Forsidebilde SurfersBeach

St.Petersburg Turist

Selv om St.Petersburg er en enormt stor by med flere innbyggere enn Norge, er sentrumsområdene kompakte nok til at en gangfør person lett kan oppleve de fleste severdighetene og attraksjonene til fots. Trafikken på de større gatene, inkludert hovedgaten Nevskij Prospekt, kan være infernalsk. Det kan være langt mellom fotgjengerovergangene, og se deg godt for selv om du krysser gaten på grønn mann. 

Ønsker du guidet transport med informasjon om severdighetene, kan du vurdere å kjøpe en 24-timersbillett på en sightseeingbuss. Disse røde dobbeltdekkerbussene har ni faste stopp ved de største attraksjonene hvor du kan hoppe av, være så lenge du vil, og hoppe på neste buss igjen. St.Petersburg er by med mange kanaler og elver, så en sightseeingtur med kanalbåt kan kanskje være et alternativ? Mange selskaper opererer kanalbåter, for eksempel Anglotourismo som har båter som går fra Anichkoy-broen på Nevskij Prospekt. Priser fra ca hundre kroner for en times tur.

Dag 1 i St.Petersburg

Endeløse køer foran Vinterpalassets inngang
Endeløse køer foran Vinterpalassets inngang

For enhver førstegangsbesøkende er det nærmest obligatorisk å besøke det enorme museumskomplekset og kunstsamlingen Hermitage, som ble startet av Katarina den Store i 1764, noe som gjør det til en av verdens eldste kunstmuséer. Hvis du ikke bor i sentrum av St.Petersburg, kan du ta metroen til stasjonen Nevskij Prospekt, og gå vestover. Sving til høyre opp i Bolshaya Morskaya ulitsa. Du kommer da rett ut på den storslåtte Slottsplassen, eller Dvortsovaya ploshchad, med den 48 meter høye Alexandersøylen foran Vinterpalasset. Spesielt i høysesongen om sommeren er det tusener av besøkende til Hermitage daglig, og køen foran inngangen kan være flere hundre meter lang og tilsynelatende stillestående. Ventetider på to timer er ikke uvanlig. Dette kan du derimot unngå ved å bestille og betale billettene på forhånd på hjemmesidentil Hermitage og dermed gå rett til inngangen med kupongen du skriver ut.

Du må være klar over at Hermitage har en av verdens største kunstsamlinger, med hundretusener av objekter utstilt i hundrevis av rom i seks bygninger. Om du så løp alt du orket gjennom salene, ville du ikke fått med deg alt på en dag. Vi vil anbefale deg å velge ut hvilke avdelinger du vil studere på forhånd. Hvis du kun går rundt på måfå, kan du nærmest risikere å gå deg bort i salene med russisk middelalderkunst, mens du kanskje heller ville sett den egyptiske, romerske eller venetianske avdelingen.

Du kan leie en audioguide ved inngangen for cirka 50 kroner ekstra, og med den få informasjon på engelsk (eller tysk, fransk eller italiensk) om noen av avdelingene. Inne på musèet er det flere gavebutikker og suvenirboder, men de fleste av produktene er betydelig dyrere her enn andre steder i St.Petersburg. Hvis du har tenkt å være i Hermitage til stengetid, finnes det en liten cafè på første etasje hvor du kan få mat og forfriskninger.

Men kanskje du føler at du har fått nok inntrykk etter noen timer og heller vil ha lunch et annet sted? Rusler du nedover Nevskij Prospekt, vil du ha mange alternativer, fra store og saftige baguetter hos Subway eller hamburgere hos McDonalds, til mer eksklusive restauranter hvor du faktisk kan få god pris på en lunchbuffét. Eller du kan svinge inn i sidegaten Konyushennaya ulitsa, en rolig gågate med flere trivelige fortausrestauranter. 

Spas Na Krovi-kirkens løkkupler
Spas Na Krovi-kirkens løkkupler

Tilbake på Nevskij Prospekt kan du ikke unngå å legge merke til den storslagne Kazan-katedralen, som med sine mange pillarer ser mer ut som om den hører hjemme i Firenze eller Roma. Katedralen er inspirert av Peterskirken i Roma, og sto ferdig i 1811 med en 80 meter høy domhvelving. Det koster ikke noe å ta en titt innom, men fotografering er forbudt.

