Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Chicago-style Pizza


Chicago-style pizza

Chicago style pizza

Ordentlig stuffed pizza fra Giordano's i Chicago.
Photo: TNVWBOY - CC BY 2.0

Chicago, også kalt "The windy city", er blant mye annet kjent for sin såkalte deep-dish pizza. Det betyr i klartekst at bunnen er betydelig tykkere enn du kjenner fra f.eks. italiensk pizza. Legg til at mengden ost gjerne også er betydelig større, og ikke minst at det er rikelig med tykk tomatsaus på pizzaen.

Såkalte sikre kilder, altså rykter, skal ha det til at Chicago-style pizza har sine aner fra Pizzeria Uno tidlig på 1940-tallet. Men andre "såkalte sikre kilder", påstår at pizzatypen eksisterte tiår før dette. Vi vet faktisk ikke hva som er riktig eller galt, mer enn at vi digger en skikkelig Chicago-pizza. Og vi kjenner ingen som misliker det. 

Hvordan bake en Chicago-style pizza?

 

Som du sikkert forstår er forskjellen på en Chicago-style pizza og en original pizza, omtrent som forskjellen på flatbrød og pai. Du baker pizzaen i en rundpanne. Husk at pannen må oljes. Dette gir pizzaen en crispy overflate (eller kanskje underflate er bedre beskrivelse?), samtidig som det gjør det lett å fjerne pizzaen fra pannen.

Skal du følge originaloppskriften så må deigen i tillegg til hvetemel inkludere semulegryn, dvs. den innerste og hardeste delen av hvetekjernen. For deg som er mat-nerd så kalles semulegryn også for semolia, men det vet du nok allerede. Hensikten med semulegryn er å gi pizzabunnen en gulaktig farge. Hvis du vil jukse, så bruker du bare litt fargestoff.

Pizzadeigen presses opp langs sidene på pannen, slik at den danner et perfekt utgangspunkt for å bli fyllt med alskens "godsaker".  For eksempel fyller du rikelig på med ost, gjerne revet mozzarella, før du tar inn ulike ingredienser med kjøtt, f.eks. pølser og pepperoni, Sleng så på løk, sopp og legg til salt og pepper. Tomatsaus tar du fra en boks eller to, og dryss til slutt litt parmesan på toppen.

Som alltid i USA skal grenser pushes. Og i Chicago er det nesten slik at "jo høyere" pizza, desto høyere status. Såkalte "stuffed" pizzas har gjerne ekstremt mer topping enn den tradisjonelle deep-dish pizzaen. Den kanskje mest kjente Chicago-style stuffed pizzakjeden er Giordano's. Den ble etablert i Chicago i 1974 og finnes nå mange steder i USA. Du ser en pizza fra Giordano's over.

Alternativt besøker du Bartoli´s, som av mange regnes som en av de beste pizza-restaurantene i Chicago. Sjekk videofilmen over. Adressen er 1955 W Addison Street

Rhodos-Guiden

  • Rhodos

    Rhodos er en meget populær ferieøy med beliggenhet i Egeerhavet.  Øya tiltrekker seg reisende fra hele Europa.  En gang var Rhodos...

  • Fly til Rhodos

    Rhodos har sin internasjonale flyplass ca 15 kilometer sørvest fra Rhodos by. I tillegg til rutefly fra en rekke selskaper,...

  • Hotell på Rhodos

    Hotell og overnatting på Rhodos   Hoteller og overnattingsmuligheter finnes i overflod på Rhodos.  Det er alternativer i alle...

  • Bli kjent på Rhodos

    Rhodos er den største av de 12 store øyene som inngår i prefekturet Dodekanesene i Hellas. Blant disse tolv øyene finnes også...

  • Turist på Rhodos

    Rhodos er en forholdsvis stor øy.  Men det betyr ikke slik at turistene er spredt rundt på øya.  Nei, de aller fleste som kommer...

  • Spise på Rhodos

    Spise på Rhodos - restauranter Rhodos har en rekke gode restauranter og ønsker du noe mer sofistikert enn gresk salat og toast...

  • Shopping på Rhodos

    Shopping på Rhodos Du reiser ikke til Rhodos først og fremst for å shoppe. Ønsker du å shoppe moteklær mer enn billige...

  • Attraksjoner på Rhodos

    Den mest populære attraksjonen på Rhodos er antagelig gamlebyen i Rhodos by. Der finner du sjarmerende plasser, flotte bygninger og kirker...

  • Leiebil på Rhodos

    Leiebil på Rhodos   Det er flust med leiebilkontorer på Rhodos.  Du kan gjerne leie bil på flyplassen Diagoras, i en av...

  • Klima på Rhodos

    Rhodos er en sommerferiefavoritt for mange, og det er ikke så rart med en gjennomsnittstemperatur på 26 °C.  Årstidene ellers...