedre i dette turistområdet. 

Vi foreslår en spasertur sørover gjennom Tumbalong Park, der du også finner Sydneys flotte kinesiske vennskapshage, en gave fra Sydneys vennskapsby i Kina, Guangzhou. På høyre side har du Sydneys Convention and Exhibition Centre, og hvis du har lyst på enda et museumsbesøk, ligger Powerhouse Museum rett sør for dette. Dette er Sydneys Vitenskaps- og teknologimuseum, og navnet stammer fra den gamle strømstasjonen som museet ligger i. Blant de 400 000 utstilte gjenstandene finner du et damplokomotiv bygd av Stephenson i 1854, og ikke minst verdens eldste fungerende dampmaskin fra 1785. Museet har åpent daglig fra kl. 1000 til 1700. Inngangspenger 50 kroner, barn halv pris. 

Etterpå kan du fortsette rett østover, og du vil komme til Market City, der du finner det kjente Paddy’s Market. Dette er Sydneys største og livligste marked, der du kan kjøpe det meste av rimelige klær, bøker, CD-er og LP-plater, frukt og grønnsaker, blomster, fugler og fisk. Videre østover ligger Sydneys Chinatown i og rundt Dixon Street. Her har byens kinesiske innbyggere holdt til siden 1920-årene. Gateskiltene har kinesiske skrifttegn, og du finner store tradisjonelle kinesiske inngangsportaler med utskårne drager og et mylder av kinesiske helsekostbutikker og restauranter.

Fortsetter du østover, kommer du nå til George Street, en travel gate som fører helt opp til The Rocks. Her finner du også flere interessante og historiske bygninger, for eksempel Sydneys flotte rådhus (nr. 483), bygd av sandstein i viktoriansk stil i 1880. Like ved siden av ligger Australias eldste katedral, St. Andrews, bygd i 1868. Vis-à-vis rådhuset ligger det enorme shoppingsenteret Queen Victoria Building med sin karakteristiske kuppel, bygd i 1898.

Til middag kan du vurdere å ta en taxi eller metro tilbake til Darling Harbour og besøke den glimrende indiske restauranten Zaaffran på vestsiden av havnen. Prisnivået er svært bra med tanke på at restauranten kanskje har Sydnes beste utsikt mot Darling Harbour. Og etterpå er ikke veien lang til et av Sydneys beste utelivsområder, med hundrevis av barer og nattklubber innenfor gangavstand.

 

------> Reiseguiden om Sydney fortsetter...

 

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Oslo-guiden!

  • Oslo

    Oslo er i en europeisk sammenheng en liten by. Oslo er allikevel en velstående by med et stadig mer internasjonalt og...

  • Oslo Fly

    De fleste som ankommer Oslo med fly, lander på Norges hovedflyplass Gardermoen.  Flyplassen ligger cirka fem mil nordøst for...

  • Hotell i Oslo

    Det er nok av hoteller i Oslo sentrum, i de fleste prisklasser. Du finner ikke de største luksuskjedene som Hilton, Marriott...

  • Bli kjent i Oslo

    Oslo er Norges hovedstad og største by, og ligger innerst i Oslofjorden.  Her bor en tredjedel av Norges befolkning.  Oslo ble...

  • Turist i Oslo

    Selv om Oslo er en liten by og sentrum er kompakt, ligger mange av attraksjonene et godt stykke utenfor sentrum, som musèene på...

  • Shopping i Oslo

    De færreste vil konkludere med at Oslo er et shoppingparadis, med mindre man kommer fra en annen skandinavisk småby. Alle andre...

  • Spise i Oslo

    Oslo har fått rykte på seg for å være en ekstremt kostbar restaurantby. Selv om dette til en viss grad stemmer, skyldes mye av...

  • Oslo Med barn

    Barnas åpenbare favoritt ligger et par mil sør for Oslo. Fornøyelsesparken Tusenfryd har alt du forventer av frydefulle...

  • Oslo Leiebil

    Hvis du kun har tenkt å tilbringe tiden innenfor Oslos bygrenser, vil du ikke ha behov for leiebil, siden kollektivtrafikken er...

  • Sport i Oslo

    De fleste forbinder nok Oslo først og fremst med vintersport, etter å ha sett utallige hopprenn fra Holmenkollen. Oslo var...

  • Attraksjoner i Oslo

    Hvis du har tenkt å besøke flere av Oslos attraksjoner, vil det definitivt lønne seg å kjøpe et OsloPass, som gir deg fri adgang til de...

  • Oslo Kart

    Her er interaktivt kart over Oslo (hovedstaden i Norge) med noen av de største attraksjonene og severdighetene avmerket.  For...

  • Klima i Oslo

    Selv om Oslo har en rekordtemperaturer på ca 35 varmegrader og 26 kuldegrader, er det sjelden at været er så ekstremt i...