Den lange Griboedova-kanalen passerer ved katedralen, og følger du denne nordover, vil du raskt få øye på den mest slående bygningen i hele St.Petersburg; den mektige Spas Na Krovi-kirken med sine mange gyldne og fargerike løkkupler. Kirken er egentlig et minnesmerke over Tsar Alexander II, som i 1881 ble drept i et bombeattentat på dette stedet. Kirken kalles i mange guider for Church of the Saviour on the Spilt Blood, og kan ligne veldig på den mer berømte St.Basils-katedralen på Den Røde Plass i Moskva, med sine fargerike løkkupler.

Utrolig nok ble denne utrolig vakre kirken brukt som potetlager under Sovjetepoken, og gjenåpnet som museum for publikum så sent som i 1997. Inngangsbilletten er forholdsvis dyr, rundt 60 kroner, men det er verdt prisen, ikke minst pga de over 7000 kvadratmeterne med mosaikkdekorerte vegger. Her står også en byste av Tsar Alexander på det eksakte stedet hvor han ble rammet av bomben, selv om han døde av skadene i Vinterpalasset senere på dagen.

Fortsetter du østover fra kirken, kommer du inn i den store og velstelte Mikhailovsky-parken. Den sentrale bygningen her huser Det Russiske Museum, som hovedsakelig fokuserer på russisk kunst opp gjennom århundrene. Du vil så komme til det såkalte Ingeniørslottet, også kalt Mikhailovskyslottet, hvor en annen tsar, Pavel I, ble myrdet i sitt eget soverom i 1801. Det var lenge en militær ingenørskole hvor bl.a. Dostojevski har vært elev, men er nå Russlands Nasjonale Portrettgalleri og en del av det Russiske Museum.

Peter den Stores Sommerpalass
Peter den Stores Sommerpalass

Kryss broen over elven Moyka, rett nord for Ingeniørpalasset, og mens du gjør det, så ta en titt rundt deg og spør deg selv om dette virkelig var slik du hadde forventet deg at sentrale St.Petersburg skulle se ut. Snorrette kanaler med  sightseeingbåter og velholdte parker omgir deg nå på alle kanter. Gå inn i St.Petersburgs eldste park, Letny Sad eller Sommerhagen, som ble anlagt av Peter den Store på tidlig 1700-tall. I nordenden av parken ligger Sommerpalasset, som var Peters bolig. Hvis du forventer deg noe a la Vinterpalasset, kunne du nesten ikke tatt mer feil, for dette er en enkel toetasjes bygning med "kun" 14 rom, som knapt ville vekket oppsikt om den hadde stått i Oslo engang. "Sommerhuset" ville vært et mer passende navn, og det er nesten utrolig å tenke på at herskeren over verdens største land valgte å bo her.


Middag og uteliv

Er man i Russland, må man jo spise russisk mat minst en kveld, og restaurant Chekhover et ypperlig sted for å oppleve dette fra sin beste side. Stedet er oppkalt etter den russiske forfatteren Anton Chekhov og forsøkt holdt i hans ånd, med levende pianomusikk, håndlagde bordduker, levende lys, sangfugler i bur på veggen og kvinnelige servitører i lange kjoler. Nesten som å gå tilbake til tidlig 1900-tall, med eget spesialbrygget øl og delikate russiske retter til høyst akseptable priser. Adressen er ulitsa Petropavlovskaya 4, ikke langt fra metrostasjonen Petrogradskaya. Bordreservasjon på telefon +7 (812) 234-45-11 er en god ide.

Hvis du akter å teste ut St.Petersburgs natteliv, så sørg for at du er på samme side av Neva som hotellet ditt før klokken blir 0130. For i den tiden heves broene over elven slik at båtene kan komme seg opp eller ned. Strander du på feil side da, kan det ta timesvis før du kommer deg hjem!

