Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Fransk løksuppe


Fransk løksuppe

Fransk løksuppe

Løksuppen, eller soup l ‘oignon som de fastboende i Frankrike sier, er av mange betraktet som en nasjonalskatt. Løksuppe har vært populært siden romertiden, og den moderne versjonen vi spiser i dag ble del av menyen i Paris allerede på 1800-tallet.

Løksuppen kan brukes som forrett, men er fyldig nok til å fungere som hovedrett. Den er laget på løk og kjøttktaft og ofte gratinert med kruttonger og ost på toppen. Det er også vanlig å bruke vin eller cherry i suppen for å få frem smaken i kraften.


Photo by Vodesnet - Own work, CC BY-SA 3.0


Hvordan ble Løksuppen til?

Det er to teorier som forklarer hvordan Løksuppe oppsto. Begge innvolverer Kong Louis XV, en konge som av ettertiden har blitt bektraktet som den svakeste og minst effektive monarken i sitt dynasti. Etter sigende skal han ha vært langt mer opptatt av å dyrke egne hobbyer, fremfor andre plikter. En av disse hobbyen var jakt, og det er nettopp herfra den første av teoriene stammer fra.

Kongen var på hjortejakt med hoffet, og når de kom tilbake til hytten var det "slunkent" i spisskammerset. Sammen med sin tante lette han frem alt som fantes, og det var intet annet enn løk, smør og champagne. De slengte alt i kjelen, rørte om og serverte, og slik skapte de en ny fantastisk rett.

I den alternative legenden var Kong Louis XV kun indirekte involvert. Hertugen av Lorraine var på vei til slottet Versailles for å besøke sin datter Dronning Marie, som for øvrig var gift med kongen. På veien til slottet overnattet han på et hotell og der fikk han servert en suppe som var så velsmakende at han bestemte seg for å ta med suppen til hoffet for å overrake sin datter og svigersønn.

Suppen ble snart populær ved slottet, først og fremt på grunn av den gode smaken, men også fordi den dempet lukten av gårsdagens alkohol. Den fikk derfor kallenavnet «the soup of the drunkards».

Den dag i dag blir løksuppen brukt som hjelp mot bakrus av franskmenn. Hertugen ga ut en kokebok hvor suppen var en av retten, den ble der dedikert til de kongelige og fikk navnet «The onion soup a`la Stainlas.

Oppskrift på Frank løksuppe

 

  • 100 gram bacon
  • 3 store løk i tynne skiver (gule, men du kan også blande/bruke det du har)
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 ts sukker
  • I ss hvetemel
  • 1 ts timian
  • 1.5 dl hvitvin
  • 1 liter kyllingkraft (eller annen kraft)
  • 1 laubærblad
  • Pepper
  • Soyasas
  • Brød
  • Ost, gjerne cheddar

Stek bacon til det blir gyllent. Tilsett løken med litt smør og ha i sukkeret. Brun på svak varme i ca 15 minutter. Kok inn hvitvinen. Strø melet over løken og rør. Tilsett så kraften samman med laubærblad og timian. Kok ca. 30 i minutter. Ta ut laubærbladet og smak til med soyasaus og pepper.

Ha suppen i ildfast form, stø over brød (enten som skiver eller i biter) og revet ost. Suppen skal nå gratineres ca 5 minutter på grillelementet i stekeovnen.

Hvordan servere og spise fransk løksuppe?

soupe a loignon

Photo: French Onion Soup - by Ludovic Péron - Wikimedia Commons

Suppen kan serves i en suppebolle eller i posjonsskåler, pass på at de tåler å stå i ovnen om du skal gratinere suppen. Hvordan spiser man egentlig løksuppe slik som franskmenn? Tvinn en liten mengde av osten på skjeen til du har en liten klump. Skjær deretter strengen pent av ved å presse kanten av skjeen mot suppebollen.

Skal du til Paris så vit at restauranten Flottes i gaten 2 Rue Cambon (som ligger i 1. arrondissement) kanskje har den beste løksuppen du kan få. Alternativt besøker du Le Suffren i gaten 84 Avenue de Suffren (like ved Eiffeltårnet). Her har de også herlig løksuppe.  

Shanghai-guiden!

  • Shanghai

    Shanghai er det økonomiske underet i Kina, og hele denne enorme byen preges av optimisme og endringer. Her er det shopping,...

  • Shanghai Fly

    Flyprisen til Shanghai har blitt betydelig lavere de siste årene, og det er mange flyselskaper som har ruter til Shanghai, men...

  • Shanghai Bli kjent

    Shanghai er Kinas største by og er naturlig nok for stor til å bli kjent med i løpet av noen få dager. Shanghai har lenge vært...

  • Shanghai Turist

    Først og fremst er Shanghai byen med fantastiske skyskrapere, rike shoppingmuligheter og et livlig folkeliv. Her kan du ta inn...

  • Shanghai Shopping

    Shanghais innbyggere ser på seg selv som de mest moderne og shoppinggale av alle kinesere. Og en moderne storby som Shanghai...

  • Shanghai Spise

    Shanghai har tradisjonelt ikke vært kjent for sin mat, men de senere år har kvaliteten på restaurantene økt betydelig. Som i...

  • Shanghai Med barn

    Shanghai kan bli veldig varm om sommeren (juli–september), og det kan være plagsomt for barn. Da kan mange av parkene være gode...

  • Hotell i Shanghai

    Det finnes mange hoteller i Shanghai, og mange svært bra. Hotellprisene i Shanghai er lave sammenlignet med Norge, og vi...

  • Shanghai Leiebil

    Det gis ikke tillatelse til selv å kjøre bil i Kina, med mindre du har kinesisk sertifikat. Hvis du leier bil eller minibuss...

  • Shanghai Sport

    I en så stor by som Shanghai finnes det naturlig nok mange treningssentre, svømmehaller og lignende, der du både kan trene selv...

  • Shanghai Attraksjoner

    Jinmao-tårnetMed en høyde på 420,5 meter er dette verdens 4. høyeste bygning. Bygningen har hotell, restauranter, kontorbygg og mye annet....

  • Shanghai Videofilmer

    Shanghai / Kina Vi har samlet noen utvalgte filmer og reisevideoer om  Shanghai for deg slik at du skal kunne få inspirasjon til å...

  • Shanghai Ferielenker

    Shanghai har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke  Shanghai for en ferietur. For...

  • Fakta om Shanghai

    Shanghai er på mange måter symbolet på det moderne Kina. Dessuten er Shanghai den største og (offisielt) den mest folkerike byen i...

  • Klima i Shanghai

    Selv om de fleste turister besøker Shanghai i løpet av sommermånedene, er dette det våteste perioden med mest nedbør og tidvis...

  • Shanghai Reiseartikler

    Verdens største party - Expo 2010 i Shanghai Du har kanskje ikke en gang hørt om Expo 2010? Og i alle fall har du mest...