Forsidebilde SurfersBeach

Attraksjoner og severdigheter i Parma

Attraksjoner i Parma

parma duomo 3

Parma har kanskje ikke de samme attraksjonene som f.eks. Firenze og Roma, men byen har mer enn nok å gi sine turister. I Parma finner du flotte kirker, palasser og spennende museum.

Parma Katedral

Katedralen i Parma er en enorm kirke i romansk stil. Om ikke kirken vekker de store ovasjoner sett utenfra, så kan vi love deg fantastisk interiør. Finn den fantastiske skulpturen av Benedetto Antelami og 1500-tallsfresken av selveste Corregio.

Katedralen i Parma ble påbegynt så tidlig som i år 1059 og regnes som en av de viktigste kirkene i Italia.

Dåpskapellet i Parma

Rett ved siden av katedralen på Piazza Duomo i Parma finner du et iøyenfallende byggverk. Det åttekantete bygget fremstår som en blanding av et tårn og kirkebygg. Dette er det berømte dåpskapellet som byr på et fantastisk interiør gjennom sine 1200- og 1300-talls fresker og malerier.

Titt opp i taket og du vil se noe som du nær sagt må til Det sixtinske kapell i Roma for å finne makent til. Ikke rart det koster penger å komme inn her.

Santa Maria della Steccatas helligdom

Denne renesansekirken ligger sentralt til i sentrum av Parma og blir av mange førstegangsreisende antatt å være katedralen. Santa Maria della Steccata er meget vakker både innvendig og utvendig. Kirken ble bygget tidlig på 1500-tallet. Mange av maleriene i kirken er laget av kjente kunstnere og prominente folk er begravet her.

Santa Maria della Steccatas helligdom befinner seg langs gaten Via Giuseppe Garibaldi, ikke langt fra Teatro Regio og Palazzo della Pilotta.

Palazzo della Pilotta

Nær det historiske sentrum av Parma, og fortsatt øst for elven, finner du Palazzo della Pilotta. Palasset ble bygget på 1580-tallet og navnet kommer fra spillet pelota som spanske soldater bedrev her når de var stasjonert i Parma. Pelota var en sport som kan minne mye om squash, dvs. at man slår en ball mot en vegg, enten med en racket eller med hånden.

I palassområdet finner du arkeologisk museum, teater, galleri og mye annet. Adressen er (naturligvis) Piazza della Pilotta.

Dette er like ved broen Ponte Giuseppe Verdi som tar deg over elven til kjente parco Ducale. Det er forøvrig et monument av Verdi på området til Palazzo della Pilotta.

parma monumento al partigiano

Partisanmonumentet

Like ved Palazzo della Pilotta mot Via Guiseppe Garibaldi finner du Partisanmonumentet eller

Monumentet som ble avduket i 1956 er dedikert å være en protest mot Nazi-fascismen. I 1961 ble monumentet utsatt for hærverk. Det er nå en kopi som er plassert her på Piazzale della Pace, mens originalen befinner seg på gravplassen Villetta.Palazzo del Governatore

Guvernørens palass, eller Palazzo del Governatore som det heter på italiensk, er en storslått bygning fra sent på 1200-tallet. Palazzo del Governatore er et neoklassisk byggverk i Romansk stil og befinner seg på Parmas beste adresse, piazza Garibaldi.

Palazzo del Governatore er lett synlig med sin gule fasade og sitt store og komplekse solur, som på sin tid var en av de mest avanserte konstruksjonene for å fortelle tiden.

I front av Palazzo del Governatore finner du et stort monument av Guiseppe Garibaldi

Botanisk hage i Parma

Orto Botanico di Parma er det offiselle navnet på den botaniske hagen i Parma. På varme sommerdager er den sjelefred å ta en tur i den storslåtte hagen.

Du finner botanisk hage langs med Viale Martiri della Liberta, ikke langt fra det historiske sentrum. Det er gratis adgang alle dager, og det er ikke alltid vanlig med slike botaniske hager.

Museo Glauco Lombardi

Det myldrer faktisk av museer i Parma. Det er ikke rom her for å informere om alle, men hvorfor ikke velge ut ett og la det være Museo Glauco Lombardi?

Museets navn skyldes den som skapte det, nemlig Glauco Lombardi (1881 - 1971). Han ønsket å bevare og dokumentere arven fra 1800-talls Parma og "the House of Bourbon". Huset Bourbon var en kongeætt som regjerte i Frankrike, Spania og Italia, og blant annet Napoli og Sicilia, i tillegg til Parma. Huset har fortsatt den spanske tronen. Museet er nylig renovert og byr på alt fra kunst til bruksgjenstander. 

Parco Ducale

Vest for elven og ikke lange veien fra Palazzo della Pilotta kommer du til Parco Ducale. Ta broen ponte Guiseppe Verdi.  Parco Ducale dekker et område på mer enn 200 000 kvadratmeter og kalles på folkemunne bare for "parken" eller parco om du vil.

Parken oppsto i 1561. På 1700-tallet ble parken renovert etter ordre fra Filippo di Borbone (Huset Bourbon, se Museo Glauco Lombardi) og ble en virkelig storslått attraksjon. Senere har parken byttet navn og blitt utvidet. Viktigst var nok at Parco Ducale i år 2000 på nytt ble renovert og denne gangen tilbake til sin opprinnelige neoklassiske stil.

Du finner flotte veier å jogge på her. Du har utallige flotte monumenter og du har innsjøer og storslåtte Palazzo del Giardino. Det er ingen sak å tilbringe nær sagt hele dagen her.

Parma

 • Parma

  Nord i Italia skjuler den passe store byen Parma seg, (ca. 200 000 innbyggere) med alle sine kjente og ukjente "hemmeligheter"....

 • Fly til Parma

  Parma har faktisk sin egen flyplass. Parma Airport (iata-kode PMF) ligger kun et par kilometer nordvest for Parma by. Parma...

 • Shopping i Parma

  Parma er en velstående by, og det kan se ut som et flertall av de mange elegante utgavene av byens innbyggere elsker å tilbringe...

 • Spise i Parma

  Parma er som alle vet en av de viktigste matbyene i Italia, blant annet statuert gjennom å være hovedsete for European Food...

 • Bli kjent i Parma

  Parma ligger i regionen Emilia-Romagna, anerkjent som matregionen i Italia. Emilia-Romagna befinner seg nord i Italia, og med...

 • Hotell i Parma

  Siden Parma er en kompakt og forholdsvis liten "storby" er det ikke så farlig hvor hotellet befinner seg i byen. Men kan du...

 • Leiebil i Parma

  Det er ingen sak å ha leiebil i Italia. Nord-italienere kjører sivilisert, veiene er stort sett av meget god kvalitet og...

 • Sport i Parma

  Er du av dem som anser vandreturer er sport, så byr Parma på nok av muligheter. Legg til sykkelturer og hesteridning og du har...

 • Med barn i Parma

  Det er ingen sak å besøke Parma med barn. Men har du barnevogn så vit at det finnes mange gater med brostein i Det historiske...

 • Attraksjoner i Parma

  Parma har kanskje ikke de samme attraksjonene som f.eks. Firenze og Roma, men byen har mer enn nok å gi sine turister. I Parma...

 • Klima i Parma

  Parma har fire årstider i noe som kan beskrives å eksistere i et fuktig subtropisk klima ut fra Europeisk målestokk. Parma er en...