Dag 2 i St.Petersburg

Også i dag starter vi på Slottsplassen foran Vinterpalasset, men denne gangen går vi vestover. Du kan jo stoppe innom turistinformasjonskontoret her og ta med deg det du måtte ønske av brosjyrer, før du fortsetter forbi Admiraltey-bygningen, som i århundrer var hovedkvarter for den russiske marinen. Parken rundt vrimler av fontener og statuer, deriblant den berømte Bronserytteren. Denne statuen forestiller byens grunnlegger Peter den Store til hest, som tramper på forræderiets slange. Dette er et av St.Petersburgs mest fotograferte monumenter, hvor du nesten garantert vil se et eller flere brudepar oppstilt for fotografering. 

Sving så østover og gå langs Neva-elven på nordsiden av Vinterpalasset og Hermitage. Du vil blant annet passere kunstmuseet Marmorpalasset, i en bygning fra 1780-tallet med en kontroversiell statue av tsar Alexander III utenfor hovedinngangen, før du kommer til Troitski-broen. Statuen ved broen forestiller den russiske generalen og nasjonalhelten Alexander Suvorov. Ta en avstikker ned i Marsovo Polye eller Mars-engen, den store parken like sør for broen, hvor det brenner en evig flamme til minne om ofrene for revolusjonen. Mange av disse ligger også begravet i dette idylliske området, hvor du kan se kuplene på Spas Na Krovi-kirken rett sør og Ingeniørpalasset like til venstre for denne.

Peter-og-Paul-festningen sett fra Troitski-broen
Peter-og-Paul-festningen sett fra Troitski-broen


Kryss så Neva på venstre side av Troitski-broen, hvor du har en forbløffende utsikt mot St.Petersburg på sitt vakreste, og hvor du vil ønske at du hadde vidvinkellinse på fotoapparatet ditt. Du er nå i bydelen Petrograd. Ta første gate til høyre, og etter et par hundre meter vil du komme til St.Petersburgs eldste bygning, Peter den Stores tømmerhytte hvor han bodde i 1703 mens han ventet på at festningsverkene skulle bli ferdigbygd. Den ble bygget på bare tre dager, og har hatt stor symbolsk verdi for byens innbyggere. Under 2.verdenskrig avla de sovjetiske soldatene troskapseden på dette stedet før de reiste til fronten for å kjempe mot tyskerne.

Tilbake ved Troitski-broen kan du krysse en gangbro over til øya Zayachy, hvor St.Petersburgs første og opprinnelige bosetning bygde festningen som står her den dag i dag. Peter-og-Pauls-festningen (Petropavlovskaya Krepost) er et populært utfluktsområde med mange musèer, og nedenfor murene på sørsiden ligger en badestrand med nydelig utsikt mot St.Petersburg historiske sentrum. Over inngangsportalen på festningen henger Peter den Stores lett gjenkjennelige våpenskjold med en dobbelhodet ørn, som fortsatt går igjen på det russiske våpenskjoldet. Frem til 1917 var festningen hovedsakelig et fengsel, hvor mange kjente russere har sittet, deriblant Dostojevski, Trotski og Gorki. Dette var også stedet hvor tsar Peter torturerte sin egen sønn Alexei til døde på grunn av konspirasjonsmistanker. Den dominerende bygningen på øya er byens høyeste, den 122 m høye Peter-og-Paul-katedralen med sine gyldne spir, hvor de fleste av Russlands tsarer er begravet.

Etterpå finner du sikkert et trivelig sted å spise lunch i Alexandrovsky-parken, som omgir Zayachy-øya på nordsiden, eller i gaten Kronverksky prospekt som flankerer parken. Fortsetter du ned denne gaten, kommer du til Birzhevoy-broen, som tar deg over til bydelen Vasilevski. Dette er en øy beliggende i Neva-elven, og her ligger svært mange av St.Petersburgs musèer. Du kan velge mellom Marinemuseet, Geologisk Museum, Litterært Museum, Zoologisk Museum, Mendeleev-museet, Kunstakademimuseet, Menshikovpalasset og den gamle sovjetiske ubåten Narodovolets, som var i bruk fra 1931 til 1956. Her finnes også det tidvis groteske Antropologisk og Etnografiske Museum, også kjent som Kunstkamera, grunnlagt av Peter den Store i 1714.

Krysser du nå Dvortsovy-broen på sørøstspissen av øya, kommer du tilbake til Slottsplassen og Vinterpalasset hvor vi startet dagens rundtur. Gå gjennom parken ved Admiraltey igjen, og ved sørenden vil du se St.Petersburgs største katedral, St.Isaks, som ble bygget i perioden 1818-1858. Interiøret er overdådig dekorert med mosaikker, takmalerier, gull og marmor. Hvis det er klarvær, bør du definitivt ta deg bryet med å klatre de 262 trappetrinnene til toppen av domen, hvor du har en strålende utsikt over St.Petersburg. Inngangsbilletten koster ca 60 kroner, og 25 kroner ekstra for utsiktsplatået i domen.

Hvis du nå har fulgt dette programmet til punkt og prikke, har du tilbakelagt flere kilometer i løpet av dagen. Du kan jo alltids ta en titt innom det Russiske Vodkamuseet, som ligger et par hundre meter rett vest for St.Isaks, før du drar hjem til hotellet og slapper litt av før det er på tide å tenke på middagen.
 

Mariinsky-teateret i St.Petersburg

Spiste du russisk i går, kan du jo prøve mat fra en av de andre gamle Sovjetstatene idag. Restauranten Karavanligger ved Fontanka-kanalen, sør for sentrum, og serverer mat fra eksotiske steder som Uzbekistan, Armenia, Georgia og Azerbajdsjan. Denne er vesentlig påvirket av matkulturen i nabolandene som Iran og Tyrkia, og kan dermed overhodet ikke sammelignes med russisk mat. Adressen er Voznesenskij prospekt 46.

Er du fortsatt klar for mer, har du ikke lang vei til Mariinsky-distriktet, oppkalt etter byens berømte Mariinsky-teater, hvor ballettstjerner som Nurejev og Baryshnikov startet sine karrierer. Her ligger utesteder som for eksempel den irske puben og sportsbaren Shamrock, hvor du møter både russere og andre turister i jovialt samvær.

Rhodos-Guiden

  • Rhodos

    Rhodos er en meget populær ferieøy med beliggenhet i Egeerhavet.  Øya tiltrekker seg reisende fra hele Europa.  En gang var Rhodos...

  • Fly til Rhodos

    Rhodos har sin internasjonale flyplass ca 15 kilometer sørvest fra Rhodos by. I tillegg til rutefly fra en rekke selskaper,...

  • Hotell på Rhodos

    Hotell og overnatting på Rhodos   Hoteller og overnattingsmuligheter finnes i overflod på Rhodos.  Det er alternativer i alle...

  • Bli kjent på Rhodos

    Rhodos er den største av de 12 store øyene som inngår i prefekturet Dodekanesene i Hellas. Blant disse tolv øyene finnes også...

  • Turist på Rhodos

    Rhodos er en forholdsvis stor øy.  Men det betyr ikke slik at turistene er spredt rundt på øya.  Nei, de aller fleste som kommer...

  • Spise på Rhodos

    Spise på Rhodos - restauranter Rhodos har en rekke gode restauranter og ønsker du noe mer sofistikert enn gresk salat og toast...

  • Shopping på Rhodos

    Shopping på Rhodos Du reiser ikke til Rhodos først og fremst for å shoppe. Ønsker du å shoppe moteklær mer enn billige...

  • Attraksjoner på Rhodos

    Den mest populære attraksjonen på Rhodos er antagelig gamlebyen i Rhodos by. Der finner du sjarmerende plasser, flotte bygninger og kirker...

  • Leiebil på Rhodos

    Leiebil på Rhodos   Det er flust med leiebilkontorer på Rhodos.  Du kan gjerne leie bil på flyplassen Diagoras, i en av...

  • Klima på Rhodos

    Rhodos er en sommerferiefavoritt for mange, og det er ikke så rart med en gjennomsnittstemperatur på 26 °C.  Årstidene ellers...